Zeezwijgen: Nicol Ljubic verovert Nederland

(ingezonden mededeling)
De roman van Zeezwijgen van de Duits-Kroatische schrijver Nicol Ljubic, uitgegeven door Babel & Voss Uitgevers, krijgt nog steeds lovende kritieken in de dag- en weekbladen. Hieronder een bloemlezing uit de serieuzere pers van de afgelopen weken:
‘Sterke historische setting, de problematiek van nawerking en verwerking… Zeezwijgen is een roman met een sterke plot die tot nadenken en inleven dwingt.’ – Aart van Soest in Vrij Nederland****
‘Ljubic weet zijn onderwerp prachtig teer te houden. In poëtische en filosofische beelden schrijft hij met ontzag en kritisch over de vrijwel onbegrijpelijke gebeurtenissen tijdens de Bosnische oorlog. Innemend en ontluisterend.’ – Fleur Speet in FD
‘Liefde is wellicht het enige antwoord op oorlog. Maar zelfs liefde is soms niet genoeg… Dat zijn grote woorden… die Ljubic zelf in zijn subtiele vertelling niet nodig heeft.’ – de Volkskrant****
‘Boordevol Welthaltigkeit… Wat Ljubic choqueert, is dat er midden in Duitsland jonge mensen met oorlogservaringen rond lopen… zoals Ana.’ – Anneriek de Jong in NRC Handelsblad
‘Het zijn de achteloze zinnen van Ljubic die verontrusten… Ljubic verleidt de lezer in een voortreffelijke stijl, met afwisselend poëtische en kale, filosofische beschrijvingen… Een subliem, innemend boek dat lang bijblijft na lezing.’ – De Morgen
‘Er worden fundamentele vragen gesteld in Zeezwijgen, maar nooit pretendeert Ljubic sluitende antwoorden te hebben… (een) meesterlijk boek dat zonder effectbejag laat zien dat het verleden je nooit los zal laten.’ – Jasper Henderson in Het Parool****

Nicol Ljubic, Zeezwijgen. Vert. Nelleke van Maaren. Uitg. Babel & Voss 192 blz. €17,95.

Geef een reactie