Babel & Voss Uitgevers

VERDWENEN BOEKEN Nieuwe novelle over de lotgevallen van Babel & Voss Uitgevers verschijnt 27 AUGUSTUS 2020

Thomas Heerma van Voss

Na het succesvolle Onzichtbare boeken uit 2014, dat inmiddels in het Engels en Duits is vertaald, komt Thomas Heerma van Voss met een nieuwe titel over zijn tijd bij uitgeverij Babel & Voss:  Verdwenen boeken. Dit ‘allerlaatste boek van Babel & Voss Uitgevers’ verschijnt op 27 augustus in een eenmalige oplage van duizend exemplaren. Tegelijkertijd wordt er een gebonden, bibliofiele editie van Onzichtbare en boeken en Verdwenen boeken in één band uitgebracht.
In Verdwenen boeken beschrijft Heerma van Voss (Amsterdam, 1990) niet alleen de ‘werdegang’ van Babel & Voss, maar ook hoe zijn herinneringen aan het kleine uitgeverijtje vermengd raken met zijn herinneringen aan de veel oudere uitgever van Babel & Voss. Gedurende zijn hele jeugd, vanaf de crèche, was hij de beste vriend van de zoon van Reinjan Mulder. Elk jaar ging hij minstens één keer met hen mee op vakantie naar het Engelse badplaatsje Dovercourt. Kwam hij niet bij Babel & Voss als redacteur Nederlandse fictie om die kindertijd – en die Engelse vakanties – nog even voort te laten duren?
Bij wijze van afscheid van Babel & Voss reist hij in de winter van 2019-2020 nog één keer met de Stena-Line terug naar Dovercourt, op zoek naar de weldadige rust die hij zich van daar herinnerde.
‘Nooit heeft het idee me verlaten dat er méér in Dovercourt zit. Dat ik er nog iets mee moet. 
Waarom is dit Engelse badplaatsje niet zoals veel plekken uit mijn jeugd naar de periferie van mijn geheugen verdwenen? Is het omdat ik Reinjan door uitgeverij Babel & Voss ben blijven zien?
Of verlangde ik, altijd als hij weer nieuwe plannen maakte voor nieuwe titels en nieuwe boekenreeksen, weer even terug naar de  behaaglijke overzichtelijkheid van onze vakanties vroeger, zonder ruis, en zonder al te grote verwachtingen?’ Thomas Heerma van Voss’  Verdwenen boeken wordt op 27 augustus feestelijk gepresenteerd in Huize Frankendael in Amsterdam Oost, aanvang 16.00, en zal vanaf 1 september in een aantal geselecteerde Amsterdamse boekwinkels worden verkocht. Vanaf dat moment is het boek ook bij bol.com te bestellen. Vormgeving: Peter Koene; druk: Tielen BV, Boxtel; omvang: ca. 64 blz, met flappen. Prijs €10,-
Bestellen kan nu al door overschrijving van €12,50 (inclusief verzendkosten) op bankrekeningnummer NL06 INGB 0004674536 van R.P. Mulder, onder vermelding van ‘Verdwenen’ en het (volledige) adres waarheen het boek verstuurd moet worden.
Op dezelfde manier zijn tegen dezelfde prijs nog exemplaren te bestellen van Thomas Heerma van Voss’  Onzichtbare boeken (2e druk, 2015). Vermeld dan in plaats van ‘Verdwenen’ ‘Onzichtbaar’, plus het besteladres en de postcode.
Op de gelimiteerde bibliofiele editie (oplage 50 exemplaren, waarvan 30 voor de verkoop, prijs €35,- ) van beide titels in één luxe band van Handboekbinderij Judith van Daal kan inmiddels worden ingetekend via het contactadres van Babel & Voss bovenaan de pagina.

 

Reinjan Mulder’s OBJECTIEF NEDERLAND aan minister Van Engelshoven aangeboden

Minister Van Engelshoven (midden) met de fotoboeken van Objectief Nederland. Links Reinjan Mulder en rechts Cleo Wächter. (Foto Thomas Nondh Jansen)

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is de Babel & Voss uitgave Objectief Nederland – Een fotoexperiment uit 1974 (2016) aan minister Ingrid van Engelshoven aangeboden. Aanleiding voor het bezoek was de voltooiing van het project na 45 jaar en de verschijning van de vervolgstudie Objectief Nederland – Veranderend Landschap 1974-2018 bij uitgeverij nai010.
In beide boeken wordt een beeld van Nederland getoond zoals we dat nog niet kennen. Geen schilderachtige plekjes, geen druk bevolkte steden of overvolle autowegen, maar Nederland ‘zoals het werkelijk is’. Om dat te bereiken trok Reinjan Mulder in 1973 een steekproef uit alle plekken in Nederland, en op de 52 plekken die dat opleverde, maakte hij steeds vier foto’s, in alle vier de windrichtingen één.
Nadat er aanvankelijk weinig belangstelling voor het project was, werd het in 2016 tentoongesteld in het Rijksmuseum en afgedrukt en becommentarieerd in het kunstenaarsboek Objectief Nederland, uitgegeven door Babel & Voss. Bij de Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Berno Strootman riep dat al snel de vraag op: hoe ziet het er nu dan uit op die 52 willekeurig  gekozen plekken?
In overleg met Reinjan Mulder werd de fotografe Cleo Wächter gevraagd alle plekken uit 1974 in 2017 opnieuw op te zoeken om te zien wat er veranderd was.
Cleo Wächters onderzoek vormt nu samen met de oorspronkelijke foto’s van Reinjan Mulder de basis voor een tweede fotoboek: Objectief Nederland – Veranderend landschap, dat in samenwerking met babel & Voss werd uitggeven door nai010.
Beide boeken zijn nu in de boekhandel verkrijgbaar en bij bol.com. Reinjan Mulders Objectief Nederland uit 2016 kost €22,50 en het nieuwe boek van Reinjan Mulder en Cleo Wächter €39,50.
Click hier voor een recensie van de boeken op Archined.

Vierde druk OOST verschenen

Omdat Babel & Voss’ meest succesvolle boek tot nu toe, de bundel Oost, weer zo goed als uitverkocht was, verscheen er onlangs een 4de druk van de titel. In Oost staan 23 verhalen van schrijvers die in Amsterdam Oost wonen of woonden, zoals Maartje Wortel, Wanda Reisel,  Gustaaf Peek, Roos van Rijswijk en Tjitske Jansen.
Na de bundel Oost uit 2013 verschenen bij Babel & Voss ook nog de bundels Meer Oost (2016) en Door Oost (2018), waarvan de eerste inmiddels twee keer werd herdrukt.
De drie boeken zijn een initiatief van de groep Schrijvers uit Oost die in 2018 een literair festival in Amsterdam Oost organiseerde en zijn onder meer verkrijgbaar bij de Linnaeus Boekhandel in Amsterdam, Het Faire Oosten op Oostpoort, de Copyshop Total Copy Service op de Eerste Oosterparkstraat 126 en de Bruna Boekwinkel in Oostpoort. Mede dankzij vm. Stadsdeel Oost is – en blijft – de prijs van alle drie de boeken €10,-.  

Mét het winnende verhaal ‘Nieuwbouw’ van Sacha Voogd
DOOR OOST: Derde boek met schrijvers uit Amsterdam Oost 

Sinds 1 november zijn alle drie de boeken met schijvers uit Amsterdam Oost weer leverbaar.

Amsterdam-Oost bleef ook na 2016 het literaire centrum van Nederland. Na de boeken Oost en Meer Oost (4de resp. 3de druk) verscheen bij Babel & Voss daarom nog een derde  verhalenbundel over Oost: Door OostAlma Mathijsen en Roman Helinski schrijven daarin over de bizarre vogels van Amsterdam Oost, Marijke Schermer verplaatst zich in een stel in Oostpoort, Joyce Roodnat vertelt over een meisje uit de Finsenstraat dat verloofd is – of was! – met een Ajax-voetballer, Henna Goudzand brengt een Surinaamse moeder uit de Watergraafsmeer tot leven en Auke Kok stelt zich voor hoe hij Amsterdam Oost gaat missen als hij daar weg zou gaan.
Een speciale plaats in ‘Door Oost’ neemt het verhaal ‘Nieuwbouw’ van Sacha Voogd in, dat op 26 mei 2018 in Studio/K de Eerste Oosterparkprijs won. Een jury bestaande uit de dagbladcritici en schrijvers Joyce Roodnat, Arie Storm en Persis Bekkering vond dit het beste verhaal van de tien inzendingen uit de bundel. De grote kracht van dit verhaal ligt volgens het juryverslag in Voogds vaardigheid om verschrikkelijke ervaringen op een heel subtiele manier onder woorden te brengen, in observaties die een waar begrip van haar personage tonen.’
‘Nieuwbouw’ van Sacha Voogd is maar een kort en klein verhaal, vond de jury, nog geen duizend woorden lang, maar het toont bijna een heel leven. Zie voor het hele juryverslag, met een beoordeling van alle nominaties, het bericht elders op Das Zahngold. Naast de bovengenoemde verhalen en de voor de prijs genomineerde verhalen bevat Door Oost bijdragen van Henk Spaan, Marijn Sikken, Tjeerd Posthuma, Melle Maré, Eva Posthuma de Boer, Daniël Rovers, Nina Polak en Erik Rozing.
Het boek is met 192 bladzijden  (€10,-) dikker dan de eerdere twee delen uit de reeks en werd op zaterdagavond 26 mei 2018 feestelijk in Studio K gepresenteerd tijdens Boeken door Oost‘, een eenmalig  festival voor Oost Amsterdam.
Door Oost werd samengesteld door Teuntje Klinkenberg, Maaike Bergstra en Jessica Swinkels en is te koop bij de Linnaeus Boekhandel, Van Pampus, Het Faire Oosten, Pantheon en Athenaeum Roeterseiland. ISBN is 978-94-90950-14-9

Elsevier: ‘troostrijk’**** – NRC Handelsblad: ‘teder en breekbaar’
Lof voor Frits Marnix Woudstra’s MELANCHOLICAMAN 

‘Alsof alles nog niet gebeurd is.’ Wat doet een vader als zijn zoon onder een trein is gelopen? Hij maakt pas op de plaats en probeert het verleden terug te roepen, het weer tot leven te laten komen.
Dat deed ook Frits Marnix Woudstra, toen zijn zoon in 2013 overleed. En hij begon te schrijven, over de tijd voor ‘alles’ gebeurde, de tijd die nu opeens een nieuwe glans kreeg. Genoeg voor een nieuw boek dat in oktober 2017 bij Babel & Voss verscheen: Melancholicaman – Reis in stilstand.

De pers over Melancholicaman: ‘Literatuur die je aanraakt, beklijft, gesterkt door zorgvuldig taalgebruik’ – Guus Bauer in Tzum.
Margot Poll in NRC Handelsblad: ‘Teder en breekbaar, maar het teruggaan naar de vakantiehuizen – de ‘plek des heils’ – geeft naast verdriet ook mooie herinneringen…’
De Telegraaf: ‘Woudstra’s verhalen helpen. Ze leggen even een hand op je schouder.’
Elsevier: ‘Troostrijke roman over verlies’****
NBD Biblion: ‘De verhalen nodigen uit tot lezen… mede door het melancholieke tijdbeeld.’

Frits Woudstra werkt aan een illustratie voor zijn Melancholicaman

Frits Marnix Woudstra (Enschede, 1956) bezocht de AKI en de Rijksakademie en werd bekend met schrijversportretten voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad en het Literatuurmuseum. Na de dood van zijn zoon schreef hij het veelgeprezen memoriaal Lucas Casimir en Echo’s van Egon.

Frits Marnix Woudstra, Melancholicaman – Reis in stilstand. Met tekeningen van de auteur. ISBN 978-94-90950-13-2. Ingen., 112 blz. Prijs €13,90.

Derde druk MEER OOST 

NBD/Biblion: ‘Goed geschreven… Zeer vlot en prettig te lezen.
Na het succesvolle Oost (2013), waarvan inmiddels een 4de druk is verschenen, is zijn voorganger Meer Oost – Het literaire centrum van Amsterdam (2015) nu de derde druk verschenen.
In Meer Oost zijn 22 verhalen bijeengebracht die in 2014 en 2015 in het kader van ‘Schrijvers uit Oost’ zijn geschreven door Herman Koch, Judith Koelemeijer, Nathan Vecht, Neske Beks, Elke Geurts en anderen.
B&V_MeerOost_MVM_v03Naast de bekende namen, van wie we ook Lieke Marsman, Gerbrand Bakker en Victor Schiferli noemen, bevat de bundel werk van schrijvers die recent, soms dank zij Schrijvers uit Oost, bekend zijn geworden: Lotte Lentes, Pieter Olde Rikkert, Tova Lindt, Eva Kelder en Nazan Bilen.
De verhalen in Meer Oost laten Amsterdam Oost op zijn best zien. Nu eens spelen ze in de lange straten van Oost zoals de Javastraat of de Linnaeusstraat, dan weer op een perron van het Muiderpoortstation, in het Sportfondsenbad of bij de achteruitgang van de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein.
Meer Oost werd in de Linnaeusboekhandel gepresenteerd met optredens van Herman Koch en Elke Geurts en een nieuw geschreven lied over Oost, gezongen door Henk – The Nits – Hofstede.

Thomas Heerma van Voss’ veelgeprezen miniatuur in het Engels én Duits vertaald

Jubileumuitgave ONZICHTBARE BOEKEN nu ook in Duitsland   

Nu ook in het Duits: Unsichtbare Bücher

‘Eén van de beste boeken die u nog nooit heeft gelezen’ – Alma Mathijsen in HP/De Tijd

Niet alleen is in het populaire Engelse internet-tijdschrift Five Dials onlangs de Engelse vertaling verschenen van Thomas Heerma van Voss’ Onzichtbare boeken, het boekje dat bij het vijfjarig bestaan van Uitgeverij Babel & Voss verscheen, het veel geprezen boek  verschijnt dit voorjaar ook in Duitsland.
In Onzichtbare boeken beschrijft Thomas Heerma van Voss met veel humor en understatement de Werdegang van Nederlands meest uitzinnige uitgeverij. Van de wilde plannen voor de spraakmakende bundel Wat we missen kunnen, het ‘manifest tegen de overdaad’ waarin 30 schrijvers zich tegen ‘het teveel’ keerden (‘nu al herdrukt’), via het legendarische bezoek van de ‘atletische’ Duitse schrijver Nicol Ljubic aan het schimmige kantoor op de Wallen tot aan de Groningse presentatie van de roman De getuige en het in de media zo enthousiast ontvangen filosofieboek Echte boer zoekt dito vrouw.
Het Nederlandse Onzichtbare boeken is inmiddels herdrukt en weer leverbaar via de boekhandel en bol.com (€12,50).
Anderen over het juweeltje van Thomas Heerma van Voss:
Alexander Pechtold: ‘in één ruk uitgelezen… #aanrader’.
Marja Pruis (De Groene Amsterdammer): een ‘potentiële bestseller

NBD over OBJECTIEF NEDERLAND: ‘Speciale kijk op Nederland, als fotoboek, kunstwerk… volkomen uniek!’

objectief_nederland_kleinFor an English translation about this book and Reinjan Mulder’s 2016 exhibition in the Rijksmuseum, please click here.
Het in 2016 bij Babel & Voss verschenen Objectief Nederland – Objective Netherlands, het eerste kunstboek sinds de uitgeverij in 2009 werd opgericht, is nog altijd leverbaar. Kern van het boek zijn de 208 foto’s die B&V-uitgever Reinjan Mulder in 1974 maakte en die in 2016 in het Amsterdamse Rijksmuseum tentoon werden gesteld. Daaromheen vertelt Mulder het curieuze, soms licht absurde verhaal van de jonge rechtenstudent die hij in 1974 was en die, geïnspireerd door Wittgensteins Tractatus en A.D. de Groot’s Methodologie, met stapels landkaarten, een kompas en een camera op zoek ging naar de ‘objectieve’ werkelijkheid in Nederland.
Behalve in het Rijksmuseum, bij de Linnaeus Boekhandel, Minerva en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, is Objectief Nederland – Objective Netherlands ook via bol.com te koop. Omvang: 176 pagina’s (met flappen), prijs: € 22,50.

Wie zijn BABEL & VOSS?

Uitgeverij Babel & Voss Uitgevers werd in 2009 opgericht op een feest ter herdenking van de val van Muur. Initiatiefnemers waren schrijver Daan Heerma van Voss, Das Mag-oprichter Daniël van der Meer en auteur en uitgever Reinjan Mulder. Later voegde zich bij hen Thomas Heerma van Voss (1990), schrijver van De AllestafelStern, De derde persoon, Onzichtbare boeken en Plaatsvervangers en naar men zegt de broer van Daan.
Met de dubbele naam Babel & Voss wilden de oprichters aansluiten bij een traditie die uitgeverijen als Polak & Van Gennep, Farrar, Straus & Giroux en Kiepenheuer & Witsch voortbracht, en tegelijk een hommage brengen aan twee bewonderde schrijvers: Isaac Babel en Vossius, de naamgever van hun oude Gymnasium.

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss - omslag: Piet Parra

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss – omslag: Piet Parra

Eerste publicatie was Wat we missen kunnen. In dit boek, fraai vormgegeven door Piet Parra, geven 30 meer en minder toonaangevende auteurs aan wat bijdraagt aan het huidige ‘teveel’. Leo Vroman ergert zich aan het ‘plagen’, Kees van Kooten aan zichzelf en Arnon Grunberg aan bloemlezingen. Maar de jongste generatie auteurs keert zich tegen andere dingen. Zo kan Fanny van de Reijt Toon Tellegen missen als kiespijn, Joost de Vries  ‘boobies’, Daan Heerma van Voss Twan Huys, en Jan Jaap van der Wal ‘Het Nieuwe Gelijk’.

Na Wat we missen kunnen verschenen bij Babel & Voss een kleine twintig andere boeken: verhalenbundels (Groeipijn), filosofische boeken (Echte boer zoekt dito vrouwHet innerlijk uurwerk), geïllustreerde boeken (Melancholicaman), romans (Zeezwijgen, De getuige, Als was het liefde) en het fotoboek Objectief Nederland.
In 2011 begon Daniel van der Meer met Toine Donk het tijdschrift Das Magazin, het grootste literaire tijdschrift van Nederland, en de uitgeverij Das Mag. Sindsdien wordt Babel & Voss voortgezet door Reinjan Mulder, met o.m. de twee jubileumuitgaven Onzichtbare Boeken en Verdwenen boeken van Thomas Heerma van Voss en de verhalenbundels Oost, Meer Oost en Door Oost.
De uitgeverij is gevestigd in Amsterdam Oost en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nr. 34335041.

Fondslijst 2020

Schrijvers van ‘Meer Oost’, bij de presentatie in de Linnaeusboekhanel (foto Bob Bronshoff)

 • Maaike Bergstra e.a. (samenst.), Meer Oost – het literaire centrum van Amsterdam. ISBN 978-94-90950-118. 144 blz. 3e druk 2017. Prijs 10,-  3DE DRUK – WEER ALOM LEVERBAAR 
  Nieuwe verhalen en gedichten van 22 schrijvers die wonen en werken in Amsterdam Oost. Onder hen bekende namen als Herman Koch, Lieke Marsman, Gerbrand Bakker, Victor Schiferli en Henk Hofstede (de Nits), maar ook schrijvers die dank zij Schrijvers in Oost bekend zijn geworden, zoals Lotte Lentes, Tova Lindt, Eva Kelder en de Nederlands-Turkse Nazan Bilen. Alle verhalen spelen zich af in de bekende, lange straten van Amsterdam-Oost zoals de Javastraat, de Zeeburgerdijk of de Linnaeusstraat, of op een verlaten perron van het Muiderpoortstation, in het Sportfondsenbad, café De Groene Olifant en de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein.
 • Gustaaf Peek, Huub van der Lubbe, Maartje Wortel e.a. Oost – Het literaire centrum van Amsterdam. Verhalen, toneel, poëzie. 160 blz. 1e en 2e druk 2013, 3e druk 2015, 4de druk 2018. Prijs €10,- 4DE DRUK – UIT VOORRAAD LEVERBAAR BIJ DE LINNAEUS BOEKHANEL EN BOL.COM.
  Uitgave in samenwerking met het Amsterdamse literaire initiatief ‘Schrijvers in Oost’. Nieuwe verhalen die werden geschreven voor de maandelijkse bijeenkomsten van deze energieke groep, aangevuld met de winnende verhalen van de prijsvraag ‘Schrijf je straat’. Een boek dat binnen een maand moest worden herdrukt en waarvan inmiddels meer dan 3.300 exemplaren zijn verkocht. NBD Biblion: ‘Een kroniek van het leven van alledag in Stadsdeel Oost.’
 • Hanna Bervoets, Arnon Grunberg, Joost de Vries e.a. Wat we missen kunnen – Een manifest tegen de overdaad*** 192 blz. Prijs € 15,-. LAATSTE EXEMPLAREN – ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM TE BESTELLEN  
  Dertig betogen tegen het hedendaags teveel, in een oorspronkelijke vormgeving van Piet Parra en onder een bezielend motto van socioloog Johan Goudsblom.
  NRC Handelsblad
  : ‘Boordevol inspiratie.’
Nicol Ljubic in Frankfurt tussen de boeken van zijn collega-schrijver Arnold Schwarzenegger (foto Reinjan Mulder)

Nicol Ljubic in Frankfurt tussen de boeken van zijn collega-schrijver Arnold Schwarzenegger (foto Reinjan Mulder)

 • Nicol Ljubic, Zeezwijgen. Roman. Vert. Nelleke van Maanen, ISBN 978-94-90950-002. 192 blz. Prijs 17,95  UITVERKOCHT  – ALLEEN NOG ANTIQUARISCH 
  Hoe worstelt een nieuwe generatie Europeanen met een onverwerkt oorlogsverleden? In Zeezwijgen wordt het verhaal verteld van de Kroatische Robert en de Servische Ana, die elkaar in Berlijn hebben ontmoet. Hun liefde botst al gauw op Ana’s verleden. Haar vader staat in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Vervreemd van zijn grote liefde vertrekt Robert naar Den Haag in de hoop bij het tribunaal meer te weten te komen over zijn Ana, en over een oorlog die hij alleen van horen zeggen kent.
  Zeezwijgen werd meteen na verschijnen door bijna alle Nederlandse kranten uitgebreid en uiterst positief besproken, vaak met 4 sterren.
  NRC Handelsblad (Anneriek de Jong): ‘Eén van de beste boeken van 2011’.
  De Volkskrant: ‘Een subtiele vertelling – ****’
  VN: ****
  Het Parool
  : ‘Een meesterlijk boek dat zonder effectbejag laat zien dat het verleden je nooit los zal laten’ ****
  De auteur bezocht op uitnodiging van het Goethe Institut Nederland en het boek werd – verrassend –  genomineerd voor de Duitse boekenprijs en de Europese Literatuurprijs voor het beste vertaalde boek van 2012 in Nederland.
 • Vamba Sherif: De getuige. Roman. ISBN 978-94-90950-026. 176 blz. Prijs €17,95 LAATSTE EXEMPLAREN – ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM TE BESTELLEN
  Trouw: ‘Sherif’s geschenk aan Nederland.’
Vamba Sherif

Vamba Sherif

Katholiek Nieuwsblad: ‘Een moderne Hollandse roman, goed geschreven maar vanuit een islamitisch bewustzijn. Zo zou ik De getuige van de oorspronkelijk Afrikaanse schrijver Vamba Sherif willen karakteriseren. Dat maakt het boek al bijzonder. Maar ook de inhoud is ongewoon.’  
Vrij Nederland
: ‘…hoog zieligheidsgehalte…’
In een Nederlands Asielzoekerscentrum verblijven twee Afrikanen die elkaar uit de burgeroorlog in hun geboorteland denken te kennen. Een Nederlandse kok die vriendschap met hen sluit, ziet zich gedwongen zich een mening te vormen over een conflict waarvan hij aanvankelijk maar weinig begrijpt.
In zijn roman De Getuige schetst de in Liberia geboren Vamba Sherif (Het land van de vaders, Zwijgplicht) als eerste schrijver in Nederland de trauma’s van zijn generatie asielzoekers vanuit het perspectief van de nieuwkomer.
Vamba Sherif werd geboren in Liberia en woonde voor hij naar Nederland kwam in Koeweit en Syrië. Hij publiceerde eerder bij uitgeverij De Geus Het land van de vaders, De koningin van Sheba en Zwijgplicht. In november 2015 verscheen bij Uitgeverij De Geus zijn grote roman De zwarte Napoleon. Zijn boeken zijn in het Frans, Duits en Engels vertaald.

 • Nicol Ljubic: Als was het liefde.***  Roman. Vert. Nelleke van Maanen, ISBN 978-94-950-064. 160 blz. Prijs 10,- ALLEEN NOG LEVERBAAR VIA DE UITGEVER EN BOL.COM   Nicol Ljubic’ tweede boek in Nederlandse vertaling. Een Duitse vrouw die volwassen werd in de woelige jaren zestig, wordt verliefd op de man die tot levenslang veroordeeld werd wegens  moorden op 4 jonge vrouwen: het ‘monster van het Zwarte Woud’.
  Wat hoopt ze bij hem te vinden? Afhankelijkheid, schuldbewustzijn, een slachtoffer van het justitiële systeem?
  Of is dit nu wat ze ‘liefde’ noemen?
  Het verhaal wordt verteld door haar zoon die vergeefs het antwoord zoekt.
  Met een nawoord door Reinjan Mulder.
  Trouw (in een twee pagina’s lange bespreking van beide boeken van Nicol Ljubic): ‘Geniaal... Ljubic’ romans hebben niets vrijblijvende… In twee geniale romans test (…) Ljubic onze gangbare ideeën over straf, recht en schuld’
  NRC
  Handelsblad: ‘De vraag wat nu precies de aard is van Gerhilds gevoelens voor Friedrich, blijft prikkelen, lang nadat het boek uit is.***’
Omslagontwerp Stefan Glerum

Omslagontwerp Stefan GlerumDe Morgen: ‘…interessant…’

 • Eva-Anne Le Coultre: Echte boer zoekt dito vrouw – liefde in tijden van media.*** Filosofie/media. ISBN 978-94-90950-033. 192 blz. Prijs €19,95 ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM LEVERBAAR 
  NBD Biblion: ‘Een bijzonder intrigerend boek, dat leest als een trein en dat veel inzicht biedt in een belangrijk maatschappelijk fenomeen.’
  Speelse analyse door de Groningse filosofe Le Coultre van het populairste Nederlandse tv-programma sinds de oorlog. Wat kluistert miljoenen tv-kijkers elke week weer de geromantiseerde zoektocht van een paar boeren naar een vrouw? Het leven in de natuur? Het geloof in de authentieke boer? Of is het de opvoedende rol van Yvon Jaspers, waar Nederland wachtte? Eva Anne Le Coultre analyseerde verschillende jaargangen van het veel bekeken programma en komt tot onverwachte conclusies. Met fraaie scènes uit ‘Boer Zoekt Vrouw’.
 • Till Roenneberg: Het innerlijk uurwerk – Alles over onze bioritmes. Vert. Albert Witteveen. Non-fictie. 304 blz. Prijs €22,50-
  BIJ DE GOEDE BOEKHANDEL EN BOL.COM  Het interessante verhaal van de internationaal vermaarde Duitse chronobioloog Till Roenneberg over de gevolgen van de 24/7 samenleving en de behoefte aan ‘onthaasting’.
  Wat leert ons de chronobiologie?
  Kunnen nachtmensen ‘vroege vogels’ worden?
  Hoe werken jetlags?
  En waar komt de ‘middagdip’ vandaan?
  De Volkskrant (Marcel Hulspas): ‘een van de beste boeken van 2012’.
  Klik hier voor een fragment uit Roenneberg’s Het innerlijk uurwerk.
 • Daan Heerma van Voss, Thomas Heerma van Voss, Iris Koppe, Jonathan van het Reve. Niels Gerson Lohman en Isabelle van der Velpen, Groeipijn – verhalen over ‘coming of age‘.*** 144 blz. Prijs €10,- UITVERKOCHT
  Zes verhalen van jonge auteurs die het befaamde Vossius Gymnasium doorliepen. Hoe kijken de opvolgers van Gerard Reve en Arnon Grunberg op hun schooltijd terug? 
  Een onthullend beeld van delicaatste generatie Amsterdamse schrijvers, met een omslagontwerp van de oud-Vossiaan Stefan Glerum.
Daan Heerma van Voss richt Wat missen kunnen etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

Daan Heerma van Voss richt Wat missen kunnen etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

 • Thomas Heerma van Voss, Onzichtbare boeken. 48 blz., ingenaaid met flappen, ISBN 978-94-90950-101. 1ste druk 2014, 2de druk jan. 2015. Prijs €12,50.
  ALLEEN NOG BIJ DE UITGEVER EN BOL.COM TE BESTELLEN 
  Reinjan Mulder: ‘De Werdegang van Nederlands origineelste uitgeverij.’
  Onno Blom (TROS Nieuwsshow): ‘een feest om te lezen!’
  Niet het zoveelste jubileumboek, maar een oorspronkelijke visie op het snel veranderende boekenvak en een ontroerende herinnering aan uitgeverij Babel & Voss die ‘alles anders’ zou gaan doen.
  Onzichtbare boeken werd gepresenteerd tijdens een avond over kleine uitgeverijen en moest binnen 6 weken worden herdrukt.
  Omvang 48 blz., ingenaaid met flappen, ISBN 978-94-90950-101. Actieprijs €12,50.Klik hier voor een fragment uit Thomas Heerma van Voss’ Onzichtbare Boeken.
 • Maartje Wortel, Thomas Heerma van Voss, Hanna Bervoets, Joost de Vries e.a. De Tien. Verhalen. ISBN 978-94-90950-09-5. 2014.*** Gebonden, geïll. ISBN 978-94-90950-095. 224 blz. Prijs €22,95. LAATSTE EXEMPLAREN Alleen nog bij Babel & Voss, Bol.com en Das Mag Uitgevers verkrijgbaar.  
  Jubileumuitgave van het illustere tijdschrift Das Magazin, waarin de redacteuren Daniël van der Meer en Toine Donk, aangevuld met schrijver Herman Brusselmans en de voormalige Prometheus-redacteur Katrijn van Hauwermeiren, de 10 beste jonge (<35) schrijvers van dit moment bijeenbrengen – naar het voorbeeld van de Best British Young Novelists van  Granta: Maartje Wortel (1982), Christophe Van Gerrewey (1982), Joost de Vries (1983), David Pefko (1983), Hanna Bervoets (1984), Özdan Akyol (1984), Philip Huff (1984), Daan Heerma van Voss (1986), Yannick Dangre (1988) en Thomas Heerma van Voss (1990).
  Daniël van der Meer en Toine Donk: ‘Dit zijn de auteurs die uit Nederland en Vlaanderen die het gezicht zullen vormern van de literatuur van morgen.’
 • Reinjan Mulder, Coffee Company. Roman (i.s.m. Nieuw Amsterdam Uitgevers). Omvang 224 blz. ISBN 978-90-46811-351. Prijs € 17,95. RECHTSTREEKS VIA BABEL & VOSS EN VIA BOL.COM LEVERBAAR, EN VIA DE BOEKHANDEL  ALS E-BOEK.  
  In een Amsterdamse vestiging van de Coffee Company wordt een al wat oudere uitgever met 33 Nobelprijswinnaars in zijn fonds aangesproken door een man in een rode Montycoat die beweert alles te weten weet over het leven van ‘Nederlands allereerste Nobelprijswinnaar’ prof. dr. J.H. van ’t Hoff (1852-1911). Tussen de mannen ontstaat in de weken die volgen een wonderlijk soort vriendschap. Zal de uitgever de man met zijn voorliefde voor ‘medium lattes’ en ‘kleine cappuccino’s’ vragen om voor Van ’t Hoff’s eeuwfeest in 2011 de eerste Nederlandse Van ’t Hoff-biografie te schrijven?
  Coffee Company-oprichter Rick Bekkema in Trouw: ‘Verbijsterend… Ik moest meteen aan Kaas van Willem Elsschot denken.’
  Jaap Goedegebuure (Trouw): ‘…een satiriek beeld van de branche waarin [Reinjan Mulder]  jaren werkzaam was… – die genoeg van het boekenvak weet om het met veel distantie te kunnen bezien.’ Zie ook: Reinjan Mulder, Waarom ik Coffee Company schreef
 • Reinjan Mulder: Objectief Nederland / Objective Netherlands. Een foto-experiment uit 1974. Fotoboek. Verschenen bij de gelijknamige fototentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum (2016).
  Omvang 176 blz.  Oplage: 1.000 ex. (waarvan 50 ex. genummerd, gesigneerd en gebonden), ISBN 978-94-90950-12-5. Prijs €22,50. Gebonden, luxe Editie € 75,-  LEVERBAAR VIA ELKE  BOEKHANDEL EN BOL.COM In 1974 trok Reinjan Mulder maanden door de klei van de nieuwe polders, over Limburgse heuvels en door drassige Friese weiden, alles om maar ‘blindelings’ zijn opnamen te kunnen maken van ‘de objectieve werkelijkheid’ die hij zocht. De 208 foto’s die dit opleverde zijn nu bijeengebracht in een boek, en aangevuld met werkopnames van de kunstenaar. Met een inleiding van Rijksmuseum-conservator Harm Stevens.
  NBD/Biblion: ‘…volkomen uniek…. In 208 foto’s laat Reinjan Mulder zien hoe de Nederlandse werkelijkheid eruit zag als je niet lette op schoonheid, belangrijkheid of bereikbaarheid. Daarnaast vertelt hij in ‘hoe het was’: hoe hij als jong rechtenstudent op het idee voor zijn project was gekomen, hoe hij daarvoor subsidies kreeg – en misliep, en op welke praktische moeilijkheden hij stuitte.’
  Een film van Valerie Granberg over de tentoonstelling en het boek vindt u hier. Meer informatie over het project Objectief Nederland vindt u hier.

Levering 

Alle titels van Babel & Voss zijn bij de Uitgever en bol.com te bestellen. En een aantal zijn ook uit voorraad leverbaar bij de Linnaeus Boekhandel. de Athenaeum Boekhandels en het Rijksmuseum.
Babel & Voss Uitgevers maakt sinds 1 januari 2014 onderdeel uit van Reinjan Mulder Research & Editing te Amsterdam (2007), KvK-nummer is: 34335041.

Rechtstreeks bestellen 

Alle titels van Babel & Voss kunnen bij de uitgeverij besteld worden, door overschrijving van de  winkelprijs naar ING-bankrekening NL06 INGB 0004 6745 36 t.n.v. Reinjan Mulder Research & Editing.
Vermeld wel altijd de titel van het boek plus uw (volledige) adres en postcode.
Porto is in de prijs inbegrepen, behalve bij de boeken Oost, Meer Oost en Door Oost. Daar wordt 2,50 euro portokosten berekend, zodat de totaal prijs €12,50 wordt.
Levering volgt in de regel binnen enkele dagen.

Contact 

Contactpersoon van Babel & Voss Uitgevers is Reinjan Mulder: contact@reinjanmulder.nl
Das Magazin is sinds 2016 een zelfstandige uitgever en bereikbaar via: info@dasmag.nl.

Het logo van Babel & Voss, in het oprichtingsjaar 2010 ontworpen door Piet Parra