Een maand van Betuwse schilders – De leespaarden van mei

(Ingezonden mededeling)

(Ingezonden mededeling)

IMPORTANT For the auction in june of PIET MULDER’s paintings please click here. 

Door onze mediaredactie
In de aanloop naar de veiling van het nagelaten werk van Piet Mulder op 16 juni 2014 merkt Das Zahngold, mede door links van het Notarishuis Arnhem, een sterk groeiende belangstelling voor twee grote, geïllustreerde artikelen over de in 2001 overleden Betuwse schilder. Het Engelstalige stuk over zijn ‘Engelse jaren‘ werd in mei meer dan 600 keer opgevraagd en het Nederlandse stuk van Sandra van Beek 130 keer. Genoeg om beide stukken nu een hogere plaats (2 en 9) in de rubriek ‘Meest gelezen’ (d.w.z. sinds maart 2013) te bezorgen.

Langer gelezen werd er in mei echter in enkele nog altijd populaire recensies van Nederlandse literatuur: van Lulu Wang’s debuutroman Het Lelietheater (2), Doeschka Meijsing’s coming of age hit Robinson (6) en Leon de Winter’s Supertex. Het is weer de tijd van de schoolwerkstukken. Verder was er in de meimaand veel intensieve aandacht voor drie eerder gepubliceerde stukken over de Tweede Wereldoorlog: over de omstreden Betuwse NSB-schilder Jan van Anrooy (1 en 8) en over de in 1942 omgekomen joodse pianist Mischa Hillesum (4).
Het gevolg is dat de Leespaarden top-tien over mei er als volgt uitziet:
1. (5) Nazikunst in het Gemeentehuis? De zaak Jan van Anrooy (8:17 min.)
2. (re) Wat een tuttigheid! – Lulu Wang’s Het Lelietheater revisited (8:04)
3. (-) Een nieuwe Harzreis (6:45)
4. (1) De geheime liefde van Mischa Hillesum (6:06)
5. (-) ‘Pappie hield van kijken’ – Een boottochtje met de dochters van Nescio (5:06)
6. (re) Recensie van Doeschka Meijsing’s Robinson (5:03)
7. (re) De geboorte van Marek van der Jagt (4:30)
8. (2) Nogmaals de zaak Jan van Anrooy – een toegewijd NSB’er, maar wat nog meer? (4:20)
9. (3) Reinjan Mulder en Marli Huijer over Opnieuw Beginnen (3:14)
10. (9) De ondergang van J.M. Meulenhoff – een kroniek (3:06)
Waarschijnlijk mede dank zij enkele verwijzingen in Joke Hermsen’s nieuwe boek Kairos blijft er onverminderd aandacht voor het eerste hoofdstuk uit het boek Opnieuw Beginnen van Reinjan Mulder en Marli Huijer (9). Dit stuk krijgt nu echter gezelschap van het eerder in De Groene gepubliceerde verslag hun 5 jaar geleden gemaakte wandeltocht door de Duitse Harz, in het voetspoor van Heinrich Heine en Martin van Amerongen (3).

Maan boven Berchtesgaden

Maan boven Berchtesgaden

Van de nieuw geschreven verhalen waren het in mei vooral die over het Duitse Berchtesgaden en het fotoproject ‘Vereeuwigd Landschap’ die veel (>100) en intensief werden gelezen, al was het in beide gevallen net niet lang genoeg om ze in de top-tien te laten terechtkomen.
Dat was wel het geval met het grote stuk over Nescio (5), dat in de paar dagen dat het op de site stond al bijna honderd lezers kreeg – die gemiddeld langer dan 5 minuten bleven doorlezen…
Twee andere artikelen, die al meer dan een jaar intensief en lang gelezen worden, zij het niet meer dagelijks, zijn het interview met de Poolse dichter en Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz (gemiddelde leestijd 22:55 min) en de doldrieste avonturen van Sander – ‘Xander’ – Knol (10:28 min.). Wellicht keren deze stukken de komende maanden nog eens in de top-tien terug.
Net buiten de top-tien viel op een andere manier ook het stukje over de recent teruggevonden recensie van Jona Oberski’s debuut Kinderjaren. Dat werd in mei al meteen meer dan honderd keer gelezen, maar gemiddeld te kort (2:01) voor de top-tien – wat voor een kort stuk als dit ook niet zo verwonderlijk is.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (43) stukken die afgelopen maand minstens één keer per dag gemiddeld (>30) zijn geopend, gekeken hoe lang ze (gemiddeld) zijn blijven open staan. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van april. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk al eerder op de top-tien voor maar niet in mei.
Niet meegeteld zijn twee langere stukken over het werk van Piet Mulder en die over Connie Palmen en Tessa de Loo die alle vier al voorkomen in de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op deze pagina. Doel van de maandelijkse Leespaarden is boeiende, maar niet per se veel gelezen of actuele stukken in Das Zahngold onder de aandacht te brengen. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.991 (Google) / 6.936 (Byte) / 2.689 (Byte uniek) 

Geef een reactie