Babel & Voss Uitgevers blijft groeien – een verviervoudiging van het nog jonge fonds, Vamba Sherif stapt over

Door onze verslaggever
P1000464AMSTERDAM, 2 juli – Tegen alle trends in blijft Uitgeverij Babel & Voss in 2011 flink doorgroeien. De in 2010 begonnen uitgeverij van Daniel van der Meer, Daan Heerma van Voss en Reinjan Mulder heeft voor komend najaar vier nieuwe titels op het programma staan plus één midprice herdruk. In de vorige aanbieding stond nog slechts één boektitel, het manifest Wat we missen kunnen, waarvan nu een 10 euro editie verschijnt.
In de nieuwe aanbieding, die naar verwachting rond 1 augustus wordt verspreid, komen vier verschillende genres voor: verhalende fictie, vertaalde fictie, non fictie en een verhalenbundel. Dat zal ook de komende jaren het programma blijven.
Voor de Nederlandse fictie tekent de in Liberia geboren Groningse schrijver Vamba Sherif (37). Vamba Sherif publiceerde eerder drie boeken bij Uitgeverij De Geus en is inmiddels ook in het Engels, Frans en Duits vertaald. Dit voorjaar hield hij een succesvolle leesreis door Duitsland. Vamba Sherif kende Babel & Voss uitgever Reinjan Mulder nog uit zijn tijd bij De Geus en wilde zijn nieuwste boek graag weer bij hem uitgeven. Mulder haalde Sherif bij De Geus in 1999 ‘uit de post’ en begeleidde daarna zijn zinderende debuutroman Het land van de vaders. Vamba Sherif’s nieuwe roman De Getuige gaat over twee Afrikaanse asielzoekers die in een Nederlands dorp terechtkomen, waar ze een Nederlander leren kennen wiens zoon zich tot de Islam heeft bekeerd. In zijn boek laat Vamba Sherif zien welk verschrikkelijke verleden Afrikanen in Europa soms verbindt.
De non-fictie bij Babel & Voss komt deze eerste keer van de filosofe Eva-Anne le Coultre. Le Coultre woont samen met filosoof Coen Simon op het Noord-Groningse platteland en volgde daar de afgelopen jaren de tv-serie Boer zoekt vrouw. Zij vroeg zich af waarom 5 miljoen andere Nederlanders dat ook deden. Welke rol speelt het programma in het hedendaagse Nederland, en is ons land er ten goede of ten kwade door veranderd? Eva-Anne le Coultre’s antwoord is vinden in Echte boer zoekt dito vrouw (okt. 2011).
Van de in Zagreb geboren Duitse schrijver Nicol Ljubic (1971) komt verder de roman Zeezwijgen, een door Nelleke van Maaren vertaalde liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van het Haagse Joegoslavië tribunaal. Nicol Ljubic’ boek werd vorig jaar verrassend genomineerd voor de Duitse Buchprijs en kreeg daarna nog twee andere mooie prijzen. Het grotendeels in Nederland gesitueerde boek vraagt zich – net als de roman van Sherif – af, hoe het komt dat op het oog sympathieke mensen onder andere omstandigheden tot wreedheden kunnen komen.
De laatste najaars-titel van Babel & Voss is de verhalenbundel Groeipijn. Hierin onderzoekt een nieuwe generatie Vossianen (oud-leerlingen van het Vossius Gymnasium) de veranderingen die je kunnen overkomen wanneer je je jeugd achter je laat. Na Gerard en Karel van het Reve, Hanny Michaelis en Arnon Grunberg laten Thomas en Daan Heerma van Voss, Iris Koppe, Jonathan van het Reve en anderen zien dat het illustere Gymnasium in Amsterdam Zuid nog steeds een vruchtbare kweekvijver is voor bijzonder literair talent.
Het eerste boek dat van Babel & Voss zal verschijnen, is Zeezwijgen van Nicol Ljubic. Ter gelegenheid daarvan bezoekt Ljubic eind september Nederland, als gast van het Goethe Institut.

Voor nadere informatie, catalogi en interviewaanvragen: www.babelenvoss.nl
Vertegenwoordiger van Babel & Voss is Gerard Pels: info@gerardpels.nl


 

Geef een reactie