Best gelezen in februari en maart: necrologieën van Frans Kellendonk, Jan Montyn en Rutger Kopland

Irma Boom: Poster Rijksmuseum voor Objectief Nederland, 2016.

Door onze mediaredactie
In Das Zahngold gaat het niet om grote aantallen lezers, de intensiteit van hun bezoek is belangrijk. Een goede indicatie voor dat laatste is de leestijd van de (vaak opgevraagde) stukken. Deze best (langst) gelezen stukken (‘leespaarden’) van de afgelopen twee maanden waren ‘How it was‘ (gemiddeld 12:51 minuten), een lange (Engelse) tekst over Reinjan Mulder’s fotoproject ‘Objectief Nederland’ uit 1974 (1), ‘Voortdurend in verzet’ (2), de (geactualiseerde) necrologie van schrijver Frans Kellendonk (12:44 min) en ‘Naar een strijdbare vorm van melancholie’ (9:51), een interview met de dichter Rutger Kopland (3), toen hij op de drempel van een nieuwe richting in zijn werk stond.
Deze 3 stukken werden het ‘best’ gelezen van de 85  meest opgevraagde stukken, gevolgd door:
4. ‘We moeten boeken lezen zoals we tv kijken’ – Interview met de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco (9:40)
5. ‘En weer was de oorlog in mijn leven’ – Necrologie van etser Jan Montijn (8:44 min.)
6. Uitgeverij Meulenhoff spuit weer modder – Hoe Sander Knol verdween bij Meulenhoff (8:31)
7. Hoe Arnon Grunberg opnieuw begon – als Marek van der Jagt (7:27)
8. ‘De zee is saai’ – over de zeeschilderijen van Piet Mulder (7:18)
9. ‘Ik zoek de zuiverheid in mezelf’ – profiel van Oscar van den Boogaard (6:59
10. De teloorgang van het Gymnasium in Tiel – Een winterreis (6:51)

Meest gelezen in de maanden februari en maart werden het interview van Tessa de Loo over haar boek De Tweeling (147 keer geregistreerd), ‘Vallen op iemand die klopt’, de terugblik op de NRC Handelsblad-recensie van Cees Nooteboom’s Rituelen (118 keer) en het verhaal ‘Spoorkind‘, een herinnering aan de tijd dat Reinjan Mulder als kind altijd gratis met de trein mocht (113).

Kader Abdolah in zijn tijd als links activist. Genave, 1979

Opvallende nieuwkomers onder de veel gelezen oudere stukken zijn ‘Wat willen de Koerden zeggen?’, het interview met schrijver Kader Abdollah over zijn reis naar de Koerden toen hij nog onder zijn eigen naam publiceerde en in Iran woonde (44 keer opgevraagd), en ‘Ik zoek de zuiverheid in mezelf’, het profiel van Oscar van de Boogaard, van wie vorig maand de nieuwe roman Kindsoldaat verscheen (90 keer).

Meest gelezen recensies waren weer die van Jona Oberski’s Kinderjaren (547 keer opgevraagd!), Connie Palmen’s De Wetten (198) en Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel (133), gevolgd door die van:
4. Cynthia McLeod – Hoe duur was de suiker
5. Doeschka Meijsing – Robinson,
6. Leon de Winter – Supertex
7. Margriet de Moor – Eerst grijs dan wit dan blauw
8. Harry Mulisch – Twee vrouwen
9. Jan Wolkers – Brandende liefde
10.  Joost Zwagerman – Gimmick!

Bron: Google Analytics. N=5.131. Aangezien hostingbedrijf Byte geen statistieken meer bijhoudt, baseeren wij ons op Google Analytics, die slechts een deel van al het bezoek tonen, maar in de goede verhoudingen en met accurate leestijden.   

Geef een reactie