Januari: maand van het Hollands Maandblad, Doeschka Meijsing en De eeuwige jachtvelden van Nanne Tepper

Door onze mediaredactie

Doeschka Meijsing ten tijde van Robinson in 'De Revisor' (foto Reinjan Mulder)

Foto van Doeschka Meijsing in ‘De Revisor’ (foto Reinjan Mulder)

Drie al wat oudere onderwerpen springen eruit bij de lezers die afgelopen maand Das Zahngold bezochten. Rond de overname van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad was er veel (385 keer) interesse in de betekenis van het blad voor Meulenhoff. Na de coverstory van de Volkskrant over de dagboeken van Doeschka Meijsing en het overlijden van haar vroegere partner Gerda Meijerink ontstond er veel (320 lezers) vraag naar de herinneringen aan het eerste interview dat Meijsing gaf. En bij het verschijnen van de brieven van de 2012 overleden Nanne Tepper, auteur van de roman De Eeuwige Jachtvelden, kwamen er vrij veel (207) lezers voor zijn necrologie naar Das Zahngold, met daarin een van de weinige interviews met de recalcitrante Groningse schrijver. Verder valt op dat de kritische terugblik op de negatieve NRC-recensie van Cees Nooteboom’s Rituelen aan een opmars bezig is. Deze werd in januari 94 keer, gemiddeld 3 keer per dag, opgevraagd.

LEESPAARDEN
Het langst (de ‘Leespaarden’) werd de afgelopen maand echter gelezen in een paar andere oude stukken (met tussen haakjes hun positie in november 2015):
1. (-) Je kunt niet pretentieus genoeg zijn – interview met schrijver Dirk Ayelt Kooiman (gemiddelde leestijd 8:49)
2. (re) Lulu Wang’s roman Het lelietheater revisited (8:22 min.)
3. (re) Sandra van Beek over Piet Mulder, schilder van het Betuwse landschap (8:15)
4. (re) ‘Alles moet kloppen’ – Interview met dichter Jan Eijkelboom (7:55)
5. (re) Hoe zou het toch met Martin Ros gaan? (7:05)
6. (10) Brief aan mijn oude – en nieuwe – compagnons: Das Zahngold feliciteert Das Mag Uitgevers (5:12)
7. (-) Wo will ich hin? – een roeiverhaal (5:11)
8. (re) The first cut – bij de dood van Doeschka Meijsing (4:53)
9. (re) Voortdurend in verzet – 25 jaar na de dood van Frans Kellendonk (4:07)
10. De Cultuurkritiek van Gimmick! – Bij de dood van Joost Zwagerman (4:04)

MEEST GELEZEN RECENSIES
Voor de oude, integrale NRC-recensies die in Das Zahngold zijn opgenomen, kwamen na de Kerstvakantie ook weer veel nieuwe lezers. Daarbij bleef de volgorde van hun populariteit vrijwel onveranderd. De recensie van Jan Wolkers’ roman Brandende liefde werd weer het meest (109) gelezen en die van Jona Oberski’s opvallende debuut Kinderjaren het langst (gemiddeld 12:52 min.). In volgorde van het aantal bezoekers in januari:  
1. Jan Wolkers, Brandende liefde (109 keer gelezen)

Eerste druk van De Wetten

Eerste druk van De Wetten

2. Connie Palmen, De Wetten (84)
3. Jona Oberski, Kinderjaren (78)
4. Doeschka Meijsing Robinson (61)
5. Leon de Winter, De ruimte van Sokolov (48)
Terug bij de regelmatig geraadpleegde recensies zijn die van Jeroen Brouwers’ roman Zonsopgangen boven zee (18) en Harry Mulisch’ Twee vrouwen (16). Deze twee drongen nog niet in de top-vijf door, maar staan wel met stip op plaats 6 en 7.

Bron: Byte en Google Analytics. N=3.271 (pagina’s Google), 7.890 (bezoekers Byte) en 3.408 (unieke bezoekers Byte). De volgorde van de meest gelezen stukken is primair op Google Analytics gebaseerd met één correctie (Meulenhoff en Hollands Maandblad) op grond van Byte. Bij de ‘Leespaarden’ zijn, om vertekeningen te voorkomen, alleen de (37) stukken meegeteld die in januari gemiddeld minstens eens per dag (>30) zijn bekeken. Ook zijn 2 goed gelezen artikelen (over Jan van Anrooy en Nanne Tepper) buiten beschouwing gelaten die al voorkomen op de lijst ‘Meest gelezen’. Doel van de Leespaarden is te attenderen op minder in het oog springende maar wel goed gelezen stukken uit ‘Das Zahngold’.

Geef een reactie