Babel & Voss Uitgevers

Elsevier: ‘troostrijk’**** – NRC Handelsblad: ‘teder en breekbaar’
Nieuw van Frits Marnix Woudstra:  MELANCHOLICAMAN 

‘Alsof alles nog niet gebeurd is.’ Wat doet een vader als zijn zoon onder een trein is gelopen? Hij maakt pas op de plaats en probeert het verleden terug te roepen, het weer tot leven te laten komen.
Dat deed ook Frits Marnix Woudstra, toen zijn zoon in 2013 overleed. En hij begon te schrijven, over de tijd voor ‘alles’ gebeurde, de tijd die nu opeens een nieuwe glans kreeg. Genoeg voor een nieuw boek dat in oktober 2017 bij Babel & Voss verscheen: Melancholicaman – Reis in stilstand.
Recensie Margot Poll in NRC Handelsblad: ‘Nog steeds teder en breekbaar, dat wel, maar het teruggaan naar de vakantiehuizen – de ‘plek des heils’ – van toen geven hem nu naast verdriet ook mooie herinneringen aan ‘Lucas, onze voor altijd vertrokken zoon’.
Het Parool: ‘…probeert het verleden weer tot leven te wekken…’
De Telegraaf:
‘Woudstra’s verhalen helpen. Ze leggen even een hand op je schouder.’
Elsevier: ‘Troostrijke roman over verlies’****

Frits Woudstra werkt aan een illustratie voor zijn Melancholicaman

Frits Marnix Woudstra (Enschede, 1956) bezocht de AKI in Enschede en de Rijksakademie in Amsterdam en werd bekend met zijn schrijversportretten voor Vrij Nederland, NRC Handelsblad en het Literatuurmuseum. Na de dood van zijn zoon schreef hij het veelgeprezen memoriaal Lucas Casimir en Echo’s van Egon.

De pers over Woudstra’s debuut Lucas Casimir:
‘mooi en ingetogen, met een zweem van melancholie’Maarten Moll in Het Parool
‘even prachtig als aangrijpend’ – Tubantia
‘hartverscheurend’ ***** – De Telegraaf
‘een kleine gevoelsencyclopedie, schrijnend maar luchtig, met gevoel voor de juiste details’ – Carel Peeters in Vrij Nederland

Boekgegevens: Frits Marnix Woudstra, Melancholicaman – Reis in stilstand. Met tekeningen van de auteur. ISBN 978-94-90950-13-2. Ingenaaid met flappen, 112 blz. Prijs €13,90. Verkrijgbaar bij elke goede boekhandel en bol.com

DERDE DRUK ‘MEER OOST’  

NBD/Biblion: ‘Goed geschreven… Zeer vlot en prettig te lezen.
Na het succesvolle Oost (2013), waarvan de derde druk al weer bijna is uitverkocht, is er nu ook van Meer Oost – Het literaire centrum van Amsterdam (2015) een derde druk. Het boek is weer uit voorraad leverbaar bij o.m. de Amsterdamse Linnaeus Boekwinkel, Van Pampus en de zaken van Het Faire Oosten en na te bestellen in elke goede boekwinkel en bij bol.com.
In Meer Oost zijn 22 nieuwe verhalen bijeengebracht die in 2014 en 2015 in het kader van ‘Schrijvers uit Oost’ zijn geschreven, van Herman Koch, Judith Koelemeijer, Nathan Vecht, Neske Beks, Elke Geurts en anderen.
B&V_MeerOost_MVM_v03Naast de bekende namen, van wie we ook graag Lieke Marsman, Gerbrand Bakker, Victor Schiferli en Henk ‘de Nits’ Hofstede noemen, bevat de bundel werk van schrijvers die recent, soms dank zij Schrijvers uit Oost, bekend zijn geworden: Lotte Lentes, Pieter Olde Rikkert, Tova Lindt, Eva Kelder en Nazan Bilen.
De verhalen in Meer Oost laten Amsterdam Oost op zijn best zien. Nu eens spelen ze in de karakteristieke, lange straten van Oost zoals de Javastraat of de Linnaeusstraat, dan weer op een verlaten perron van het Muiderpoortstation, in het Sportfondsenbad of bij de achteruitgang van de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein.
De bundel Meer Oost werd in 2015 in de Linnaeusboekhandel gepresenteerd met optredens van Herman Koch en Elke Geurts en een nieuw lied gezongen door Henk Hofstede.

Thomas Heerma van Voss in Engels en Duits vertaald 

Jubileumuitgave ‘Onzichtbare boeken’ binnenkort ook in Duitsland!   

Omslag_THvV_volledigNiet alleen is in het populaire Engelse internet-tijdschrift Five Dials onlangs de Engelse vertaling verschenen van Thomas Heerma van Voss’ Onzichtbare boeken, het boekje dat bij het vijfjarig bestaan van Uitgeverij Babel & Voss verscheen, er bestaan nu ook vergevorderde plannen om het boek komend voorjaar in Duitsland uit te brengen. De Duitse vertaling is inmiddels gereed.
In Onzichtbare boeken beschrijft Thomas Heerma van Voss met veel humor en understatement de Werdegang van Nederlands meest uitzinnige uitgeverij. Van de wilde plannen voor de spraakmakende bundel Wat we missen kunnen, het ‘manifest tegen de overdaad’ waarin 30 schrijvers zich tegen ‘het teveel’ keerden (‘nu al herdrukt’), via het legendarische bezoek van de ‘atletische’ Duitse schrijver Nicol Ljubic aan het schimmige kantoor op de Wallen tot aan de Groningse presentatie van de roman De getuige en het in de media zo enthousiast ontvangen filosofieboek Echte boer zoekt dito vrouw.
Het Nederlandse Onzichtbare boeken is inmiddels herdrukt en weer leverbaar via de boekhandel en bol.com (€12,50).
Anderen over het juweeltje van Thomas Heerma van Voss:
Alexander Pechtold: ‘in één ruk uitgelezen… #aanrader’.
Marja Pruis (De Groene Amsterdammer): een ‘potentiële bestseller

NBD over OBJECTIEF NEDERLAND: ‘Speciale kijk op Nederland, als fotoboek, kunstwerk… volkomen uniek!’

objectief_nederland_kleinFor an English translation about this book and Reinjan Mulder’s 2016 exhibition in the Rijksmuseum, please click here.
Het in 2016 bij Babel & Voss verschenen Objectief Nederland – Objective Netherlands, het eerste kunstboek sinds de uitgeverij werd opgericht, staat nog steeds volop in de belangstelling.
Kern van het boek zijn de 208 foto’s die B&V-uitgever Reinjan Mulder in 1974 maakte in het kader van zijn kunstopdracht ‘Objectief Beeld van Nederland’ en die in 2016 in het Amsterdamse Rijksmuseum tentoon werden gesteld. Daaromheen vertelt Mulder het curieuze, soms licht absurde verhaal van de jonge rechtenstudent die hij was en die, geïnspireerd door Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus en A.D. de Groot’s Methodologie, met stapels landkaarten, een kompas en een camera op zoek ging naar de ‘objectieve’ werkelijkheid in Nederland.
Het project speelde een belangrijke rol tijdens de Landschapstriënnale die in september 2017 bij Schiphol plaatsvond. Daar werd niet alleen getoond hoe Nederland er in 1974’objectief’ uitzag, maar ook hoe het land sindsdien ‘objectief’ is veranderd.  

Behalve in het Rijksmuseum, bij de Linnaeusboekhandel, bij Minerva en in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, is Objectief Nederland – Objective Netherlands via bol.com te koop en bij elke boekwinkel te bestellen. Omvang: 176 pagina’s (met flappen), prijs: € 22,50.

25 VERHALEN OVER AMSTERDAM OOST, van ROOS VAN RIJSWIJK, MAARTJE WORTEL EN GUSTAAF PEEK 

Oost: nu al derde druk

NBD Biblion over Oost – Het literaire centrum van Amsterdam: ‘Een kroniek van het leven van alledag in Stadsdeel Oost.’

Waarin een kleine uitgeverij groot kan zijn: van Oost, de bundel korte verhalen van 25 schrijvers uit Amsterdam Oost is inmiddels een derde druk verschenen. Met bijdragen van Roos van Rijswijk, Anja Sicking, Gustaaf Peek, Maartje Wortel, Philip Snijder, Anton Valens, Ivo Victoria en Simone van Saarloos, en ook enkele nieuwe ontdekkingen zoals Ebru Akyildiz en Derk Fangman.

WIE ZIJN BABEL & VOSS?

Uitgeverij Babel & Voss Uitgevers werd in 2009 opgericht op een feest ter herdenking van de val van Muur in de Stadsschouwburg. Initiatiefnemers waren schrijver Daan Heerma van Voss, de gelauwerde journalist en latere Das Magazin-oprichter Daniël van der Meer en auteur en uitgever Reinjan Mulder. Later voegde zich bij hen de – toen nog – student Nederlands Thomas Heerma van Voss (1990), inmiddels schrijver van De AllestafelStern, De derde persoon, Onzichtbare boeken en Plaatsvervangers en de broer van Daan.
Met de naam Babel & Voss wilden de oprichters aansluiten bij een traditie die respectabele uitgeverijen als Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar, Farrar, Straus & Giroux en Kiepenheuer & Witsch voortbracht, en een hommage brengen aan twee bewonderde schrijvers: Isaac Babel en Vossius, de naamgever van hun Gymnasium.

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss - omslag: Piet Parra

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss – omslag: Piet Parra

Eerste publicatie van Babel & Voss Uitgevers was Wat we missen kunnen. In dit boek, fraai vormgegeven door Piet Parra, geven 30 meer en minder toonaangevende auteurs aan wat allemaal bijdraagt aan het huidige ‘teveel’. Leo Vroman ergerde zich in een van zijn laatste publicaties aan het ‘plagen’, Kees van Kooten aan zichzelf en Arnon Grunberg aan bloemlezingen. Maar de jongste generatie auteurs keert zich tegen andere dingen.  Zo kan Fanny van de Reijt Toon Tellegen missen als kiespijn, Joost de Vries  ‘boobies’, Daan Heerma van Voss Twan Huys, Jonathan van het Reve art. 137c van het Wetboek van Strafrecht en Jan Jaap van der Wal ‘Het Nieuwe Gelijk’.

Na Wat we missen kunnen verschenen bij Babel & Voss 15 andere boeken, in alle genres: verhalenbundels (Groeipijn), filosofische en populair wetenschappelijke boeken (Echte boer zoekt dito vrouwHet innerlijk uurwerk), geïllustreerde boeken (Melancholicaman), Nederlandse en vertaalde romans (Zeezwijgen, De getuige, Als was het liefde), en het  fotoboek Objectief Nederland.
In 2011 begon Daniel van der Meer bovendien met Toine Donk het tijdschrift Das Magazin, dat uitgroeide tot het grootste literaire tijdschrift van Nederland, met druk bezochte leesclubs, spraakmakende bijlagen en ten slotte ook de aparte uitgeverij Das Mag.
Sindsdien wordt Babel & Voss voortgezet door Reinjan Mulder, met onder meer de jubileumuitgave  Onzichtbare Boeken van Thomas Heerma van Voss, de verhalenbundels Oost en Meer Oost en het fotoboek Objectief Nederland. De uitgeverij is gevestigd in Amsterdam en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nr. 34335041.

FONDSLIJST 2017

Schrijvers van ‘Meer Oost’, bij de presentatie in de Linnaeusboekhanel (foto Bob Bronshoff)

 • Maaike Bergstra e.a. (samenst.), Meer Oost – het literaire centrum van Amsterdam. ISBN 978-94-90950-118. 144 blz. 3e druk 2017. Prijs 10,-  WEER VOLOP LEVERBAAR 
  Nieuwe verhalen en gedichten van 22 schrijvers die wonen en werken in Amsterdam Oost. Onder hen bekende namen als Herman Koch, Lieke Marsman, Gerbrand Bakker, Victor Schiferli en Henk Hofstede (de Nits), maar ook schrijvers die dank zij Schrijvers in Oost bekend zijn geworden, zoals Lotte Lentes, Tova Lindt, Eva Kelder en de Nederlands-Turkse Nazan Bilen. Alle verhalen spelen zich af in de bekende, lange straten van Amsterdam-Oost zoals de Javastraat, de Zeeburgerdijk of de Linnaeusstraat, of op een verlaten perron van het Muiderpoortstation, in het Sportfondsenbad, café De Groene Olifant en de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein.
 • Gustaaf Peek, Huub van der Lubbe, Maartje Wortel e.a. Oost – Het literaire centrum van Amsterdam. Verhalen, toneel, poëzie. 160 blz. 1e en 2e druk 2013, 3e druk 2015.  Prijs €10,-WEER VOLOP LEVERBAAR. Uitgave in samenwerking met het Amsterdamse literaire initiatief ‘Schrijvers in Oost’. Nieuwe verhalen die werden geschreven voor de maandelijkse bijeenkomsten van deze energieke groep, aangevuld met de winnende verhalen van de prijsvraag ‘Schrijf je straat’. Een boek waarvan inmiddels meer dan 2.300 exemplaren zijn verkocht, binnen een maand moest worden herdrukt en nu aan een derde druk toe is.
 • Hanna Bervoets, Arnon Grunberg, Joost de Vries e.a. Wat we missen kunnen – Een manifest tegen de overdaad*** 192 blz. Prijs € 15,-. LAATSTE EXEMPLAREN – ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM TE BESTELLEN  
  Dertig betogen tegen het hedendaags teveel, in een oorspronkelijke vormgeving van Piet Parra en onder een bezielend motto van socioloog Johan Goudsblom.
  NRC Handelsblad
  : ‘Boordevol inspiratie.’
Nicol Ljubic in Frankfurt tussen de boeken van zijn collega-schrijver Arnold Schwarzenegger (foto Reinjan Mulder)

Nicol Ljubic in Frankfurt tussen de boeken van zijn collega-schrijver Arnold Schwarzenegger (foto Reinjan Mulder)

 • Nicol Ljubic, Zeezwijgen. Roman. Vert. Nelleke van Maanen, ISBN 978-94-90950-002. 192 blz. Prijs 17,95  UITVERKOCHT  
  Hoe worstelt een nieuwe generatie Europeanen met een onverwerkt oorlogsverleden? In Zeezwijgen wordt het verhaal verteld van de Kroatische Robert en de Servische Ana, die elkaar in Berlijn hebben ontmoet. Hun liefde botst al gauw op Ana’s verleden. Haar vader staat in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Vervreemd van zijn grote liefde vertrekt Robert naar Den Haag in de hoop bij het tribunaal meer te weten te komen over zijn Ana, en over een oorlog die hij alleen van horen zeggen kent.
  Zeezwijgen werd meteen na verschijnen door bijna alle Nederlandse kranten uitgebreid en uiterst positief besproken, vaak met 4 sterren.
  NRC Handelsblad (Anneriek de Jong): ‘Eén van de beste boeken van 2011’.
  De Volkskrant: ‘Een subtiele vertelling – ****’
  VN: ****
  Het Parool
  : ‘Een meesterlijk boek dat zonder effectbejag laat zien dat het verleden je nooit los zal laten’ ****
  De auteur bezocht op uitnodiging van het Goethe Institut Nederland en het boek werd – verrassend –  genomineerd voor de Duitse boekenprijs en de Europese Literatuurprijs voor het beste vertaalde boek van 2012 in Nederland.
 • Vamba Sherif: De getuige. Roman. ISBN 978-94-90950-026. 176 blz. Prijs €17,95 LAATSTE EXEMPLAREN – ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM TE BESTELLEN
  Trouw: ‘Sherif’s geschenk aan Nederland.’
Vamba Sherif

Vamba Sherif

Katholiek Nieuwsblad: ‘Een moderne Hollandse roman, goed geschreven maar vanuit een islamitisch bewustzijn. Zo zou ik De getuige van de oorspronkelijk Afrikaanse schrijver Vamba Sherif willen karakteriseren. Dat maakt het boek al bijzonder. Maar ook de inhoud is ongewoon.’  
Vrij Nederland
: ‘…hoog zieligheidsgehalte…’
In een Nederlands Asielzoekerscentrum verblijven twee Afrikanen die elkaar uit de burgeroorlog in hun geboorteland denken te kennen. Een Nederlandse kok die vriendschap met hen sluit, ziet zich gedwongen zich een mening te vormen over een conflict waarvan hij aanvankelijk maar weinig begrijpt.
In zijn roman De Getuige schetst de in Liberia geboren Vamba Sherif (Het land van de vaders, Zwijgplicht) als eerste schrijver in Nederland de trauma’s van zijn generatie asielzoekers vanuit het perspectief van de nieuwkomer.
Vamba Sherif werd geboren in Liberia en woonde voor hij naar Nederland kwam in Koeweit en Syrië. Hij publiceerde eerder bij uitgeverij De Geus Het land van de vaders, De koningin van Sheba en Zwijgplicht. In november 2015 verscheen bij Uitgeverij De Geus zijn grote roman De zwarte Napoleon. Zijn boeken zijn in het Frans, Duits en Engels vertaald.

 • Nicol Ljubic: Als was het liefde.***  Roman. Vert. Nelleke van Maanen, ISBN 978-94-950-064. 160 blz. Prijs 10,- LAATSTE EXEMPLAREN LEVERBAAR VIA BOL.COM 
  Nicol Ljubic’ tweede boek in Nederlandse vertaling. Een Duitse vrouw die volwassen werd in de woelige jaren zestig, wordt verliefd op de man die tot levenslang veroordeeld werd wegens  moorden op 4 jonge vrouwen: het ‘monster van het Zwarte Woud’.
  Wat hoopt ze bij hem te vinden? Afhankelijkheid, schuldbewustzijn, een slachtoffer van het justitiële systeem?
  Of is dit nu wat ze ‘liefde’ noemen?
  Het verhaal wordt verteld door haar zoon die vergeefs het antwoord zoekt.
  Met een nawoord door Reinjan Mulder.
  Trouw (in een twee pagina’s lange bespreking van beide boeken van Nicol Ljubic): ‘Geniaal... Ljubic’ romans hebben niets vrijblijvende… In twee geniale romans test (…) Ljubic onze gangbare ideeën over straf, recht en schuld’
  NRC
  Handelsblad: ‘De vraag wat nu precies de aard is van Gerhilds gevoelens voor Friedrich, blijft prikkelen, lang nadat het boek uit is.***’
Omslagontwerp Stefan Glerum

Omslagontwerp Stefan GlerumDe Morgen: ‘…interessant…’

 • Eva-Anne Le Coultre: Echte boer zoekt dito vrouw – liefde in tijden van media.*** Filosofie/media. ISBN 978-94-90950-033. 192 blz. Prijs €19,95 ALLEEN NOG VIA DE UITGEVER EN BOL.COM LEVERBAAR 
  NBD Biblion: ‘Een bijzonder intrigerend boek, dat leest als een trein en dat veel inzicht biedt in een belangrijk maatschappelijk fenomeen.’
  Speelse, filosofische analyse van het populairste Nederlandse tv-programma sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat kluistert miljoenen tv-kijkers elke week weer aan de geromantiseerde zoektocht van een paar eenzame boeren naar een vrouw? De mythe van een leven temidden van de natuur? Het geloof in het authentieke karakter van de boer? Of is het de opvoedende rol van presentatrice Yvon Jaspers, waar Nederland op zat te wachten?
  Met diverse veelzeggende en fraai uitgeschreven scènes uit ‘Boer Zoekt Vrouw’.
De eerste boeken van Till Roennberg's 'Het innerlijk uurwerk' komen binnen bij uitgeverij Babel & Voss

De eerste boeken van Till Roennberg’s ‘Het innerlijk uurwerk’ komen binnen bij uitgeverij Babel & Voss

 • Till Roenneberg: Het innerlijk uurwerk – Alles over onze bioritmes. Vert. Albert Witteveen. Non-fictie. 304 blz. Prijs €22,50- BIJ ELKE GOEDE BOEKHANDEL EN BOL.COM  
  Het hoogst interessante verhaal van de internationaal vermaarde Duitse chronobioloog Till Roenneberg over de gevolgen van de 24/7 samenleving en de al dan niet reële behoefte aan ‘onthaasting’.
  Wat leert ons de chronobiologie? Kunnen nachtmensen ‘vroege vogels’ worden? Hoe werken jetlags? Waar komt de ‘middagdip’ vandaan? En: heeft ons hoofd een andere klok dan ons hart?
  De Volkskrant (Marcel Hulspas): ‘een van de beste boeken van 2012’.
  Klik hier voor een fragment uit Roenneberg’s Het innerlijk uurwerk.
 • Daan Heerma van Voss, Thomas Heerma van Voss, Iris Koppe, Jonathan van het Reve. Niels Gerson Lohman en Isabelle van der Velpen, Groeipijn – verhalen over ‘coming of age‘.*** 144 blz. Prijs €10,-
  Zes verhalen van zes jonge auteurs die recent het befaamde Vossius Gymnasium doorliepen. Hoe kijken de literaire opvolgers van Gerard Reve en Arnon Grunberg terug op hun schooltijd? UITVERKOCHT 
  Daan Heerma van Voss herinnert zich de tijd ‘toen vrouwen nog gewoon meisjes heetten’.
  Thomas Heerma van Voss schrijft over zijn eerste grote liefde… voor de Spice girls.
  Jonathan van het Reve maakt een ‘reis door mijn kamer’, en wat te zeggen van de jeugdige Isabelle van der Velpen (1993) die in ‘Zomer’ teruggaat naar een ongewoon afscheid?
  Een gevarieerd en onthullend beeld van de allerjongste generatie Amsterdamse schrijvers, met een omslagontwerp van de inmiddels ook al weer befaamde oud-Vossiaan Stefan Glerum.
Daan Heerma van Voss richt Wat missen kunnen etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

Daan Heerma van Voss richt Wat missen kunnen etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

 • Thomas Heerma van Voss, Onzichtbare boeken. 48 blz., ingenaaid met flappen, ISBN 978-94-90950-101. 1ste druk 2014, 2de druk jan. 2015. Prijs €12,50.
  BIJ DE BOEKHANDEL EN BOL.COM   
  Reinjan Mulder: ‘De Werdegang van Nederlands origineelste uitgeverij.’
  Onno Blom (TROS Nieuwsshow): ‘een feest om te lezen!’
  Niet zomaar het zoveelste jubileumboek, maar een nieuwe, oorspronkelijke visie op het snel veranderende boekenvak en een ontroerende herinnering aan de kleine uitgeverij Babel & Voss die ‘alles anders’ zou gaan doen.
  Onzichtbare boeken werd gepresenteerd tijdens een speciale avond rond kleine uitgeverijen in boekhandel Martyrium en moest binnen 6 weken worden herdrukt. Verkocht wordt het o.m. nog  bij de Athenaeum Boekhandels, de Linnaeus Boekhandel, sommige Van de Velde’s in Groningen en Leeuwarden, Over het Water in Amsterdam Noord en bij Warren & Lee in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
  Omvang 48 blz., ingenaaid met flappen, ISBN 978-94-90950-101. Actieprijs €12,50.Klik hier voor een fragment uit Thomas Heerma van Voss’ Onzichtbare Boeken.
 • Maartje Wortel, Thomas Heerma van Voss, Hanna Bervoets, Joost de Vries e.a. De Tien. Verhalen. ISBN 978-94-90950-09-5. 2014.*** Gebonden, geïll. ISBN 978-94-90950-095. 224 blz. Prijs €22,95. LAATSTE EXEMPLAREN – OP=OP Alleen nog bij Babel & Voss, Bol.com en Das Mag Uitgevers verkrijgbaar.  
  Jubileumuitgave van het illustere tijdschrift Das Magazin, waarin de redacteuren Daniël van der Meer en Toine Donk, aangevuld met schrijver Herman Brusselmans en de voormalige Prometheus-redacteur Katrijn van Hauwermeiren, de 10 beste jonge (<35) schrijvers van dit moment aanwijzen, en hun ruimte bieden voor een nieuw verhaal – naar het voorbeeld van de Best British Young Novelists van het Engelse tijdschrift Granta.
  De 10 beste schrijvers van De Tien zijn: Maartje Wortel (1982), Christophe Van Gerrewey (1982), Joost de Vries (1983), David Pefko (1983), Hanna Bervoets (1984), Özdan Akyol (1984), Philip Huff (1984), Daan Heerma van Voss (1986), Yannick Dangre (1988) en Thomas Heerma van Voss (1990).
  Daniël van der Meer en Toine Donk: ‘Dit zijn de auteurs die uit Nederland en Vlaanderen die het gezicht zullen vormern van de literatuur van morgen.’ Het boek is gebonden in linnen en met extra zorg vorm gegeven door Studio Vruchtvlees. Enkele geestverwante illustratoren hebben de verhalen van schitterende beelden voorzien.

image002

 • Reinjan Mulder, Coffee Company. Roman (i.s.m. Nieuw Amsterdam Uitgevers). Omvang 224 blz. ISBN 978-90-46811-351. Prijs € 17,95. VIA DE BOEKHANDEL EN BOL.COM LEVERBAAR, ALS BOEK EN ALS E-BOEK.  
  In een Amsterdamse vestiging van de Coffee Company wordt een al wat oudere uitgever met 33 Nobelprijswinnaars in zijn fonds aangesproken door een man in een rode Montycoat die beweert alles te weten weet over het leven van ‘Nederlands allereerste Nobelprijswinnaar’ prof. dr. J.H. van ’t Hoff (1852-1911). Tussen de mannen ontstaat in de weken die volgen een wonderlijk soort vriendschap. Zal de uitgever de man met zijn voorliefde voor ‘medium lattes’ en ‘kleine cappuccino’s’ vragen om voor Van ’t Hoff’s eeuwfeest in 2011 de eerste Nederlandse Van ’t Hoff-biografie te schrijven?
  Coffee Company-oprichter Rick Bekkema in Trouw over de roman Coffee Company: ‘Verbijsterend… Ik moest meteen aan Kaas van Willem Elsschot denken.’
Reinjan Mulder (foto Maartje Geels)

Reinjan Mulder (foto Maartje Geels)

Jaap Goedegebuure (Trouw): ‘…een satiriek beeld van de branche waarin [Reinjan Mulder]  jaren werkzaam was… – die genoeg van het boekenvak weet om het met veel distantie te kunnen bezien.’
Trudy Dehue (De depressie-epidemie): ‘…De beschrijving van de uitgeverswereld is leerzaam voor buitenstaanders, mooi ironisch en prachtig in zijn gelatenheid…’
Chris van Esterik (No satisfaction): ‘Mooi gevonden, die symmetrie tussen het gedemonteerde bureau van de professor en het gedemonteerde leven van de protagonist, en daardoorheen geweven het verhaal van de uitgeverij, waarom ik vaak moest lachen omdat ik er (…) zoveel herken.’
Zie ook: Reinjan Mulder, Waarom ik Coffee Company schreef

 • Reinjan Mulder: Objectief Nederland / Objective Netherlands. Een foto-experiment uit 1974. Fotoboek. Verschenen bij de gelijknamige fototentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum (2016).
  Omvang 176 blz.  Oplage: 1.000 ex. (waarvan 50 ex. genummerd, gesigneerd en gebonden), ISBN 978-94-90950-12-5. Prijs ingenaaid en met flappen €22,50. Gebonden, luxe Editie € 75,-  LEVERBAAR VIA DE BOEKHANDEL EN BOL.COM

De handgebonden luxe editie van Objectief Nederland

In 1974 trok Reinjan Mulder wekenlang door de klei van de nieuwe Flevopolders, over de Limburgse heuvels en door drassige Friese weiden, hij voer met zeilbootjes en grote schepen over het IJsselmeer, de Waddenzee en de Oudegaasterbrekken of hij belde doodgemoedereerd bij een doorzonwoning in Velp aan, alles om maar ‘blindelings’ zijn opnamen te kunnen maken van ‘de objectieve werkelijkheid’ die hij zocht.
De 208 foto’s die dit opleverde, zijn in 2016 bijeengebracht in het boek Objectief Nederland, dat bovendien verschillende werkopnames van de kunstenaar in actie bevat en wordt ingeleid door Rijkmuseum-conservator Harm Stevens.
Nederlandse Bibliotheekdienst (NBD) over Objectief Nederland: ‘…volkomen uniek…. In de 208 foto’s laat Reinjan Mulder zien hoe de Nederlandse werkelijkheid eruit zag als je niet lette op schoonheid, belangrijkheid of bereikbaarheid. Daarnaast vertelt hij in een terugblik ‘hoe het was’: hoe hij als jong rechtenstudent op het idee voor zijn project was gekomen, hoe hij daarvoor subsidies kreeg – en misliep, en op welke praktische moeilijkheden hij bij de uitvoering stuitte.’
Objectief Nederland werd in 2016 gepresenteerd in het Rijksmuseum. Een film van Valerie Granberg over de tentoonstelling en het boek vindt u hier. Meer informatie over het project Objectief Nederland vindt u hier.

Voorlopig omslagontwerp

Voorlopig omslagontwerp

LEVERING

De meeste titels van Babel & Voss zijn leverbaar via het Centraal Boekhuis en bij elke goede boekhandel te bestellen en bij bol.com.
De titels met *** zijn alleen rechtstreeks bij de uitgever of via bol.com te bestellen.

Babel & Voss Uitgevers maakt sinds 1 januari 2014 onderdeel uit van Reinjan Mulder Research & Editing te Amsterdam (2007) en is sinds 2010 aangesloten bij De Vrije Uitgevers (DVU) in Amersfoort. KvK-nummer is: 34335041.

DIRECT BESTELLEN

Het logo van Babel & Voss, ontworpen door Piet Parra

Het logo van Babel & Voss, ontworpen door Piet Parra

Alle tot nu toe verschenen titels kunnen rechtstreeks bij de uitgeverij besteld worden door overschrijving van de winkelprijs naar ING-bankrekening NL06 INGB 0004 6745 36 t.n.v. Reinjan Mulder Research & Editing. Vermeld daarbij de titel van het boek plus het volledige adres waar het heen moet. Porto is inbegrepen, levering volgt binnen enkele dagen.

CONTACT

Contactpersoon van Babel & Voss Uitgevers is Reinjan Mulder: contact@reinjanmulder.nl
Het tijdschrift Das Magazin is sinds 2016 een zelfstandige uitgave van Das Mag Uitgevers en bereikbaar via: info@dasmag.nl.