Veel gelezen in januari: Arnon Grunberg’s tijd als Marek van der Jagt en polemieken over ‘geaarde kunst’

arnon foto-5b

Reinjan Mulder ontmoet Marek van der Jagt. Schliersee 1999. Bijzondere Collecties UvA.

Drie oudere onderwerpen in Das Zahngold kregen in januari veel nieuwe lezers. De eerste week was er veel belangstelling voor een opiniestuk over de cineaste Denise Janzee, waarschijnlijk vanwege haar documentaire over Marco Bakker die op 1 januari werd uitgezonden. De hele maand januari waren er veel (563) lezers voor een verhaal over Grunberg’s alter ego Marek van der Jagt, zonder twijfel gestimuleerd door de grote tentoonstelling over hem bij de Bijzondere Collecties. En de laatste weken nam de toch al ruime aandacht voor de omstreden NSB-schilder Jan van Anrooy verder toe. Het vorig jaar verschenen artikel over Van Anrooy’s leven en zijn werken in het Gemeentehuis van Geldermalsen werd in januari 2015, een jaar na dato, nog 496 keer gelezen. Waarschijnlijk komt dit mede door de berichtgeving over de affaire in NRC Handelsblad en twee tentoonstellingen die binnenkort openen: over ‘geaarde’ – dat wil zegen niet ontaarde – kunst in het Arnhems Museum en over het museum in bezettingstijd in het Amsterdamse Stedelijk.
Bij de rubrieken die in januari veel werden gelezen, scoort met name de afdeling Babel & Voss opvallend goed, met bijna duizend bezoekers. De B&V-pagina is pas enkele maanden on-line, ter vervanging van de Babel & Voss-website, en voorziet duidelijk in een behoefte. Ook drie toelichtende stukken waarnaar de site verwijst, over de B&V boeken van Nicol Ljubic, Thomas Heerma van Voss en Till Roenneberg, werden meer gelezen dan in de maanden daarvoor.
Kijken we naar de duur van de bezoeken, de ‘Leespaarden’, dan scoren de afgelopen maanden weer veel oude recensies erg goed, met name van schrijvers die op de scholen populair zijn: Doeschka Meijsing (Robinson), Tessa de Loo (De tweeling), Connie Palmen (De wetten, De vriendschap) en Jan Wolkers (Brandende Liefde). Daarbij valt op dat er in dit genre nog steeds nieuwe hits bijkomen. Vorige keer de teruggevonden recensie van F.B. Hotz’ laatste roman De vertekening, en nu de recensie (uit 1978!) van Jona Oberski’s ingetogen debuut Kinderjaren en de terugblik op de oude NRC-kritiek op Cees Nooteboom’s doorbraakroman Rituelen. Beide stukken staan pas kort op de site, maar kunnen al op veel – en intense – belangstelling rekenen.
Van de andere stukken op Das Zahngold werden in december en januari vooral goed (dwz lang) gelezen (met tussen haakje het gemiddeld aantal minuten):
1. (3) Interview met Heere Heeresma over Jan Arends (8:39 minuten)
2. (re) Marieke Smithuis: Wer ist Nicol Ljubic? (7:39)
3. (re) Till Roenneberg: Waarom ik Het innerlijk uurwerk schreef (7:05)
4. (-) De einder is altijd blauw – herinneringen aan de schrijver Henk van Woerden (6:54)
5. (9) De ondergang van Uitgeverij J.M. Meulenhoff – 10 jaar na de oprichting van Augustus (6:52 min.)
6. (re) De wonderlijke meneer Martin Ros (6:39)
7. (re) Hoe Cees Nooteboom wraak nam op de CPNB (5:49)
8. (re) Kids van de sixties – bij een film van Denise Janzee (5:21)
9. (re) Interview met Tessa de Loo over het succes van De Tweeling (5:07)
10. (-) Reinjan Mulder: Terug naar Tiel (5:01)

Voor de ‘Leespaarden top-tien’ van Das Zahngold is van de (63) stukken die afgelopen maand gemiddeld minstens eens per dag (>30) zijn geopend, gekeken hoe lang ze in december en januari zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de score van november. Staat er ‘re’ achter het rangnummer, dan kwam het stuk al eerder op de Leespaarden top-tien voor maar niet in november. Niet meegeteld zijn dit keer oude recensies, de interviews met Connie Palmen (5:05) en Tsjebbe Hettinga (7:08) en de profielen van de schilders Piet Mulder (5:24) en Jan van Anrooy (6:11), die al te vinden zijn in de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op deze pagina. Doel van de ‘Leespaarden’ is de lezer te attenderen op kennelijk interessante, maar soms minder vaak gelezen stukken op de site. Bron: Google Analytics en Byte. N=6.188 (sessies december en januari vlgs. Google) / 11.316 (bezoek januari Byte) / 4.134 (uniek bezoek Byte januari).

Geef een reactie