Recensies van Harry Mulisch, J.L. Carr en Doeschka Meijsing – De leespaarden van de maand juni

Door onze mediaredactie

Doeschka Meijsing in De Revisor (foto Reinjan Mulder)

Doeschka Meijsing in De Revisor (foto Reinjan Mulder, 1975)

Veel oude bekenden dit keer bij de stukken in Das Zahngold die langer – en hopelijk ook beter – werden gelezen dan de rest. Met op de plaatsen 2 tot en met 5 stukken over dode Nederlandse schrijvers en één dode Brit: de Dordtse dichter Jan Eijkelboom, de Haarlemmers Harry Mulisch en Doeschka Meijsing en de Engelse  Booker-nominé J.L. Carr. Deze laatste is van de vier in Nederland waarschijnlijk het minst bekend maar het stuk over zijn roman Een maand op het land werd rond de verschijning van een nieuwe editie van het boek zoveel opgevraagd en bestudeerd, dat het meteen op de 5de plaats van de Leespaarden toptien belandde:
1. (-) Interview met Marli Huijer en Reinjan Mulder in De Morgen over Opnieuw Beginnen
2. (re) ‘Alles moet kloppen’ – In gesprek met dichter Jan Eijkelboom
3. (re) Reinjan Mulder over Harry Mulisch’ ‘grote roman’ De ontdekking van de wereld
4. (6) Recensie van Doeschka Meijsing’s romandebuut Robinson
5. (-) J.L. Carr’s Een maand op het land  herlezen
6. (-) De man van Sissi – Bij de dood van André Spoor
7. (1) De zaak Jan van Anrooy – Nazikunst op het Gemeentehuis?
8. (10) De ondergang van uitgeverij J.M. Meulenhoff – Een kroniek
9. (re) Tussenbericht uit Berchtesgaden – Terug naar Jungbrunnen (8)
10. (-) Dood in het dorp Deil
De vier literaire stukken worden dit keer – opmerkelijk genoeg – gevolgd door de necrologie van André Spoor uit 2012 (6), waarvoor de laatste weken veel interesse was, het stuk over de NSB-schilder Jan van Anrooy (7) dat nu al bijna een half jaar op de Leespaarden top-tien voorkomt, plus de nu al bijna drie (!) jaar intensief gelezen kroniek van de ondergang van de ooit zo illustere uitgeverij J.M. Meulenhoff (8).
Naast het stuk over J.L. Carr en de necrologie van André Spoor blijkt er deze maand ook nog een derde stuk sterk gestegen: de beschouwing over cremeren of begraven die uitmondt in een reportage vanaf de landelijk gelegen begraafplaats Deil (10). Het kan bijna geen toeval zijn dat juist afgelopen maand op deze begraafplaats een beeldje en een gedenksteen voor de ouders van de hoofdredacteur werden geplaatst.
Onder meest opgevraagde stukken staken afgelopen maand twee lange artikelen over Piet Mulder met kop en schouders boven de rest uit. Rond de veiling van meer dan 300 schilderijen van deze schilder in Arnhem, op 16 juni, werd het overzichtsstuk van journaliste Sandra van Beek 733 keer opgevraagd – waarmee het op de ‘Meest Gelezen’ toptien (sinds maart 2013) van plaats 9 naar plaats 5 steeg – en het Engelse stuk The sea is a bore, over Piet Mulder’s ‘Engelse jaren’, 1102 keer. Daarnaast werd het Nederlandse stuk over Piet Mulder’s Zeeschilderijen nu gemiddeld zo lang gelezen dat het op de 9de plaats van de Leespaarden top-tien binnenkwam.
Hoofdredacteur Reinjan Mulder laat desgevraagd weten dat hij ‘alles’ nalaat om zijn familie in zijn nieuwsblad ‘voor te trekken’, maar dat statistieken in dezen ‘onverbiddelijk’ zijn. Zijn vader Piet Mulder was deze keer, mede dank zij Google en twee links van het veilinghuis en het dagblad De Gelderlander, als onderwerp bij de lezers van Das Zahngold veruit favoriet.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (42) stukken die afgelopen maand minstens één keer per dag gemiddeld (>29) zijn geopend, gekeken hoe lang ze zijn blijven ‘openstaan’. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van mei. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk eerder op de top-tien voor maar niet in mei.
Niet meegeteld is een langer stuk over Hanna Mulder dat al voorkomt in de rubriek ‘Meest Gelezen’ rechts op deze pagina. Doel van de maandelijkse Leespaarden is boeiende, maar niet per se massaal gelezen of actuele stukken in Das Zahngold onder de aandacht te brengen. Bron: Google Analytics en Byte. N=3.015 (Google) / 6.559 (Byte) / 2.697 (Byte uniek) 

Geef een reactie