Veel aandacht voor Betuwse geschiedenis en familieverhalen – de Leespaarden van de maand januari

Door onze media-redactie

Piet Mulder, gezicht op het Betuwse Tricht, 1986.

Piet Mulder, wintergezicht op Tricht, pen en aquarel, 1986. Collectie Gemeente Geldermalen

In ons maandelijks overzicht van goed en lang gelezen stukken – de ‘Leespaarden’ – staan dit keer vier stukken over de familie van hoofdredacteur Reinjan Mulder: op 3, 7, 9 en 10. Oorzaak daarvan is de recente ophef over de nazi-sympathieën van de Betuwse schilder Jan – Kultuurkamer – van Anrooy, een bete noire in huize Mulder, de op 18 januari geopende tentoonstelling van Piet Mulder in Neerijnen alsmede de 100ste geboortedag van de schrijfster Etty Hillesum, wier broer Mischa zijdelings aan de familie was gelieerd.
Nieuw is dit keer verder dat zich nu ook uit Engeland dank zij enkele links en likes veel nieuwe – en grondige – veel lezers voor Das Zahngold aanmelden. Zij zorgden er voor dat The late Piet Mulder’s marine paintings, het allereerste Engelstalige artikel in Das Zahngold ooit, de afgelopen maand het meest (1.129 keer) en ook nog eens behoorlijk lang (gemiddeld 5 minuten) gelezen werd.
Daarnaast werd – dank zij enkele krantenverwijzingen – afgelopen dagen vooral het stuk over het oorlogsverleden van Jan van Anrooy veel opgevraagd (596 keer in 10 dagen). Dit stuk werd bovendien zo intensief gelezen, gemiddeld bijna 6 minuten, dat het meteen op de negende plaats in de leespaarden top-tien eindigde.
Verder was er, net al vorige maand, veel vraag naar het profiel van de schilder Piet Mulder  (211 keer in 31 dagen) door Sandra van Beek (voor het eerst op de lijst Meest Gelezen) en voor het ooggetuigeverslag van Piet Mulder’s vader Antoni van de chaotisch verlopen mobilisatie van 1914.
Opvallend aan de januari-lijst is ten slotte nog dat ook een heel ander nieuw stuk meteen hoog tussen de ‘Leespaarden’ eindigde: het verhaal over de germanofobie in huize Mulder, een voorpublicatie uit Reinjan Mulder’s Haus Jungbrunnen (3).
De Leespaarden-lijst over januari 2014 ziet er daardoor als volgt uit:
1. (re) ‘Ik noem de wanhoop bij haar naam’, het allereerste interview met dichter Anna Enquist
2. (re) Veertig jaar na 21 januari 1971: Heere Heeresma over Jan Arends
3. (-) Doodsbang voor Duitsland –  Terug naar Haus Jungbrunnen (IV)
4. (re) Leon de Winter schrijft literatuur! – Reinjan Mulder over De ruimte van Sokolov
5. (3) Wat een tuttigheid! Het lelietheater van Lulu Wang revisited
6. (6) De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel
7. (7) Zij leerde Geldermalsen dansen – bij de dood van Hanna Mulder-Hulscher
8. (re) ‘Ik ben een optimist’ – Interview met de Poolse dichter en Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz
9. (-) Nazi-kunst in het Gemeentehuis? De zaak Jan van Anrooy
10. (re) De geheime liefde van Mischa Hillesum

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (42) stukken die in de afgelopen maand minstens één keer per dag zijn opgevraagd, gekeken hoe lang ze gemiddeld gelezen zijn. Hoe langer – en hopelijk beter – gelezen, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van november. Buiten beschouwing bleven twee stukken die al voorkomen in de rubriek ‘Meest gelezen’, rechts op deze pagina, over Tessa de Loo en Piet Mulder. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk al eerder voor op de Leespaarden top-tien, maar niet de laatste keer. Bron: Google Analytics en Byte. N=6.994/3.079 (uniek) 

  

Geef een reactie