Recensie Oberski’s ‘Kinderjaren’ in 2022 meest gelezen – steeds meer aandacht voor Tessa de Loo en Nooteboom

Door onze mediaredactie
In 2022 zijn het bij gebrek aan nieuwe stukken een paar oude NRC-recensies van Nederlandse literatuur geweest die het meest zijn bezocht op Das Zahngold, samen met de inmiddels historische interviews met de schrijvers Tessa de Loo en Dirk Ayelt Kooiman en de al wat oudere necrologieën van de te vroeg gestorven Wim Brands en Nanne Tepper.
Absolute cijfers van het aantal bezoekers zijn niet meer beschikbaar, nu Das Zahngold principieel geen cookies registreert, maar de cijfers van Google Analytics laten duidelijk een paar belangrijke trends van het afgelopen jaar zien.
Stijgend in de belangstelling zijn nog steeds de – kennelijk klassieke – recensie van Jona Oberski’s debuut Kinderjaren, in 2022 voor het eerst het meest gelezen stuk op de site (met 9% meer lezers dan in 2021), de terugblik op de (oorspronkelijk nogal negatieve) recensie van Cees Nooteboom’s roman Rituelen (43% meer lezers!) en het interview met schrijfster Tessa de Loo over het onverwacht grote succes – inmiddels 1,5 miljoen (!) verkochte exemplaren – van haar inmiddels verfilmde en tot musical bewerkte roman De Tweeling (een bezoekers-stijging van 28% in een jaar).
Nieuw in de toptien zijn dit jaar weer de – verlate – necrologie van de vroegtijdig gestorven VPRO-presentator Wim Brands, die afgelopen jaar 70% (!) meer aandacht steeg, een van de eerste (1975) interviews met de ook inmiddels overleden auteur en Revisor-oprichter D.A. Kooiman (+204%, een verdrievoudiging sinds 2021) en de NRC-recensie van het lang nogal onderschatte Au Pair, de laatste (1989) grote roman van de 100 jaar geleden geboren Willem Frederik Hermans (+1.093%, een ver-twaalfvoudiging!).
Hoogst geëindigd nieuw stuk op Das Zahngold was – op plaats 11 – een voorpublicatie van het NRC stuk van Reinjan Mulder over de recent ontdekte roman van de Duitse Exil-schrijfster en verzetsstrijdster Grete Weil (1906-1999), De weg naar de Grens, op afstand gevolgd door een recente terugblik op het leven van de auteur Jeroen Brouwers.
Andere opvallende stijgers waren de necrologie van de onlangs tien jaar geleden  overleden Groningse schrijver Nanne Tepper (+38%), de in 1998 geschreven NRC-reportage over de Oekraïense (!) jaren van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (+69%), de herinneringen aan de nu 21  jaar geleden overleden Duits-Engelse schrijver Max Sebald (+62%) en de NRC-recensie van Hella Haasse’s inmiddels klassiek geworden,’Indische’ roman Heren van de thee (meer dan verdrievoudigd: +250%). De interesse in onze koloniale tijd is, wat Haasse betreft, nog groeiende
De aandacht voor drie nog altijd veel gelezen stukken over Connie Palmen, over wie een jaar geleden een uiterst succesvolle TV-serie werd uitgezonden, zakte dit jaar, nu de serie is afgelopen,onvermijdelijk wat terug. Haar  interview kort na de dood van Ischa Meijer werd nu 43% minder opgevraagd dan een jaar eerder en eindigde op plaats 10, terwijl de recensie van haar debuut De Wetten, nu niet meer bij de best gelezen 20 terechtkwam.
Andere teruggevallen stukken zijn – ondanks de opgelaaide slavernij-debatten – de recensie van Hoe duur was de suiker van Cynthia McLeod, die twee jaar geleden rond de grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk sterk in de belangstelling stond (-35%) en de long read over de gevallen NSB-schilder Jan van Anrooy (-64%), over wie in 2021 een nogal gekleurde biografie verscheen.
Tsja, plaatsvervangend gilde-leider Jan van Anrooy, wie kent hem nog?

Oekraïense vuurtoren aan de Zwarte zee, waar de schrijver Paustovski in zijn latere leven graag terugkwam. Foto Roos Custers.

Opvallend was dit keer – op plaats 11 – de sterk toegenomen (+117%) interesse in het lange interview met de Nederlands-Perzische auteur Kader Abdolah, over zijn tocht als jongeman naar Koerdistan, die hem, nog in Iran, zijn eerste, nooit vertaalde boek Wat willen de Koerden zeggen? opleverde. In 2022 werd deze long read, twintig jaar geleden (!) geschreven voor een promotieboekje van De Geus, elke week wel een paar keer opgevraagd.
Tot slot werd het al enkele jaren oude opinie-stuk over Hans Goedkoop en zijn – nog altijd niet verschenen – grote Rubinstein-biografie uit Het Parool in 2022 dit jaar plotseling veel vaker gelezen dan (+81%), met name na de verschijning van Charlotte Goulmy’s alleraardigste Renate Rubinstein-boekje. Ja, zij wel.
Het wachten op de voltooiing van de 30 jaar geleden door Hans Goedkoop aangenomen klus gaat ondertussen onverminderd door…

MEEST GELEZEN OP DAS ZAHNGOLD IN 2022
1. (3) Recensie van Jona Oberski’s Kinderjaren (+9%)
2. (6) De recensie van Cees Nooteboom’s Ritueleneen terugblik (+43%)
3. (8) Interview met Tessa de Loo over het omstreden succes van De Tweeling (+28%)
4. (17) Nooit meer slapen – Een jaar na de dood van Wim Brands (+70%)
5. (11) Recensie van Leon de Winters De ruimte van Sokolov (+22%)
6. (5) NRC-recensie van Doeschka Meijsing’s roman Robinson (-17%)
7. (-) NRC-recensie van W.F. Hermans’ ‘Franse’ roman Au pair (+1.093%)
8. (-) Je kunt niet pretentieus genoeg zijn – Interview (1975) met Revisor-oprichter D.A. Kooiman (+204%)

Sylvia Willink, Willem Frederik Hermans Brons z.j.

9. (9) Marli Huijer en Reinjan Mulder over hun boek Opnieuw beginnen (-5%)
10. (4) ‘Zoveel vormen van verdriet’ – Connie Palmen over de dood van Ischa Meijer, rouw en haar roman De vriendschap (-43%)
11. (-) De weg naar de grens – Onbekende roman van Grete Weil ontdekt (nieuw)
12. (-) Wat willen de Koerden zeggen? Het Perzische debuut van Kader Abdolah (+117%)
13. (13) Bij de dood van Jan Montijn, hoofdpersoon van D.A. Kooimans Montyn (+10%)
14. (19) Bij de dood van Nanne Tepper (+38%)
15. (12) ‘Dan trouw je maar een dokter.’ De ondergang van het Gymnasium in Tiel (-5%)
16. (1) Nazikunst in het Gemeentehuis? De ‘geaarde’ kunst van NSB-schilder Jan van Anrooy (-64%)
17. (-) Recensie van Adriaan van Dis’ roman Zilver (+66%)
18. (16) Interview met Frans A. Janssen over de Hermetische Bibliotheek van Joost Ritman (+19%)
19. (-) In de voetsporen van Konstantin Paustovski door de Oekraïne (+69%)
20. (14) The late Piet Mulder’s marine-paintings of Harwich and Dovercourt (-11%)

Verantwoording: de geanalyseerde cijfers van Google Analytics betreffen de periode 1 januari – 31 december, in 2021 en 2022. N=19.959. Tussen haakjes de plaats in de toptien over 2021 en het stijgings- dan wel dalings percentage van het aantal (door Google geregistreerde) lezers ten opzichte van een jaar eerder.
Niet meegeteld zijn de ‘pagina’s’ ‘Over Reinjan Mulder’ en zijn vroegere uitgeverij ‘Babel & Voss’, die, net als in eerdere jaren de meest gelezen pagina’s van de site Das Zahngold zijn. 
De automatisch door de provider gegenereerde lijst ‘Meest gelezen’, elders op deze pagina, betreft de rangorde van stukken die het meest zijn gelezen sinds de start van Das Zahngold in 2007.     

Geef een reactie