Het Parool gaat vreemd – de outplacement van een Amsterdamse krant

Door Reinjan Mulder
Van 1945 tot 1948 (‘Praag’) had mijn vader een natuurrubriek in de voormalige verzetskrant De Waarheid, maar ik ben van 1949 en toen lazen we thuis al lang en breed die andere verzetskrant, Het Parool. Ik ben groot geworden met Carmiggelt, Kapitein Rob, Jeanne Roos en Willem Wittkampf –  totdat ik in Amsterdam ging studeren en besloot over te stappen op De Groene en het Algemeen Handelsblad, al was het maar omdat we die thuis juist niet lazen. Waarom ga je anders op kamers wonen?
Maar ook toen bleef Het Parool een bijzonder plaatsje in mijn hart houden en van tijd nam ik toch maar weer eens een abonnement op die prachtkrant erbij. Hoe vaak kocht ik niet for old times sake op de valreep, vlak voor de sigarenboer ging sluiten, toch nog even snel een Parool.
Ook dit weekend genoot ik weer optimaal van onze oude krant. Springlevend als altijd. Leuke interviews, veel nieuws over mijn eigen stad, een uitgebreide agenda, het wekelijkse kind met zijn huisdier (een grote, witte kip!) en een gedegen kennismaking met onze nieuwe Stadsdichter, Marjolijn van Heemstra dit keer.
Interessant allemaal, en allemaal zo goed geschreven!
Maar als ik op de laatste bladzijde ben, schrik ik. Ik zie nu waar de bijlage PS die ik zo juist gelezen heb, gedrukt is. In België!
Amsterdam leunt voor zijn kwaliteitspers nu op Belgen. Niets ten nadele van die Belgen, maar dit betekent wel dat mijn aangename, Amsterdamse, ons kent ons-sentiment tegenwoordig elke zaterdag eerst twee of drie uur lang over de snelweg vanuit het buitenland richting Amsterdam moet worden aangevoerd.
Hebben we in Amsterdam dan geen eigen drukkers meer!
Onwillekeurig verlangde ik terug naar de tijd dat zowel De Waarheid, als het Parool als ook de Volkskrant, De Tijd, Trouw en het Algemeen Handelsblad binnen onze eigen stadswallen werd gedrukt. ’s Nachts kon je daar al de nog warme ochtendkranten kopen.
Amsterdam ligt inmiddels aan het infuus en betrekt zelfs zijn trotse pers, in ieder geval op zaterdag, uit het buitenland.

Geef een reactie