Crisis rond uitgeverij Atlas/Contact zorgt voor run op Meulenhoff Kronieken – meest gelezen in juli

Lege directiezetel uit het oude Meulenhoff-gebouw

Door onze mediaredactie
De recente crisis rond uitgeverij Atlas/Contact was voor veel lezers van Das Zahngold aanleiding zich te verdiepen in eerdere crises rond opstappende uitgevers. Wat zijn de risico’s wanneer een concern de wensen van zijn uitgevers negeert? En als zij vertrekken, gaan er dan auteurs met hen mee? De kronieken over de troebelen rond uitgeverij Meulenhoff op Das Zahngold, waar dezelfde vragen speelden, werden zo van de ene dag op de andere honderden keren opgevraagd. Waren ze in juni nog 37 keer gelezen, ongeveer eens per dag, in juli gebeurde dat 773 keer, een vertwintigvoudiging binnen een maand. Ook een stuk over een (vorige) crisis bij de Bezige Bij kreeg opeens veel – en langdurig – nieuwe lezers.
Een ander artikel waarnaar opnieuw vraag ontstond, is het recent bijgewerkte stuk over het fotoproject Objectief Nederland en de ‘herfotografie’ die de Haagse fotografe Cleo Wächter daarvan heeft vervaardigd. Vooruitlopend op de presentatie van dit project tijdens de Landschapstriënnale in Nieuw Vennep, in september, werd het in juni en juli 319 keer opgevraagd, bijna even vaak als het al wat langer populaire interview dat tot de historische breuk tussen W.F. Hermans en zijn bibliograaf Frans Janssen leidde (470 keer).
Andere stukken die de afgelopen twee maanden goed gelezen werden, gingen over de omstreden waardering voor Cees Nooteboom’s Het volgende verhaal (196 keer), de zeeschilderijen van Piet Mulder (159), en het tweede deel van Hanny MichaelisOorlogsdagboeken (153).

LEESPAARDEN
Langst – en waarschijnlijk ook het best – gelezen werd in juni en juli de postuum teruggevonden brief van:
1. Patricia de Martelaere over haar boek Het onverwachte antwoord, met een gemiddelde leestijd van 13:16 minuten.
Andere lang – en veel (>20) – gelezen stukken (‘leespaarden’) waren:
2.’Pappie hield van kijken…’ Een boottochtje met de dochters van Nescio (gemiddeld 10:47 minuten)
3. De onzekere toekomst van uitgeverij De Bezige Bij (7:58)
4. Wat een tuttigheid – De NRC-recensie van Lulu Wang’s Het lelietheater revisited (7:28)
5. Bij de P.C. Hoofdprijs 2013 – Interview met A.F.Th van der Heijden over zijn cyclus De tandeloze tijd (7:09)
6. Tessa de Loo over het onverteerbare succes van De Tweeling (6:42)
7. De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel
8. Interview met Hugo Claus over Het verdriet van België (6:06)
9. ‘De prullenmand van meneer Reve hoeven we niet’ – Interview met de antiquaren Max en Wilma Schuhmacher (5:51)
10. De Meulenhoff Kronieken (5:31)

Bij de recensies is te merken dat de vakanties zijn begonnen. Naar de boeken voor ‘de lijst’ (Jona Oberski, Tim Krabbé, Harry Mulisch, Cynthia McLeod) kwam  minder vraag en alleen de recensie van Connie Palmen’s De wetten bleef met 151 bezoekers nog redelijk in trek. De interesse in de dit jaar verschenen Oorlogsdagboeken van Hanny Michaelis bleef daarentegen (153 keer) groot, net als die in het eerder verschenen vriendenboek na het overlijden van  dichter en tv-presentator Wim Brands (96 keer).
Langst gelezen recensies waren die van Adriaan van Dis’ Het beloofde land (gemiddeld 8:57 minuten), Jona’ Oberski’s Kinderjaren (7:40 minuten), Anna Enquist’s Het meesterstuk (7:28) en Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel (7:25).

Bron: Byte Statistics. N=20.564 (bezoekers) en 138.192 (pagina’s). Voor de leestijd is gebruik gemaakt van Google Statistics, waar – om vertekening te voorkomen – alleen gekeken is naar bezoeken die meer dan 20 keer geregistreerd zijn.   

Geef een reactie