Een maand vol oorlogsherinneringen, collaboratie en ondergang – de ‘Leespaarden’ van de maand april

Door onze mediaredactie

Mischa (l.) en Etty Hillesum

Mischa (l.) en Etty Hillesum

In de aanloop naar 4 en 5 mei is er bij Das Zahngold weer een toenemende belangstelling te merken voor de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe toppers zijn nu twee stukken over de Betuwse NSB-schilder Jan van Anrooy, uit januari en april van dit jaar, waarschijnlijk extra gestimuleerd door het opiniestuk in de Volkskrant hierover. Beide stukken werden afgelopen maand meer dan honderd keer opgevraagd, en (gemiddeld) langer dan de meeste andere gelezen: 6:32 en 4:19 minuten.
Het langst werd in april echter april het hier al vaker gesignaleerde verhaal gelezen over de in de oorlog omgekomen broer van Etty Hillesum, de pianist Mischa Hillesum. Nadat dit vorige maand nipt op 2 eindigde, staat het nu bovenaan met een gemiddelde leestijd van 7:16 minuten.
Verder was er veel aandacht voor een nieuw verhaal over Hitler’s adelaarsnest op de Obersalzberg (6) en de vorig jaar opgedoken oorlogsherinneringen van de in 2007 overleden fotograaf Rein Mulder (8). Zijn stuk over de dood van zijn voetbalvriendje Jantje van Waveren op het rangeerterrein in Amsterdam Oost werd de laatste weken weer meer dan 250 keer opgevraagd en dan ook nog goed gelezen.
Van de nieuw toegevoegde stukken kregen, naast die over Jan van Anrooy en Berchtesgaden, ook die over de blinde fotograaf Evcen Bavcar (115 keer gelezen) en de omstreden schoonzus van Walter Benjamin, Hilde, (98 keer), al meteen veel intensieve lezers. Het laatste verhaal (geëindigd op 10) schetst Benjamin’s roerige leven aan de hand van enkele biografieën en een teruggevonden gesprek met haar zoon Michael Benjamin.
1. (2) Mischa Hillesum’s geheime liefde – bij de biografie van Jan Willem Regenhardt
2. (-) Nogmaals de zaak Jan van Anrooy – NSB’er en NS-cultuurbons, maar wat nog meer?
3. (10) Marli Huijer en Reinjan Mulder: Opnieuw beginnen, een voorpublicatie
4. (9) Hoe zou het toch met Martin Ros gaan?
5. (4) Nazi-kunst in het gemeentehuis? De zaak van Jan van Anrooy (1)
6. (-) Reinjan Mulder: Tussenbericht uit Berchtesgaden
7. (-) Gesprek met zwarte Westindische schrijver Caryl Phillips over slavernij
8. (-) Rein Mulder’s Kleine oorlog (4): De dood van Jantje van Waveren
9. (re) De ondergang van Uitgeverij J.M. Meulenhoff – een kroniek
10. (-) De Benjamin’s – een Duitse familie

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (42) stukken die afgelopen maand minstens één keer per dag (>29) zijn opgevraagd, gemeten hoe lang ze (gemiddeld) gelezen zijn. Hoe langer – en hopelijk beter – bekeken, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van maart. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk eerder op de top-tien voor maar niet in maart. Niet meegeteld zijn de stukken over Aqua Paradise, Hanna Mulder, Tsjebbe Hettinga en Connie Palmen, die al voorkomen in de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op deze pagina. Doel van de Leespaarden is interessante, maar niet per se populaire of actuele stukken onder de aandacht te brengen. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.559 (Google)/8.020 (Byte)/3.105 (Byte uniek) 

    

Geef een reactie