Goede wijn behoeft geen krans – de Tiplijst en de Leespaarden van november 2013

Door onze mediaredactie

Piet Mulder: Zelfportret als poppenspeler, 1955

Piet Mulder, Zelfportret als poppenspeler (detail), olieverf op doek, 1955

UPDATE – Meest gelezen is niet altijd best gelezen. In de Leespaarden top-tien van november, de lijst met langdurig en intensief gelezen stukken, staan voor het eerst alleen maar artikelen die niet te vinden zijn in de rubriek ‘Meest Gelezen’, rechts op de openingspagina. Voor het eerst staan er ook voornamelijk stukken op die al eerder in deze top-tien voorkwamen. Kwaliteit bewijst zich.
Toch beginnen we deze rubriek dit keer met een Leespaarden tiplijst: vijf in november lang en goed gelezen stukken die meteen ná de tien best gelezen stukken eindigden, op de plaatsen 11 tot en met 15. Dit zijn, op één na, allemaal nieuwe stukken op de lijst, zodat de lezer die niet via Google de site binnenkomt, er misschien nog verrassende lees-tips aan ontlenen kan:
11. (-) De koopsompolissen-trucs van Centraal Beheer
12. (-) De zwarte in mij – Memoires van een Zwarte Piet
13. (-) Dood zijn in het dorp Deil
14. (-) Hoe zou het toch met de wonderlijke meneer Martin Ros gaan?
15. (1) Patricia de Martelaere over haar roman Het onverwachte antwoord

De tien stukken die in november gemiddeld het langst en best gelezen werden, de zg. Leespaarden top-tien, bestaan dit keer weer voor het grootste deel uit profielen en reportages. Het zijn, met tussen haakjes de score van oktober:
1. (re) Interview met A.F.Th van der Heijden over De tandeloze tijd (gemiddelde leestijd 14.48 min.)
2. (6) De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel (10 min. 43)
3. (re) Wat een tuttigheid! Over Het Lelietheater van Lulu Wang
4. (9) Tien jaar Uitgeverij Augustus en de val van J.M. Meulenhoff
5. (2) Recensie van Margriet de Moor’s Eerst grijs dan wit dan blauw
6. (re) De dodelijke draad in Zeeuws-Vlaanderen
7. (re) ‘Zij leerde Geldermalsen dansen’ – bij de dood van Hanna Mulder-Hulscher
8. (-) Hermans’ beste vriend, over de paladijnen van W.F.Hermans
9. (10) Sandra van Beek: Piet Mulder (1919-2001), schilder van het Betuwse landschap
10. (-) Reinjan Mulder over Harry Mulisch’ roman (1975)  Twee vrouwen 

De enige nieuwe stukken in de Leespaarden top-tien zijn de recensie van Harry Mulisch’ roman Twee vrouwen uit 1976 (10) en het stuk over de drie paladijnen (Frans Janssen, Raymond Benders en Freddy de Vree) van W.F. Hermans (8). De vroegere directeur van het W.F. Hermans-instituur Raymond Benders was afgelopen maand, rond het verschijnen van Willem Otterspeers W.F. Hermans-biografie bovendien de meest gegooglede persoon op de hele website. Zijn maand is weer goed.
Van alle goed gelezen stukken is de omvangrijke reconstructie van het drama Meulenhoff (4) verreweg het langst in de Leespaarden top-tien aanwezig. Dit stuk, gebaseerd op een toevallig opgedoken document van de Ondernemingsraad, behoort nu al meer dan een jaar tot de best gelezen stukken op de site.
Stukken die zeer langdurig werden bekeken maar net niet op de top-tien kwamen omdat ze niet aan het criterium voldeden minstens eens per dag te worden opgevraagd, waren de recensies van Jan Wolkers’ roman Brandende Liefde en Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel (beide voor het eerst gesignaleerd), plus een interview met Tim Krabbé over thrillers en literatuur en de herinneringen van Heere Heeresma aan de veertig jaar geleden overleden schrijver Jan Arends (vorige maand op 4).
Tot de meest gelezen stukken van de maand november behoren vooral veel nieuwe stukken: de recente voorpublicatie uit het boek over de zeeschilderijen van Piet Mulder (133 keer opgevraagd), de recent toegevoegde profielen van de in 2005 overleden Sloweense schilder Zoran Music (92 keer) en de Pool Bruno Schulz (72), het onlangs opgedoken allereerste interview met Oek de Jong (85) en de teruggevonden reportage over de schrijversportretten in het Letterkundig Museum (76 keer). De necrologie van Hermine de Graaf werd in de eerste twee dagen dat deze op de site stond al meteen 63 keer gelezen.
Het aantal stukken op Das Zahngold dat minstens eens per dag werd opgevraagd steeg in november 2013 weer, van 38 naar 41 (13%).

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (41) stukken die in de afgelopen maand gemiddeld minstens één keer per dag zijn opgevraagd, gekeken hoe lang ze gemiddeld gelezen zijn. Hoe langer – en hopelijk beter – gelezen, hoe hoger op de lijst. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk al eerder voor op de Leespaarden top-tien. Bron: Google Analytics en Byte Webhosting. N=6.705/2.973 (uniek) 

Geef een reactie