Meest gelezen in november: Nanne Tepper en NRC-kritiek

Door onze media-redactie
De tien meest gelezen artikelen in Das Zahngold in de maand november waren (met tussen haakjes de scores in oktober):
1. ( 1 ) Marli Huijer en Reinjan Mulder bedwingen Brockenberg, 30 april 2009
2. ( – ) Bij de dood van Nanne Tepper, 16 november 2012
3. ( – ) De vermarkting van de literaire kritiek in NRC Handelsblad, 21 november 2012
4. ( – ) Dein trauriger Ludwig – Wittgenstein’s fotoalbums, 5 november 2012
5. ( – ) Rijksmuseum verwerft het vroege werk van Reinjan Mulder, 11 november 2012
6. ( 3 ) Robert Vuijsje’s cordon, 14 mei 2009
7. ( re ) Mijn maanden met Aqua Paradise, update 21 september 2012
8. ( – ) Interview met Tessa de Loo over De Tweeling, update 7 juni 2012
9/10. ( re ) The making of ‘Connie Palmen’, 9 oktober 2010
9/10. ( – ) De dodelijke draad in Zeeuws Vlaanderen, 9 september 2009.
In de maand november kwamen 4 nieuw geschreven artikelen de top-tien binnen, over Nanne Tepper, de literaire kritiek in NRC Handelsblad, Wittgensteins foto-albums en de aankoop van Reinjan Mulder’s beeldende werk door het Rijksmuseum. Daarnaast werden twee oudere stukken over populaire Nederlandse schrijfsters veel gelezen, over Connie Palmen en (nieuw in de top-tien) Tessa de Loo, plus (ook nieuw in de top-tien) een stuk van vier jaar geleden over de dodelijke ‘draad’ die tijdens de Eerste Wereldoorlog langs de grens van Zeeuws-Vlaanderen liep.
Verder zien we op de top-tien van november drie inmiddels klassieke stukken terug: over de beklimming van de Brockenberg door Marli Huijer en Reinjan Mulder, over Robert Vuijsje en zijn vriendin Lynn Spier, en over het nog altijd omstreden badkamerbedrijf Aqua Paradise in Almere. Deze laatste naam, Aqua Paradise, die ook in 2011 al veel werd gegoogled, eindigde dit keer zelfs bovenaan de zoektermen top-tien, nog boven de familie Vuijsje (2), en Reinjan Mulder (3) en Connie Palmen (4).
De veel gelezen stukken over Nanne Tepper en NRC Handelsblad werden afgelopen maand duidelijk in hun opmars geholpen doordat er al vrijwel meteen een paar literaire sites naar verwezen.
Ook het opinie-stuk van eind oktober over de censuur in de Reve-biografie van Nop Maas, dat eerder in NRC Handelsblad verscheen, kreeg verschillende externe verwijzingen, bijvoorbeeld van de site Nader tot Reve, maar zakte de laatste dagen desondanks toch wat terug, van plaats 4 in oktober naar plaats 11 in november.
Net buiten de top-tien van november vielen verder ook twee recente stukken over de dood van J. Bernlef en de spectaculaire kortingsactie van Uitgeverij Babel & Voss (beide op 12/13), plus, heel verrassend, een al wat ouder stuk over de vermeende ‘miskenning’ van Cees Nooteboom (14) en een bijdrage over de twijfelachtige ontvangst in NRC Handelsblad van Lulu Wang’s Chinese roman Het lelietheater (15).

Bron: Byte, webhosting voor professionals. N=4.559

Geef een reactie