De leespaarden van september 2013: het Stedelijk Gymnasium in Tiel (1888-1971) is terug in de lees-top-tien

Door onze mediaredactie

Het voormalige Gymnasium in Tiel

Het voormalige Gymnasium in Tiel

Het mooie van een website als Das Zahngold is dat er niet alleen stukken op worden gelezen die net nieuw zijn. Op de eerste vijf plaatsen van de leespaarden top tien van de afgelopen maand staan nu vijf artikelen die al minstens een jaar oud zijn. Dat betekent dat de oudere stukken op dit moment niet alleen veel, maar ook zeer aandachtig gelezen worden. De leespaarden top-tien is de top-tien van lezers die niet na een paar seconden weer wegzappen maar doorlezen tot het eind. Na deze vijf volgt, op 6, de necrologie van Hanna Mulder-Hulscher uit juni van dit jaar, en op 7 een nieuw, opiniërend stuk over de teleurstellende invloed van Volkskrant-criticus Michaël Zeeman. Dit maakt dat de leespaarden top-tien van september 2013 er als volgt uitziet:
1. (10) Reinjan Mulder: Interview met Nicol Ljubic over zijn roman Als was het liefde
2. (re) Sandra van Beek: Piet Mulder, schilder van het Betuwse landschap
3. (3) De geheime liefde van Mischa Hillesum
4. (9) Tien jaar uitgeverij Augustus en de val van J.M. Meulenhoff – een kroniek
5. (re) De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel
6. (4) Zij leerde Geldermalsen dansen – bij de dood van Hanna Mulder-Hulscher
7. (-) De ‘Zeeman-boeken’ van een betreurde Volkskrant criticus
8. (-) De marsgast is niet meer – Bij de dood van Alvaro Mutis
9. (6) Nieuwe knollen voor oude citroenen – bij het ontslag van Sander Knol
10. (1) Iedereen zat te suffen’ – Interview met Theo Sontrop
Wat dit keer opvalt is dat alle stukken over het verdwenen Tielse Stedelijk Gymnasium opeens weer behoorlijk hoog scoren. Over een week viert men in Tiel met een lustrumfeest dat hier 125 jaar geleden een Stedelijk Gymnasium kwam (nadat er al bijna duizend jaar onderwijs in het latijn werd gegeven), en dat maakt kennelijk dat veel oud-leerlingen en leerlingen van de huidige scholengemeenschap nieuwsgierig zijn naar de soms wat troebele geschiedenis van dit ‘oudste onderwijs-instituut van Nederland’. Ook het stuk van oud-Gymnasiumleerling Chris van Esterik over zijn dit jaar overleden klasgenoot Gerrit van Kalkeren eindigde hoog, evenals de herinneringen van Reinjan Mulder aan zijn poseren als gymnasiast voor de Tielse schilder Joh. Ponsioen.
Bij de laatste drie plaatsen op de top-tien staan dit keer twee lange, geactualiseerde stukken over literatuur uit NRC Handelsblad, over de Colombiaanse schrijver Alvaro Mutis en de voormalige uitgever Theo Sontrop. Dit soort stukken mag zich gelukkig nog altijd op veel gedegen aandacht van de lezers verheugen. Net buiten de top tien vielen vier vergelijkbare ‘grote’ geactualiseerde interviews uit NRC Handelsblad: over de romancyclus De Tandeloze Tijd van A.F.Th. van der Heijden, met Connie Palmen over haar roman De Vriendschap, en met Rutger Kopland en Esther Freud.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (31) stukken die in de afgelopen maand minstens één keer per dag zijn gelezen, gekeken hoe lang ze gemiddeld zijn bestudeerd. Hoe langer en beter gelezen, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van augustus. Niet meegeteld zijn de stukken over Tessa de Loo, Gerrit van Kalkeren en Tsjebbe Hettinga, die ook in september weer heel goed gelezen werden maar die ook al voorkomen in de ‘Meest gelezen’ rubriek, rechts op de site. Bron: Google Analytics en Byte. N=8.225/2.775 (uniek). 

Geef een reactie