De nieuwe Leespaarden van juli: Piet en Hanna Mulder, huizen van James Joyce en de film van Denise Janzee

Door onze mediaredactie

Hanna Mulder tussen het werk van haar man Piet Mulder (foto William Hoogteyling)

Hanna Mulder tussen het werk van haar man Piet Mulder (foto William Hoogteyling)

In de maand juli verschenen vijf nieuwe titels in de ‘Leespaarden’ top-tien. In deze lijst van veel én lang bestudeerde stukken uit Das Zahngold vallen daarbij vooral de profielen van Hanna en Piet Mulder op, de ouders van de hoofdredacteur, die zeer intensief werden opgevraagd en gelezen na het verschijnen van de necrologie van Hanna Mulder-Hulschr in de Volkskrant van 16 juli. De top-tien van de afgelopen maand wordt daardoor:
1. (3) Interview met A.F.Th. van der Heijden over De tandeloze tijd
2. (-) Sandra van Beek: Piet Mulder (1919-2001) – Schilder van het Betuwse landschap
3. (5) Patricia de Martelaere over haar roman Het onverwachte antwoord
4. (-) Waar James Joyce woonde
5. (re) De val van J.M. Meulenhoff 2001-2011, een reconstructie
6. (-) Zij leerde Geldermalsen dansen – in memoriam Hanna Mulder-Hulscher
7. (-) De speelse filosofie van van Eric de Kuyper
8. (re) Hij was het! Hoe Arnon Grunberg opnieuw begon
9. (-) Kids van de sixties- bij een film van Denise Janzee
10. (1) De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel

De al wat langer veel gelezen brief van Patricia de Martelaere over haar roman Het onverwachte antwoord kreeg dit keer een extra boost na een tv-uitzending over de overleden schrijfster met Groene-criticus Marja Pruis, in het programma Boeken met Wim Brands.
Verder vallen onder de intensief gelezen stukken van juli op de beschouwing over een tv-documentaire van Denise Janzee (9), al maanden een van de beter  gelezen stukken, plus het allereerste interview met de schrijver Oek de Jong (nog buiten de top-tien). Dat laatste werd gemaakt in 1976, toen De Jong net zijn eerste verhalen had gepubliceerd, maar sinds het de afgelopen maand op Das Zahngold werd geplaatst, is het al meteen een kleine hit.
Naar de oudere stukken over Arnon Grunberg, A.F.Th van der Heijden en Connie Palmen is onveranderd veel vraag, al worden ze vanwege de vakantieperiode nu wel minder gedownload dan anders. Deze maand waren het vooral de lange stukken over Grunbergs nieuwe begin als Marek van der Jagt (o.a. op 8), het interview met A.F.Th. van der Heijden (1) en Connie Palmen over Ischa Meijer en haar roman De vriendschap die intensief werden bestudeerd.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (23) stukken die in de afgelopen maand minstens één keer per dag zijn gedownload, gekeken hoe lang ze gemiddeld zijn bestudeerd. Hoe langer gelezen, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes staan de scores in de Leespaarden top-tien van mei. Niet opgenomen zijn de stukken over Aqua Paradise en Tsjebbe Hettinga, die nog altijd goed worden gelezen maar die al voorkomen in de ‘Meest gelezen’ rubriek rechts op deze pagina. De Leespaarden top-tien is bedoeld om lezers op enkele minder bekende goede stukken te attenderen, en deze twee stukken zijn al erg populair. Bron: Google Analytics en Byte. N=10.848/3.430 (uniek). 

Geef een reactie