‘Opnieuw Beginnen’ op shortlist Socrates Wisselbeker

Door een medewerker

V.l.n.r. Willem Elsschot, Marli Huijer en Reinjan Mulder

V.l.n.r. Willem Elsschot, Marli Huijer en Reinjan Mulder

Het boek Opnieuw beginnen van Marli Huijer en Reinjan Mulder (Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009) is op de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2010 beland. Volgens het juryverslag snijden de beide auteurs in hun ‘fraaie boek’ een onderwerp aan dat iedereen in deze tijd moet aanspreken. De Socrates Wisselbeker is de belangrijkste onderscheiding voor oorspronkelijk Nederlands filosofisch werk. In 2008 ging de prijs naar Frank Ankersmit voor De sublieme historische ervaring en in 2009 naar Hans Achterhuis voor zijn boek Met alle geweld.
UPDATE APRIL 2010 Tijdens de Nacht van de Filosofie in Felix Meritis, op 9 april 2010, werd bekend gemaakt naar welke van de vijf voor 2009 genomineerde boeken de Socrates Wisselbeker uiteindelijk is gegaan. Winnaar werd de filosoof Luuk van Middelaar met zijn boek De Passage naar Europa.
Naast zijn boek en Opnieuw beginnen stonden er boeken van Erno Eskens, Peter Henk Steenhuis en Mieke Boon en Gerard Visser op de shortlist.

Ondertussen is ook elders inmiddels veel aandacht besteed aan het boek Opnieuw beginnen. Zo verschenen er interviews in De Morgen, Adoptiemagazine, Trouw,  Margriet, en het Vlaamse dagblad Het nieuwsblad. Verder waren Marli Huijer en Reinjan Mulder te gast in het programma Casa Luna van de NCRV, waar luisteraars hun eigen ervaringen met een nieuwe start konden doorgeven en was Marli Huijer twee uur lang hoofdgast in Oba Live van Llink. Samen waren de beide auteurs van Opnieuw beginnen te beluisteren bij Wim Brands in VPRO’s De Avonden.

Socratesbekergenominerden 2010: Peter Henk Steenhuis, Mieke Boon en Erno Eskes

Socratesbekergenominerden 2010: Peter Henk Steenhuis, Mieke Boon en Erno Eskes

Enthousiaste besprekingen van het boek verschenen in FD, de Volkskrant en Intermediair. Intermediair noemde het boek ‘een heldere en speels-filosofische exploratie van het verlangen naar een nieuwe start’ en BNR radio sprak lovend van ‘een prachtig boek’.
Alleen 
Emma Brunt was wat kritischer. In een beschouwing in HP/De Tijd liet zij zien dat er ook schaduwzijden aan het opnieuw beginnen zitten.
Tijdens de Nacht voor de Filosofie 2010 werden de beide auteurs samen met de andere genomineerden voor de Socrates wisselbeker geïnterviewd door Dieuwertje Blok, waarna
‘singin’ professor’ Marli Huijer  in de concertzaal van Felix Meritis het lied Littele Sister van Rufus Wainwright zong.
Door al deze aandacht moest Opnieuw beginnen inmiddels worden herdrukt.

Tijdens een bezoek aan Antwerpen, waar Marli Huijer en Reinjan Mulder met de journaliste Guinevere Claeys van De Morgen spraken, konden de auteurs het niet laten een kleine hommage te brengen aan de Vlaamse auteur Willem Elsschot. Zijn gedicht ‘Het huwelijk’ neemt in Opnieuw beginnen een opvallende plaats in. In dat gedicht verlangt een man heftig naar een nieuw begin ‘met een ander lief in enig ander land’, maar wordt hij hiervan weerhouden door de befaamde ‘wetten en praktische bezwaren’ die tussen droom en daad kunnen staan, alsmede door de ‘weemoedigheid, die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.’

Zie voor een fragment uit het interview dat de Vlaamse krant De Morgen met de beide auteurs had, elders in ons Nieuws- en Advertentieblad. Daar zijn ook de  interviews met de auteurs uit Trouw en het Adoptietijdschrift te vinden, alsmede het eerste hoofdstuk van Opnieuw Beginnen.

Geef een reactie