‘Objectief Neerijnen” bij de ‘Leespaarden’ van augustus

Door onze mediaredactie

Reinjan Mulder: Bij Neerijnen. Objectief beeld Neerijnen 28 aug. 2014

Reinjan Mulder: Objectief Neerijnen. 21 maart 2014 – Zuidwaarts

Het stuk dat in augustus het meest gelezen werd in Das Zahngold, is de necrologie van Tsjebbe Hettinga (1949-2013), waarin opgenomen het eerste NRC-interview met de Friese dichter. De laatste maanden werd het al vaker opgevraagd maar nadat VPRO-Zomergast David Van Reybrouck de dichter in een mooi, lang fragment van Pieter Verhoeff had laten zien, wisten de kijkers de site in enkele uren tijd met honderden tegelijk te vinden. Het totale aantal lezers van de necrologie loopt daardoor inmiddels in de duizenden. Een bewijs hoe onmisbaar blogs als Das Zahngold kunnen zijn.
Onder de andere stukken die de afgelopen maand beter (langer) dan gemiddeld werden gelezen, valt vooral ‘Van oerwoud tot stoppelveld’ op: het – tot nu toe – laatst verschenen verslag van het kunstproject ‘Objectief Neerijnen’. Dit project nadert nu zijn voltooiing en vooruitlopend op de presentatie in kunstcentrum Het Stroomhuis in Neerijnen, vanaf  20 september, neemt de aandacht ervoor snel toe. Inmiddels lazen vele honderden al de maandelijkse verslagen van de opnames, en al staat ‘Van oerwoud tot stoppelveld’ nog geen 3 dagen op de site, ook dit werd al 113 keer geopend, met een gemiddelde leestijd van 3:33 minuten. Genoeg voor een 6de plaats in de augustus Leespaarden top-tien:
1. (-) Reinjan Mulder: ‘Terug naar Tiel‘ (9:17 min.)
2. (2) ‘Alles moet kloppen’ – NRC-interview met de dichter Jan Eijkelboom (8:42)
3. (5) Reinjan Mulder over de roman Een maand op het land van J.L. Carr (5:21)
4. (re) Herinneringen aan de wonderlijke meneer Martin Ros (4:33)
5. (7) De zaak Jan van Anrooy – Nazikunst in het Gemeentehuis? (3:50)
6. (-) Van oerwoud naar stoppelveld – Objectief Neerijnen 5 (3:33)
7. (-) Facebook: Zeg mij wie uw vriendens vrienden zijn… (3:13)
8. (8) De ondergang van Uitgeverij J.M. Meulenhoff – een kroniek (2:45)
9. (re) Marli Huijer en Reinjan Mulder: Opnieuw beginnen (2:39)
10. (re) Een nieuwe Harzreis, in het voetspoor van Heinrich Heine en Martin van Amerongen (2:23)

Under seeflugels / De kust

Under seeflugels / De kust

Van de andere nieuwe stukken op Das Zahngold werd vooral Een leven in Stukjes in augustus goed gelezen: de herinneringen aan de Volkskrant-criticus Kees Fens bij het verschijnen van zijn biografie door Wiel Kusters. Nog niet lang genoeg voor een plaats in de Leespaarden-toptien, maar met 114 lezers in één (vakantie)maand wel een stuk dat werd opgemerkt.
Bij de goed gelezen oudere stukken was afgelopen maand een opmerkelijke opleving te zien van ‘The making of Connie Palmen‘. Dit artikel, dat eerder in het jubileumnummer van NRC Handelsblad verscheen, eindigde na vier jaar – met een gemiddelde leestijd van 2:17 minuten – direct na de Nieuwe Harzreis, op plaats 11.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (47) stukken die afgelopen maand gemiddeld minstens eens per dag (>30) zijn geopend, gekeken hoe lang ze zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van juni. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk al eerder op de Leespaarden top-tien voor maar niet in juni. Niet meegeteld zijn drie langere en veel gelezen stukken over resp. W.G. Sebald (4:48), Tsjebbe Hettinga (4:33) en Gerrit van Kalkeren (2:56), die ook al voorkomen in de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op deze pagina. Doel van de maandelijkse Leespaarden-lijst is boeiende, maar niet altijd massaal gelezen stukken in Das Zahngold opnieuw onder de aandacht te brengen. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.825 (Google) / 14.481 (Byte) / 5.953 (Byte uniek) 

Geef een reactie