Jury (Eerste) Oosterparkprijs buigt zich in Amsterdam Oost over tien nominaties

De jury van de (eerste) Oosterparkprijs op de stoep van Restaurant Merkelbach. V.l.n.r.: Persis Bekkering, Joyce Roodnat, jurysecretaris Reinjan Mulder en Arie Storm. Foto: Bob Bronshoff

Door onze literatuurredactie
AMSTERDAM 18 mei – De jury van de (Eerste) Oosterparkprijs is gisteren bijeengekomen in restaurant Merkelbach in Park Frankendael om zich te beraden op de tien nominaties voor deze nieuwe literaire prijs voor Amsterdam Oost.
De nominaties zijn, samen met 14 andere verhalen, afkomstig uit de deze week verschenen verhalenbundel Door Oost en werden geschreven door Derk Fangman, Marije Doodewaard, Arjen de Wit, Joost van Tilburg, Anne Schepers, Reineke Schermer, Sacha Voogd, Miriam Verrijdt, Jouke Turpijn en Lila Payens. Samen met ruim tachtig andere verhalen werden ze de afgelopen maanden ingezonden voor de prijsvraag ‘Schrijf je Straat’ van Schrijvers uit Oost en de krant Dwars door de buurt. Een eerste selectie werd eerder afgedrukt in Dwars.
Schrijfster en cultureel commentator Joyce Roodnat van NRC Handelsblad en de critici en romanschrijvers Persis Bekkering (de Volkskrant) en Arie Storm (Het Parool) verbaasden zich tijdens het jurydiner over het hoge niveau van de inzendingen. Arie Storm: ‘Ik heb de hele bundel van voor naar achter doorgelezen, dus inclusief de 14 verhalen van “professionele” schrijvers, en zag vaak nauwelijks verschil.’ Aan het begin van de maaltijd maakten bijna alle inzendingen daardoor nog kans op de prijs.
Toch moest er gekozen worden, en na vier uur discussiëren bleef er tegen middernacht uiteindelijk één winnaar over.
Wie dat is, wordt op zaterdagavond 26 mei bekend gemaakt tijdens ‘Dansen door Oost’, de feestavond in Studio/K van het literatuurfestival ‘Boeken door Oost’.
De (Eerste) Oosterparkstraat wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een eikenhouten bloembak van de firma Stadshout, vervaardigd uit een in 2015 gevelde eik uit het Oosterpark, plus een bedrag van 500 euro.
De bundel Door Oost waarin ook het winnende verhaal is opgenomen is een uitgave van Babel & Voss Uitgevers.  

Geef een reactie