Meest gelezen in oktober: ‘Opnieuw beginnen’ is terug!

Door onze mediaredactie
In oktober 2012 waren de tien meest gelezen artikelen in Das Zahngold:
1. ( 1 ) Marli Huijer en Reinjan Mulder bedwingen Brockenberg, 30 april 2009
2. ( – ) ‘Opnieuw beginnen’ genomineerd voor Socrates Wisselbeker, 3 februari 2010
3. ( 7 ) Libris Diner (4): Robert Vuijsje’s cordon, 14 mei 2009
4. ( – ) Overheid had Gerard Reve-biografie van Nop Maas nooit onder deze voorwaarden mogen subsidiëren, 26 oktober 2012
5. ( – ) Chronobioloog Till Roenneberg: waarom ik ‘Het innerlijk uurwerk’ schreef, 4 oktober 2012
6. ( – ) Scenes uit de door Duitsers bezette Ardennen – Richard Birnstengel versus Max Beckmann, 5 juni 2011
7. ( – ) Neurenberg in de ban van Zahngold, 10 januari 2009
8. ( – ) Hoe Arnon Grunberg opnieuw begon, 27 januari 2008
9. ( – ) Interview met Dubravka Ugresic, 15 oktober 2012
10. ( – ) W.F. Hermans’ beste vriend, 12 maart 2012
(Tussen haakjes de posities in september)
Net als vorige maand zijn 3 titels uit de top-tien nieuw op de site: die over de biografie van Gerard Reve (4), die over het boek Het innerlijk uurwerk van Till Roenneberg (5) en het interview met de winnaar van de Jean Amery-prijs 2012, de Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic (9). Verder staan op de top-tien 5 nieuwe stukken die al wat langer op de site staan: heel verrassend het verhaal over de Duitse kunstenaar Richard Birnstengel en zijn prenten uit de Eerste Wereldoorlog, een stuk over Arnon Grunberg’s alter ego Marek van der Jagt, nieuws over het boek Opnieuw beginnen van Reinjan Mulder en Marli Huijer (van niets op 2!), de gouddiefstal uit gebitten in Neurenberg en een herinnering aan Freddy de Vree, de beste vriend van W.F. Hermans. Dit laatste stuk werd vooral veel gelezen na de dood van Sylvia Kristel, de laatste vriendin van Freddy de Vree.
De beklimming van de Brockenberg (1) door Marli Huijer en Reinjan Mulder en het cordon om Robert Vuijsje (3), twee geheide klassiekers op de site, stonden als enige ook op de Zahngold-top-tien van september. Het stuk over Robert Vuijsje, dat 472 lezers kreeg, werd vooral veel gelezen na de premiere van de film naar zijn boek Alleen maar nette mensen. Opvallend was daarbij dat de helft van de lezers die bij Vuijsje terecht kwamen via zoekmachines, dat deed met de zoektermen ‘de vriendin van Robert Vuijsje’ ‘Robert Vuijsje en vriendin’ of ‘Lynn Spier’. Wij dachten altijd dat het Robert Vuijsje was, die zoveel bezoekers naar de site trok, maar zijn vriendin Lynn Spier doet dat, in ieder geval sinds de verfilming van Vuijsje’s boek Alleen maar nette mensen, evenzeer.
Net buiten de toptien, op 11, viel het nieuwe stuk over de betekenis van het Hollands Maandblad voor uitgeverij J.M. Meulenhoff van eind september. Het eindigde nog vóór de de stukken over André Spoor en Cornelis Verhoeven, een interview van Guinevere Claeys met Reinjan Mulder en Marli Huijer uit De Morgen, de bespreking van het derde deel van Nop Maas’ Reve-biografie en de omvangrijke kroniek van de val van J.M. Meulenhoff van vorig jaar, die resp. op 12, 13, 14 en 15 eindigden.

Het totale bezoek aan Das Zahngold vertoonde in oktober 2012 wederom een behoorlijke stijging. Met meer dan vierduizend bezoekers, die tezamen bijna 20.000 pagina’s bekeken, lag dit op bijna het dubbele van wat er in oktober 2011 werd geregistreerd. Daarbij wordt de belangstelling van de bezoekers na de opname van een aantal oudere NRC-stukken steeds breder, en loopt die nu van recensies en interviews uit NRC Handelsblad (o.a. Tessa de Loo, Harry Mulisch, Lulu Wang, Anna Enquist) via reportages over de Harz, Orford Ness en Neurenberg tot opiniestukken over Nop Maas en het belang van mr. K.L. Poll.

Bron: Byte, webhosting for professionals

Geef een reactie