Crisis? Ho maar! Bezoek aan Das Zahngold blijft groeien in 2011 – J.J. Audubon en Teylers Museum terug aan de top

Door onze mediaredactie
UPDATE januari 2012. Het bezoek aan de website Das Zahngold is het afgelopen jaar voor de derde maal in reeks behoorlijk gestegen. Dit jaar kwamen twintig procent meer ‘unieke’ bezoekers langs dan in het vorige jaar (8591). Samen met de terugkerende bezoekers zorgden zij er voor dat er dit jaar meer dan tweeënhalf keer zoveel pagina’s werden bekeken van de vier jaar geleden opgerichte website. Het aantal page-views is in 2011 daardoor voor het eerst boven de 130 duizend uitgekomen. Bijna 74 duizend meer dan in 2010. Opvallende onderwerpen die veel werden bekeken, waren dit keer Coffee Company, het nieuwe boek van hoofdredacteur Reinjan Mulder, de vogeltekenaar J.J. Audubon wiens Birds of America dit voorjaar onder veel publiciteit voor een recordbedrag werd verkocht, de onthullingen over perikelen van J.M. Meulenhoff en haar afgezette directeur Sander Knol, de vermeende wanprestaties van het bedrijf Aqua Paradise in Almere en ook nog steeds de ‘discriminerende’ directeur Ann Goldstein van het Stedelijk Museum.
Meest gelezen in 2011 waren:
1. J.J. Audubon en het Teylers Museum
2. Marli Huijer en Reinjan Mulder bedwingen Brockenberg
3. Libris diner (4): Robert Vuysje’s cordon
4. Mijn maanden met Aqua Paradise
5. Een historische noodgreep: the making of Connie Palmen
6. ‘Opnieuw beginnen’ op shortlist Socrates Wisselbeker 
7. De extatische vrouwen van Sanne Sannes
8. Neurenberg in de ban van Zahngold
9. Tien jaar uitgeverij Augustus en de val van J.M. Meulenhoff – een reconstructie
10. Uitgeverij J.M. Meulenhoff spuit weer modder: nieuwe knollen voor oude citroenen
De term waarop op de één na meeste bezoekers de site binnenkwamen was in 2011 – net als in 2010 – weer ‘klaarkomende

vrouwen’. Dit woord komt en passant voor in een artikel over de fotograaf Sanne Sannes, en dat heeft in 2011 weer voor ongeveer 1% van de bezoekers gezorgd. Te weinig om de site hier nu op te gaan richten, maar genoeg om de tag ‘klaarkomende vrouwen’ erin te houden. Hoofdredacteur Reinjan Mulder: ‘Pornoliefhebbers zijn ook mensen, en al raakt maar één van hen via de klaarkomende vrouwen in Heines Harzreise of Sebalds gedicht  After nature geïnteresseerd, dan is dat niet voor niets geweest.’
Veel genoegen beleefden deze categorie bezoekers, zo te zien, overigens niet aan de site. Gemiddeld – maar wat is in dezen gemiddeld? – bleven zij slechts 5 seconden bij Das Zahngold hangen, tegen een gemiddelde bezoektijd van 1 minuut en 38 seconden voor iedereen. Erg veel klaarkomende mannen zullen de klaarkomende vrouwen van Das Zahngold dus in 2011 niet hebben opgeleverd.
Van de natuurlijke personen voor wie via Google veel mensen naar de site kwamen, heeft de advocate en voormalig PCM-bestuurder Els Swaab in 2011 nu de Prometheus hoofdredacteur Job Lisman verslagen. Speciaal voor Swaabs wederwaardigheden bij het roemloos ineengestorte bedrijf PCM kwamen dit jaar 140 bezoekers langs, een stijging met ongeveer 70%. Aanzienlijk populairder nog dan Swaab en Lisman waren dit keer echter de schrijvers Robert Vuijsje (785 page-views, met stip) en Connie Palmen (648). Zij werden op enige afstand gevolgd door de ontslagen Meulenhoff-directeur Sander Knol, bij wie opviel dat de 374 bezoekers die het artikel over hem begonnen te lezen, daarin gemiddeld meer dan vier minuten bleven doorlezen. Onder de mensen die speciaal voor ‘Sander Knol’ of ‘Sander Knol ontslagen’ de site bezochten, lag de gemiddelde leestijd zelfs op 5.47 minuten. Een nieuw record.
Mooi op peil bleven in 2011 verder de lezersaantallen bij enkele oudere onderwerpen zoals de ondergang van het Tielse Gymnasium (297 pageviews), de Harzreis in het voetspoor van Heine en Martin van Amerongen (260), de reacties op het – nu voor de Socrates Wisselbeker genomineerde – boek Opnieuw beginnen (602) en de dodelijke hoogspanningsdraad op de grens van Zeeuws-Vlaaanderen (325).
Goed bezochte nieuwe stukken waren in 2011 die over de tien jaar geleden overleden Duits-Engelse schrijver W.G.Sebald en zijn bewonderaar Patti Smith (204), het uit het Nieuwsblad Geldermalsen overgenomen krantenstukje over een tentoonstelling van de tien jaar geleden overleden schilder Piet Mulder, de vader van de hoofdredacteur, enkele bijdragen over de 40-jaar geworden Arnon Grunberg en zijn alter ego Marek van der Jagt, en, heel verrassend, de bijna honderd jaar oude litho’s van Birnstengel uit Vouziers.
Genoeg reden, zo laat de immens tevreden hoofdredacteur ons zojuist weten, om volgend jaar weer met veel energie ‘Reinjan Mulder’s Nieuws- en advertentieblad’ voort te zetten: ‘Een snel groeiend medium voor jong en oud, met een goed evenwicht tussen ernst en luim, daar moet je zuinig op zijn, in deze tijd van recessie en depressie!’

De genoemde cijfers en percentages zijn begin 2012 aangepast voor het hele jaar 2011, dus inclusief de laatste twee weken. Bron: Byte Webhosting for professionals.

 

Geef een reactie