Babel & Voss brengt alle nieuwe boeken voor 10 euro

Door Maarten Dessing
BOEKBLAD, 31 augustus 2012 – Babel & Voss brengt vanaf dit najaar alle nieuwe titels voor 10 euro. Volgens de Amsterdamse uitgeverij kun je in tijden van goedkope e-boeken geen 20 euro meer vragen voor een papieren boek.
Het experiment is geïnspireerd op het succes van het eigen literaire tijdschrift Das Magazin. De bewust lage prijs van 6 euro heeft geleid tot een oplage van tweeduizend exemplaren binnen een jaar tijd. Dat is veel voor een literaire tijdschrift. Ook denkt de uitgeverij hiermee beter in beeld te komen bij zijn doelgroep van jongeren, die minder snel dure boeken, cd’s of dvd’s kopen of downloaden.
‘Onze uitgave Echte boer zoekt dito vrouw van Eva-Anne Le Coultre heeft nog iedere week publiciteit,’ zegt uitgever Reinjan Mulder. ‘Maar het loopt minder hard dan het zou moeten gaan. Misschien is 19,95 euro dan toch te hoog voor een algemeen publiek dat het in de winkel ziet liggen en ter plekke moet besluiten of hij het meeneemt of niet.’
De lage prijs betekent dat Babel & Voss meer exemplaren moet verkopen om uit te komen. En dat de uitgeverij dus het liefst een hogere startoplage maakt, wat weer afhankelijk is van de inkoop van boekhandelaren die nu minder overhouden aan iedere verkochte Babel & Voss-uitgave.

Piet Mulder, Wat wij uitgaven. Pentekening ca. 1940.

Mulder: ‘We hebben het erover gehad met onze vertegenwoordiger. Die vertelde dat als hij een duur boek aanbiedt, hij de boekhandelaar voorhoudt dat hij dan veel verdient per verkocht boek. En als hij een goedkoop boek aanbiedt, zegt hij: dat loopt goed, want het wordt makkelijk meegenomen. We hopen dat dat laatste argument het nu wint, maar we hebben het niet zelf in de hand.’
En waarom kiest Babel & Voss voor 10 euro in plaats van 9,95 euro? ‘Wij willen eerlijke ronde prijzen. Die stuiver eraf is flauwekul. Als een boek 23 euro kost, werkt het misschien als je er 22,95 van maakt omdat het boek zo goedkoper lijkt. Maar bij zulke lage bedragen maakt dat niets uit.’
De eerste vier titels waarvoor het nieuwe beleid geldt, zijn de vertaalde roman Als was het liefde van Nicol Ljubic, de roman De roman van Gert Boel, de verhalenbundel Oost en een populair-wetenschappelijk boek over bioritmes: Het innerlijke uurwerk van Till Roenneberg.

Verscheen eerder in Boekblad van 31 augustus 2012. Alle boeken van Babel & Voss kunnen worden besteld via de website van de uitgeverij of via de betere boekhandel.

 

Geef een reactie