Meest gelezen in februari: over André en Hendrickje Spoor en de ‘gezonde’, niet ontaarde kunstenaars in Arnhem

Door onze mediaredactie
Twee al wat oudere artikelen over de vroegere NRC-hoofdredacteur André Spoor en zijn dochter Hendrickje zorgden half februari plotseling voor een boost aan nieuwe lezers. Aanleiding waren enkele interviews met Hendrickje Spoor bij het verschijnen van haar boek Vader en dochter. Daarin is het nodige te lezen over de nogal chaotische huwelijken van de Spoors. Voor oudere NRC Handelsblad redacteuren weinig nieuws, maar het bij naam noemen van sommige prominente minnaars door Hendrickje maakte dat er dagenlang intensief werd gegoogled op hun namen – om bij de stukken terecht te komen die bij de dood van André Spoor verschenen. Meest gelezen zijn daardoor in februari:
1. De man van Sissi – bij de dood van André Spoor
2. Wie zijn Babel en Voss?
3. Geaarde kunst? Het zelfportret van de Tielse schilder Johan Ponsioen
4. Nazikunst in het Gemeentehuis? – de zaak Jan van Anrooy
5. Gesprekken in de nacht – André Spoor en de P.C.Hooftprijs-jury
6. Vallen op iemand die klopt – Cees Nooteboom’s roman Rituelen revisited
7. Interview met Tessa de Loo over de ontvangst van De Tweeling
8. Interview met Connie Palmen over haar roman De Vriendschap en de dood van Ischa Meijer
9. Rapport Gemeente Geldermalsen bevestigt: ‘Jan van Anrooy miste elk moreel besef’
10. Bij de dood van Hannelore Grünberg-Klein

Andere onderwerpen die voor veel lezers zorgden waren de twee in de oorlog actieve Betuwse kunstenaars die nu te zien zijn op de tentoonstelling ‘Geaarde kunst’ in Arnhem: Johan Ponsioen en Jan van Anrooy. De eerste had waarschijnlijk weinig met die germaanse ‘geaardheid’ te maken, maar de tweede was, als rechterhand van de Schildersgilde-leider Ed Gerdes, bewust mede-verantwoordelijk voor het kunstbeleid dat de Duitsers in Nederland doorvoerden. De 5 artikelen over hen kregen samen een kleine 500 nieuwe lezers, vooral na een televisie-uitzending van Eenvandaag, waarin Reinjan Mulder de discussie over Van Anrooy’s werk in een gemeentehuis oprakelde.
Tot slot bleven verschillende artikelen over Uitgeverij Babel & Voss en Arnon Grunberg in februari onverminderd populair. Na de dood van Grunbergs moeder Hannelore Klein werd de toespraak bij het verschijnen van Onze oom zoveel opgevraagd dat werd besloten hem met een nieuwe, korte inleiding opnieuw te plaatsen, bij wijze van necrologie.

LEESPAARDEN
Kijken we naar de duur van de bezoeken aan de verschillende artikelen, de ‘Leespaarden’, dan ziet de top-tien over februari 2015 er alsvolgt uit (tussen haakjes de rangorde in januari en de gemiddelde leestijd):
1. (7) Cees Nooteboom’s miskenning in Nederland, of: hoe Nooteboom wraak nam op de CPNB (9:41 min)
Ponsioenomslagmage0032.(4) ‘De einder is altijd blauw’ – Bij de dood van schrijver-schilder Henk van Woerden (9:13)
3. (re) ‘Alles moet kloppen‘ – Interview met de dichter Jan Eijkelboom (8:21)
4. (-) Nogmaals de zaak Jan van Anrooy (8:08)
5. (9) Interview met Tessa de Loo over de ontvangst van de De Tweeling (7:28)
6. (re) Leon de Winter schrijft literatuur! Recensie van De Winter’s roman De ruimte van Sokolov (7:07)
7. (re) Recensie van Jan Wolkers’ roman Brandende Liefde (6:54)
8. (6) Hoe zou het met Martin Ros gaan? (6:41)
9. (-) Vallen op iemand die klopt – Cees Nooteboom’s roman Rituelen revisited (4:56)
10. (re) Nazikunst in het Gemeentehuis? – de zaak Jan van Anrooy (4.54)

Voor de ‘Leespaarden top-tien’ van Das Zahngold is van de (50) stukken die afgelopen maand gemiddeld minstens eens per dag (>27) zijn geopend, gekeken hoe lang ze in februari zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de score van januari en december. Staat er ‘re’ achter het rangnummer, dan kwam het stuk al eerder op de Leespaarden top-tien voor maar niet in januari. Doel van de Top tien en de ‘Leespaarden’ is de lezer te attenderen op kennelijk interessante, maar soms op de achtergrond geraakte stukken. Bron: Google Analytics en Byte. N=4.111 (sessies vlgs. Google) / 8.180 (bezoek vlgs. Byte) / 3.830 (bezoek Byte, uniek).

Geef een reactie