Nop Maas wijkt niet voor Joop Schafthuizen – eindelijk!

Deze week werd bekend dat het derde deel van Nop Maas’ biografie van Gerard Reve voor onbekende tijd is uitgesteld. Goed zo, was mijn eerste gedachte, nu kan Nop Maas eindelijk geheel op eigen benen en voor eigen verantwoordelijkheid het boek afschrijven dat hij – als door de staat gesubsideerde biograaf – schrijven moet.
In de eerste twee delen van de biografie was Maas nog veel te bang om Reve’s weduwnaar op enige manier te ontrieven en steunde hij Gerard Reve veel te onkritisch in al zijn vreemde kronkelgedachten. Gerard Reve kon nog zo veel ongelijk hebben in zijn botsingen met de mensen om hem heen, Nop Maas bleef hem in zijn biografie maar gelijk geven, zoals hij ook in de door hem geannoteerde brievenboeken steeds veel te veel het perspectief van de schrijver koos.
Het is te hopen dat Nop Maas nu ook snel de eerste twee delen van de biografie naar eigen inzicht  en overtuiging gaat herzien, zodat we eindelijk de echte schrijversbiografie zullen hebben,  die een groot en belangrijk schrijver als Gerard Reve (P.C. Hooftprijs en Prijs der Nederlandse Letteren) verdient.
En voor het herzien van die eerste delen hoeft hij niet eens de rechtstreekse citaten uit ongepubliceerde bronnen te verwijderen, zoals dat nog in de het derde deel zal moeten. Sinds die eerste twee delen van de biografie op de markt zijn, zijn ze niet meer ongepubliceerd, en kan er naar hartelust door wie dan ook naar verwezen worden.
Zet hem op, Nop!

Geef een reactie