Mulisch dood: NOS draagt vrijwillig de nieuwsfakkel over

Door Reinjan Mulder
Zaterdagavond om acht uur overleed Nederlands Oudste P.C. Hooftprijswinnaar, Harry Mulisch. Om elf uur zondagmorgen, vijftien uur later, mochten wij dat pas als tv-kijkers weten. De NOS was ingegaan op een verzoek van de familie om het nieuws nog even op te houden, tot alle vrienden en bekenden waren ingelicht.

Wat we missen kunnen: bevoogding door de NOS

Wat we missen kunnen: bevoogding door de NOS

Met een dergelijk besluit heeft de NOS zich in de nieuwsvoorziening, de taak waarvoor ze is opgericht, voorgoed op het tweede plan geplaatst. Natuurlijk hoeft een nieuwsdienst niet ‘over lijken’ te gaan. Maar het maakt nogal uit of het bij een necrologie om een totaal onverwacht overlijden gaat waarbij snel veel vrienden en familie ingelicht moeten worden of om een overlijden van een publieke figuur waarop al dagen natiebreed gewacht wordt. In ieder geval al sinds donderdag j.l. stond nu iedereen in de Nederlandse kunstjournalistiek in de startblokken en alle stukken lagen al vele dagen zo goed als klaar. Dan zit er niets anders op dan na een bevestiging van iemands overlijden dit nieuws binnen éen of twee uur – in stijl- te publiceren.
Natuurlijk was het lastig geweest om ’s avonds om tien uur nog extra uitzendingen in te lassen, en hadden we vast een minder mooie zondag gehad dan nu (hulde!), maar nu wekt het toch irritatie om van een overlijden te vernemen en vrijwel onmiddellijk drie deskundigen in de studio te zien praten over de overledene. Je weet dan dat er iets in scene is gezet. Je voelt je gemanipuleerd. Als Wim Brands, Adriaan van Dis en Marita Matthijssen zaterdag kennelijk al op de hoogte waren, waarom wij dan niet?
Bovendien hadden zondagveel meer mensen van een prachtige ‘Boeken’uitzending kunnen genieten als ze er tevoren van hadden geweten.
Nu rekent de NOS kennelijk al helemaal op ons gefacebook en getwitter, en geeft ze de regie over onze  nieuwsvoorziening voorgoed en vrijwillig aan anderen uit handen.

Geef een reactie