Tentoonstelling van Piet Mulder (1919-2001) in Varik

Piet Mulder, Illustratie voor de VVV Gelders Rivierenland, 1955

Piet Mulder, Geïllustreerd kaartje van de Betuwe. Uitg. VVV Tiel, 1955.

Oude prent van de kerk in het Betuwse Varik. Een geschenk van Hanna Mulder.

Oude handgekleurde gravure van de kerk in het Betuwse Varik. Een geschenk van Hanna Mulder aan de kerk..

Door onze verslaggever – VARIK, 17 april. Op tweede paasdag is er weer leven bij de brouwerij in het Betuwse Varik. Om 12.00 uur opent de Oude Toren haar deuren voor het publiek, als start van het nieuwe torenseizoen. Daarbij is er meer te beleven dan alleen het geweldige uitzicht boven op de toren of de verhalen over de geschiedenis van de toren. Er staat sinds kort bovenop de toren ook een ‘big bino’ opgesteld. Dat is een verrekijker waarmee je voor 50 eurocent heel ver kunt kijken. En er wordt een oude, ingekleurde gravure van de toren onthuld. Daarop is een iets andere afbeelding te zien dan de toren die veel mensen nu kennen. De gravure is aan de kerk geschonken door mevrouw Hanna Mulder-Hulscher (88) uit Geldermalsen. Haar in 2001 overleden man, Piet Mulder, kocht hem lang geleden bij een antiquariaat in Amsterdam, maar zijn vrouw vindt nu dat hij eigenlijk in Varik thuis hoort.  Ter gelegenheid van zoveel feestelijks trakteert brouwer en buurman Bas Lubberhuizen, uitgever te Amsterdam,  de aanwezigen op een nipje van zijn eau de vie.

Piet Mulder, Zelfportret als poppenspeler, ca. 1950

Piet Mulder, Zelfportret als poppenspeler, ca. 1950

Maar niet alleen de toren heeft veel bijzonders op tweede paasdag, ook in het Veerhuis te Varik wacht bezoekers een warm welkom. Bij mooi weer nodigt het terras natuurlijk uit om van de zon te genieten, de dorst te lessen of te lunchen met specialiteiten van het huis, maar wie het Veerhuis binnengaat, ziet daar de schilderijen en aquarellen van Piet Mulder (1919-2001), de man die de prent van de toren ontdekte. Meer dan vijftig jaar lang schilderde en tekende hij zelf ook in de omgeving van Varik en Heesselt en dat werk is nu in het Varikse Veerhuis te zien. Tijdens een recente tentoonstelling van zijn werk in het Stroomhuis in het iets verderop gelegen Neerijnen

Geldermalsen, De Voetakker

werden al meer dan twintig schilderijen van hem verkocht, maar er zijn gelukkig nog werken over. Voor het publiek uit de streek zal het een feest van herkenning zijn van plekjes en gebouwen uit de regio zoals die er meer dan 25 jaar geleden uitzagen.

 

Geef een reactie