Hoe Jan Wolkers’ ‘Turks Fruit’ voor Meulenhoff behouden bleef: opnieuw veel aandacht voor uitgeverijgeschiedenis

Door onze mediaredactie

Immer met moed: De Meulenhoff equippe tijdens Vers voor de Pers 2005

Immer met moed: De Meulenhoff-equippe Victor Groothoff en Reinjan Mulder tijdens Vers voor de Pers 2005 (foto Boekblad)

In de maand september was er (nog) meer aandacht dan anders voor de geschiedenis van uitgeverij Meulenhoff op Das Zahngold. Niet alleen werden de kroniek van tien jaar Meulenhoff en de Werdegang van oud-directeur Sander Knol weer 412 resp. 37 keer gelezen, ook de manier waarop Meulenhoff in 2005 ternauwernood een aanval van uitgeverij De Bezige Bij op de oude titels van hun sterauteur Jan Wolkers wist af te slaan, kreeg veel belangstelling. Rond de verschijning van de stripeditie van Turks Fruit, begin september kwamen voor dit al wat oudere stuk in enkele dagen 177 nieuwe lezers naar de site, die daar zo lang (gemiddeld 11 minuten) bleven dat de gemiddelde leestijd per stuk in september bijna verdubbelde: van 2:02 naar 3:34 minuten.
Verder was er tot de sluiting van zijn Rijksmuseum-tentoonstelling op 26 september veel belangstelling voor de persoonlijke pagina van Reinjan Mulder en die van zijn uitgeverij Babel & Voss. Gemiddeld kwamen daarvoor in september 10 resp. 21 bezoekers per dag naar de site.
Ook de films op Youtube over het project Objectief Nederland hebben inmiddels meer dan 600 kijkers getrokken, terwijl er voor de film over Objectief Neerijnen (2014) nu meer dan 750 kijkers zijn geteld.
Kijken we naar de tijd dat bezoekers (de ‘Leespaarden’-toptien) bleven doorlezen in een artikel, dan ging de meeste aandacht afgelopen maand naar (met tussen haakjes de score van augustus):
1. (-) Waarom het beste werk van Jan Wolkers voor uitgeverij Meulenhoff behouden bleef (gemiddelde leestijd 11:03 minuten)
2. (re) Een boottochtje met de dochters van Nescio: ‘Papa hield van kijken, kijken, kijken…’ (12.28)
3. (re) Patricia de Martelaere over haar roman Het Onverwachte Antwoord (9:12 minuten)
4. (re) Bij de dood van Joost Zwagerman – de cultuurkritiek van Gimmick! (8:45)
5. (6) De teloorgang van uitgeverij Meulenhoff – een kroniek over tien moeizame jaren (7:40)
Tessa-de-Loo-De-tweeling.-1e-druk-219581096.  (re) De wraak van Tessa de Loo – bij het Duitse succes van De Tweeling (5:54)
7. (-) Schrijver M.M. Schoenmakers over zijn Suriname-cyclus (4:45)
8. (8) The first cut is the deepest – bij de dood van Doeschka Meijsing (4:43)
9. (4) Met Wim Hartog op zoek naar Konstantin Paustovski (3:25)
10. (-) Waarom Frank Westerman een nominatie voor de ECI-prijs verdient (3:24)
Niet meegeteld zijn in bovenstaande lijst de pure recensies: van Harry Mulisch’ Ontdekking van de Hemel (gemiddelde leestijd 7:39 minuten), Connie Palmen’s De Wetten (5:53), en Doeschka Meijsing’s Robinson (3:57). Ook zijn stukken buiten beschouwing gebleven die gemiddeld minder dan eens per dag werden bekeken en de stukken over Piet Mulder (5:31) en Jan van Anrooij (8:51), die al voorkomen op de lijst met ‘Meestgelezen’ stukken. De Leespaarden-lijst wordt samengesteld om de lezer op de minder opvallende maar wel goed gelezen artikelen te wijzen.
Bron: Byte Statistics en Google Analytics (leestijden). N=6.702 (bezoek), 2.5034 (uniek bezoek), 26.208 (pagina’s). 

Geef een reactie