Nieuwe aandacht voor Bruno Schulz en Geerten Meijsing – De ‘Leespaarden’ van de maand februari

Door onze mediaredactie
SchulzNu de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog op gang beginnen te komen, merkt ook Das Zahngold een toenemende interesse in stukken over de ‘Grote Oorlog’, met als uitschieter het vorig jaar geplaatste  artikel over J.L. Carr’s prachtige roman A month in the countrywaarvan in april bij Nieuw Amsterdam Uitgevers een nieuwe editie verschijnt.
Toppers waren in februari echter weer enkele recensies van nog altijd veel gelezen Nederlandse boeken, met als nieuwe titels dit keer Jan Wolkers’ Brandende Liefde en, de grote verrassing van afgelopen maand, De Grachtengordel van Geerten Meijsing. De recensie van dit laatste boek (448 keer opgevraagd in 28 dagen) zorgde ervoor dat er nu maar liefst twee stukken over de familie Meijsing op de Leespaarden-toptien staan: naast de recensie van De Grachtengordel ook die van de roman Robinson, van Geertens zusje Doeschka Meijsing.
Nieuw in de toptien zijn verder het vorig jaar opgenomen historische interview met Rutger Kopland uit 1976 en een gesprek met de Beckett-biografe Deirdre Bair, plus, heel verassend, het uitgebreide profiel van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Pools-joodse schrijver-schilder Bruno Schulz (1892-1942). Dit profiel werd de afgelopen maanden al steeds vaker opgevraagd, maar werd nu het langst (gemiddeld 13:11 minuten) – en naar we mogen aannemen ook het grondigst – van alle 332 stukken op Das Zahngold bestudeerd, zodat het meteen de eerste plaats op de Leespaarden-toptien bereikte.
1. (-) Zwarte donderdag – de zelfverloochening van Bruno Schulz
2. (-) Recensie van De grachtengordel van Geerten Meijsing
3. (5) Wat een tuttigheid! Het lelietheater van Lulu Wang revisited
4. (re) Tien jaar Uitgeverij Augustus en de ondergang van J.M. Meulenhoff
5. (-) Reinjan Mulder over Jan Wolkers’ roman Brandende Liefde
6. (re) Reinjan Mulder over Robinson van Doeschka Meijsing
7. (-) Interview met de Amerikaanse Beckett-biografe Deirdre Bair
8. (7) Zij leerde Geldermalsen dansen – bij de dood van Hanna Mulder-Hulscher
9. (-) Naar strijdbare vorm van melancholie – Interview met Rutger Kopland
10. (9) Nazi-kunst in het Gemeentehuis? De zaak Jan van Anrooy

Opmerkelijke lange stukken die dit keer net niet de toptien haalden waren de necrologie van de Mexicaans-Duitse fotografe Gertrud (‘Trudy’) Blom (1901-1993) en het vorig jaar verschenen profiel van Martin Ros. Verder was er veel belangstelling voor een in 2008 gehouden lezing van Reinjan Mulder over J.J. Audubon en het Teylers Museum. Wellicht dat de naderende komst van Barack Obama de interesse in deze grote Amerikaan in Nederlands bezit weer wat verder heeft aangewakkerd.

Voor de Leespaarden top-tien van Das Zahngold is van de (42) stukken die in de afgelopen maand minstens één keer per dag zijn opgevraagd, gekeken hoe lang ze gemiddeld gelezen zijn. Hoe langer – en hopelijk beter – gelezen, hoe hoger op de lijst. Tussen haakjes de scores in de Leespaarden top-tien van januari. Staat er ‘re’ op de lijst, dan kwam het stuk al eerder voor op de Leespaarden top-tien, maar niet de laatste keer. Bron: Google Analytics en Byte. N=2.616/6.334 (uniek) 
 

 

Geef een reactie