Over Reinjan Mulder

Auteursfoto (foto Maartje Geels)

Reinjan Mulder in de Passage van het Rijksmuseum (foto Maartje Geels, 2016)

For an English translation about Reinjan Mulder’s last book and his exhibition in the Rijksmuseum, please click here.

‘Reinjan Mulder […] used photography to realize [his] concepts as purely as possible, uninfluenced by a conscious or unconscious selection process, taste, conventions or other ‘ballast’. [He] used the camera as a research tool, to ascertain what something looked like if the subjectieve vision of the maker was eliminated.’ – ‘Modern Times – Photography in the 20th century’, Amsterdam, 2014.

Reinjan Mulder (1949) is schrijver, uitgever, jurist en beeldend kunstenaar. Zijn beeldend werk werd geëxposeerd in het Rijksmuseum, zijn literaire werk verschijnt bij Nieuw Amsterdam Uitgevers en hij schreef vijf non-fictieboeken en meer dan tweeduizend artikelen over literatuur, filosofie, kunst en recht in o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en het Nederlands Juristenblad (NJB). Als (adjunct)uitgever gaf hij meer dan honderd auteurs uit, onder wie Arnon Grunberg, Sana Valiulina, Esther Gerritsen, Jorge Semprun, Charles den Tex en Kader Abdolah.
In 2008 begon Reinjan Mulder zijn website Das Zahngold, een verwijzing naar de illegale handel in goud uit gebitten (‘Zahngold‘) waarover hij in NRC Handelsblad schreef.
In 2009 richtte hij samen met Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer de kleine, onafhankelijke uitgeverij Babel & Voss Uitgevers op die hij nog altijd heeft.
Mulder’s literaire en journalistieke werk uit de periode 1969-2012 werd verworven door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zijn beeldend werk ‘Objectief beeld van Nederland’ werd opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum.

Sinds 1995 is Reinjan Mulder op uitnodiging van het bestuur lid van de Maatschappij voor Nederlandse Letterkunde en sinds 2012 is hij patroon van het Rijksmuseum.
In 2015 werd zijn website Das Zahngold door de Koninklijke Bibliotheek tot digitaal erfgoed verklaard.

LEVEN  

Piet Mulder, Reinjan leest, olieverf op linnen, 1973 (coll. Letterkundig Museum, Den Haag)

Piet Mulder, Reinjan leest, olieverf op linnen, 1973 (coll. Letterkundig Museum, Den Haag)

Reinjan P.(ieter) Mulder werd in 1949 in Geldermalsen geboren als zoon van de schilder en spoorweginspecteur Piet Mulder (1919-2001) en de Amsterdamse danspedagoge Hanna Mulder-Hulscher (1922-2013). Na het Stedelijk Gymnasium (B) in Tiel en een afgebroken studie Filosofie werd hij opgeleid tot jurist aan de Universiteit van Amsterdam, met als  bijvakken criminologie en auteursrecht. Maar nog voor zijn  kandidaats debuteerde hij, 20 jaar oud, als dichter in De Gids, op uitnodiging van Ed Hoornik, schreef hij voor De Groene Amsterdammer en het Algemeen Handelsblad en won hij de prijsvraag bij het 10-jarig bestaan van de ‘Dichtershoek’ van het Handelsblad.
In 1972 trad de toen 23-jarige Reinjan Mulder toe tot de redactie van het studentenweekblad Propria Cures en de brede oriëntatie die hij daar ontwikkelde, is hij altijd blijven koesteren. Kort voor zijn afstuderen kreeg hij al beeldende kunstopdrachten van het Ministerie van CRM, zijn foto’s kwamen in NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en De Revisor en sinds zijn 25ste was hij vast literatuurmedewerker van NRC Handelsblad. In diezelfde tijd kwam hij in dienst van het Criminologisch Instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1980 promoveerde op het proefschrift Misdaad en Macht, een case-study naar politiek en strafrecht in de beginjaren van de DDR.

Reinjan Mulder's recensie van Van der Heijden's 'Advocaat van de Hanen' in CS Literair

Reinjan Mulder over Van der Heijden’s ‘Advocaat van de Hanen’ in CS Literair

Ook toen hij in de jaren tachtig hoofd van de sectie Justitie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) was en in vakbladen als het Nederlands Juristen Blad, Openbare Uitgaven en het Tijdschrift voor Criminologie publiceerde, bleef Reinjan Mulder voor NRC Handelsblad en later ook de Volkskrant schrijven. Hij zat in  het bestuur van cultureel centrum De Melkweg en de Stichting Propria Cures, tot hij in 1989 tot zijn verrassing gevraagd werd om literatuur-redacteur bij NRC Handelsblad te worden, als opvolger van mr. K.L. Poll.
Al zou dit vermoedelijk het einde betekenen van zijn wetenschappelijke loopbaan, het was een functie die hij niet kon weigeren. Acht jaar bepaalde hij mede het literaire klimaat in Nederland in het door hem opgezette CS Literair, totdat de NRC-hoofdredactie dit supplement ophief om plaats te maken voor een meer ‘amechtig’ getoonzet, algemeen ‘Boeken’-supplement, zonder interviews en literatuur, naar voorbeeld van het oer-degelijke Times Litterary Supplement (TLS). 

image002In de ogen van Reinjan Mulder waren het Cultureel Supplement en CS Literair (in 1991 bekroond met de Gouden Ganzeveer) de kroonjuwelen van NRC Handelsblad geweest, en een hoogtepunt in de naoorlogse culturele journalistiek, met medewerkers als  W.F. Hermans, Kousbroek, Hofland, Charlotte Mutsaers, Hugo Brandt Corstius, de Van het Reve’s, K. Schippers en Arnon Grunberg. Na het verwijderen van de literatuur daaruit was er voor hem te weinig reden om nog bij de krant te blijven en na een jaar op de opinie-redactie ging hij zelf boeken maken en schrijven. Hij werd uitgever Nederlandse literatuur en non-fictie bij De Geus in Breda, waar hij o.a. Vamba Sherif, Sana Valiulina, Martin Walser en Charles den Tex binnenhaalde en een Nederlands fonds ontwikkelde met auteurs als Kader Abdolah en Esther Gerritsen. Opvallend was ook het opduiken van de jonge schrijver Marek van der Jagt, achter wie zich Arnon Grunberg bleek te verschuilen.

De afgelopen jaren werkte Reinjan Mulder in zijn woonplaats Amsterdam als (adjunct-)uitgever bij J.M. Meulenhoff en Babel & Voss Uitgevers, en begeleidde hij boeken van Nicol Ljubic (Zeezwijgen), Gabriel Garcia Marquez, Patricia de Martelaere, Till Roenneberg, Arnon Grunberg en Thomas Heerma van Voss. Samen met de Volkskrant zette hij de best verkochte klassieken-reeks aller tijden De Leeslijst op, met werk van o.a. Hella Haasse, Gerard Reve, Frans Kellendonk en Harry Mulisch. Daarna  werd hij auteur, adviseur en freelance editor voor o.m. de Raad voor de rechtspraak, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en de uitgeverijen Boom, Lebowski, De Geus en Nieuw Amsterdam.

In juni 2016 opende in het Rijksmuseum zijn tentoonstelling Objectief Nederland, begeleid door een gelijknamige catalogus.
In opdracht van Het Geldersch Landschap (GLK) vervaardigde hij daarvan in 2014 de vervolgstudie Objectief Neerijnen, in het kader van het al tien jaar durende kunstproject Vereeuwigd Landschap.

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss - omslag: Piet Parra

Wat we missen kunnen, het eerste boek van Babel & Voss – omslag: Piet Parra

Recente uitgeef-projecten van Reinjan Mulder zijn Echte boer zoekt dito vrouw van filosofe Eva-Anne le Coultre (Babel & Voss),  De grootste kraak in krantenland van Herman Spinhoff en Kees Schaepman (Nieuw Amsterdam), het verzamelwerk Ik ging van hand tot hand van Marek van der Jagt / Arnon Grunberg (De Geus), Onzichtbare boeken van Thomas Heerma van Voss, Oost en Meer Oost, met 45 schrijvers uit Amsterdam Oost (Babel & Voss), en de voor de Librisprijs genomineerde roman Onze oom van Arnon Grunberg (Lebowski).
In november 2009 en februari 2015 verzorgde Reinjan Mulder de rubriek ‘Kunstwerk van de dag’ op www.galeries.nl.

WERK
In de in 2011 bij Nieuw Amsterdam Uitgevers verschenen roman Coffee Company beschrijft Reinjan Mulder een uitgever en een schrijver in de dop die elkaar wekelijks bij de Coffee Company treffen en daar bij veel lattes en cappuccino’s praten over de liefde, Nederlands eerste Nobelprijswinnaar J.H. van ’t Hoff en het uitgeefvak. De pers sprak van ‘een hedendaags Symposion’ en ‘een geslaagde satire op het boekenvak en de moderne tijd’ (De Leeswolf).
objectief_nederland_kleinEerder verschenen bij Nieuw Amsterdam Mulder’s rijk geïllustreerde Vogels van formaat (2007, herdrukt in 2008), over de Frans-Amerikaanse ornitholoog en vogelschilder J.J. Audubon die dacht alle vogels van Amerika te hebben getekend en Opnieuw beginnen – Metamorfosen in het bestaan (2009, herdrukt in 2011), een literair-filosofisch essay dat hij samen met zijn vrouw, de latere Denker des Vaderlands Marli Huijer (EUR) schreef, en dat op de shortlist van de Socrates Wisselbeker verscheen. Over zijn vader, de schilder Piet Mulder, publiceerde hij in 2014 bij uitgeverij De Weideblik de kleine monografie De zee is saai / The sea is a bore.
In juni 2016 verscheen bij Babel & Voss Uitgevers zijn boek over zijn beeldende kunstproject uit 1974: Objectief Nederland – Objective Netherlands.
Een overzicht van de boeken, kranten en tijdschriften waarin Mulder publiceerde, vindt u hier. Van zijn artikelen zijn er inmiddels bijna 500 integraal op Das Zahngold te vinden, waaronder ca. 250 (al dan niet geactualiseerde) recensies en interviews uit NRC Handelsblad.

SECUNDAIRE LITERATUUR, INTERVIEWS, LINKS, VIDEO’S
Over zijn roman Coffee Company gaf Reinjan Mulder onder meer een interview aan Trouw. In een lezing voor de Nederlandse Club in Wallis ging hij daarna in op de persoonlijke achtergronden van de roman.
Voor het juryverslag van de Socrates Wisselbeker over het genomineerde boek Opnieuw beginnen clickt u hier.
V
oor een recensie van Vogels van Formaat in NRC Handelsblad clickt u hier.
Voor een interview met Marli Huijer en Reinjan Mulder over hun boek Opnieuw beginnen in het Belgische dagblad De Morgen, click hier.

Rijksmuseumconservator Hans Rooseboom en Reinjan Mulder bij de opening van Modern Times

Rijksmuseumconservator Hans Rooseboom en Reinjan Mulder bij de opening van Modern Times (foto Hinde Haest)

Over Reinjan Mulder’s beeldend werk schreef Rijksmuseum conservator dr. Hans Rooseboom in Modern Times – Photography in the 20th century:
‘In the early 1970s a young Dutch law student, Reinjan Mulder, embroidered on [the] principle [of Ed Ruscha]. His aim was to present a truly objective picture of the Netherlands. Instead of choosing the most characteristic locations (to create a ‘typical’ and ‘meaningfull’, though necessarily subjective impression), he decided to use a non-selective method to determine where he would set up his camera. […]’

Een film over de tentoonstelling in het Rijkmsuseum vindt u hier.
Een tv-reportage over Reinjan Mulder’s boek ‘Vogels van Formaat’ en het Teyler’s Museum is hier te vinden.
Een gesprek met VPRO’s Anton de Goede over Coffee Company vindt u hier.
Een film van Valerie Granberg over Reinjan Mulder’s project Objectief Neerijnen (2014) is hier te zien.
Een radio-interview over Objectief Nederland bij het VPRO-programma Nooit meer slapen vindt u hier.
Een NRC Handelsblad-reportage uit 2016 over Objectief Nederland vindt u hier.
Een interview met Cleo Wächter over haar verwerking van Objectief Nederland in 2017 vindt u hier.

Informatie over het vervolgtraject van Objectief Nederland is te vinden op: www.objectiefnederland.nl 

Reinjan Mulders roman Coffee Company kan onder meer besteld worden bij bol.com