Tentoonstelling ‘Objectief Neerijnen’ in het Stroomhuis: logboek bij de meest gelezen stukken van september

Door onze mediaredactie

Reinjan Mulder: Hooge Tieflaar. Noordwaarts. 28 augustus 2014. Collectie GLK

Reinjan Mulder: Hooge Tieflaar. Noordwaarts. 28 augustus 2014. Collectie GLK

In het kader van het project ‘Vereeuwigd Landschap’ van het Geldersch Landschap (GLK) maakte Reinjan Mulder dit jaar een nieuwe aflevering van zijn project ‘Objectief Beeld van Nederland’ (1974). Het resultaat daarvan is tot 16 okt. in Kunstcentrum Het Stroomhuis in Neerijnen te zien (v Pallandtweg 1, di-zo. 11.00-17.00). Click hier voor een film over het unieke project.
Voor Das Zahngold heeft Reinjan Mulder sinds maart bovendien een logboek bijgehouden van zijn vorderingen, en twee van die afleveringen hoorden afgelopen maand tot de beter gelezen stukken van de site. Het slot van zijn logboek, De Waal op, werd met 282 bezoekers in drie weken tijd al goed gelezen, en de voorlaatste aflevering Van oerwoud tot stoppelveld kreeg nog na een maand meer dan honderd lezers. Click hier voor ‘De Waal op’, en hier voor ‘Van Oerwoud tot stoppelveld’.
Ook het stuk over Reinjan Mulder’s eerste project, ‘Het Objectief Beeld van Nederland‘ uit 1994, dat zich sinds 2012 in het Rijksmuseum bevindt, werd ter gelegenheid van de opening in Neerijnen vaak opgezocht. Vaker dan dit stuk werd echter nog het even

Reinjan Mulder: Objectief beeld van Nederland, 1974. Collectie Rijksmuseum.

Reinjan Mulder: Objectief beeld van Nederland, 1974. Collectie Rijksmuseum.

oude artikel bezocht dat de kunstjournaliste Sandra van Beek destijds schreef over Reinjan Mulder’s vader Piet Mulder. Dat werd afgelopen maand meer dan 125 keer bezocht, net als het Engelstalige stuk The sea is a bore, over Piet Mulder’s zeeschilderijen en het geruchtmakende artikel over een andere Betuwse schilder: het voormalig plaatsvervangend hoofd van de Kultuurkamer Jan van Anrooy. Dat laatste stuk werd bovendien vaak opvallend lang – en waarschijnlijk behoorlijk goed – gelezen. Werd in alle stukken in Das Zahngold gemiddeld een kleine 2 minuten (1:58) gelezen, het (vrij lange) stuk over Van Anrooy werd gemiddeld 4:58 minuten gelezen, bijna 3 keer zo lang als de rest.

De lijst met meest gelezen stukken uit de afgelopen maand ziet er nu als volgt uit (met tussen haakjes de gemiddelde leestijd):
1. De Waal op – Objectief Neerijnen, slot (2:31)
2. Sandra van Beek: Piet Mulder, schilder van het Betuwse landschap (3:11)

Piet Mulder, Waaldijk bij Kasteel Waardenburg, aquarel, 1995.

Piet Mulder, Waaldijk bij Waardenburg, aquarel, 1995. Collectie GLK

3. Van Oerwoud tot stoppelveld – Objectief Neerijnen 5 (1:40)
4. Wat een tuttigheid! – Reinjan Mulder’s herinneringen aan Het Lelietheater van Lulu Wang (1:50)
5. Nazikunst in het Gemeentehuis? – Het geval Jan van Anrooy (4:58)
6. Marli Huijer en Reinjan Mulder, Opnieuw beginnen, voorpublicatie uit het in 2009 verschenen filosofie-boek (2:09)
7. Het succes van De Tweeling – Interview met Tessa de Loo (3:46)
8. De ondergang van uitgeverij J.M. Meulenhoff – Tien jaar na de oprichting van Augustus (7:30)
9. Reinjan Mulder: The sea is a bore, the late Piet Mulder’s marine paintings of Harwich and Felixtowe (0:53)
10. Rijksmuseum verwerft Reinjan Mulder’s Objectief beeld van Nederland (1:19)

Voor de volgorde van toptien is gebruik gemaakt van Google Analytics. Voor de totalen is echter gebruik gemaakt van gegevens van Byte, waarbij zoveel mogelijk is gecorrigeerd voor – niet meegetelde – bezoeken door robots en wormen. Stukken die gemiddeld korter dan 1 minuut werden bekeken, zijn buiten beschouwing gelaten. 

Geef een reactie