‘Liever een bon-brief’ – Uitgeverij Babel & Voss schaft de recensie-exemplaren af

Daan Heerma van Voss richt Wat missen kunnen etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

Daan Heerma van Voss richt 'Wat we missen kunnen'-etalage in bij de Athenaeum Boekhandel

Afgelopen week kregen verschillende critici en opinieleiders een bijzondere brief van Babel & Voss Uitgevers. De ‘bon-brief’. Bij een boekenbon van 15 euro, met het portret van Connie Palmen, zat de volgende tekst:

Geachte criticus,
Hierbij sturen we u de bon waarmee u in uw boekwinkel uw recensie-exemplaar kunt afhalen van Wat we missen kunnen – een manifest tegen de overdaad.
Wat krijgen we nu, zult u misschien denken: een gewone Boekenbon?
Dat klopt. Met deze Boekenbon kunt u ons allereerste boek vanaf 27 september bij de Athenaeumboekhandel – of bij elke andere Nederlandse boekhandel – ophalen. En anders kunt u het boek daarmee op onze kosten bestellen.
Wist u dat met elk recensie-exemplaar dat in Nederland de recensent bereikt, gemiddeld een periode van 8,3 dagen en een bedrag van 74,50 euro is gemoeid? Rekent u maar even mee: de drukker laat het exemplaar per koerier bij het Centraal Boekhuis afleveren, het CB stuurt het per vervoerscentrale naar de uitgever, die pakt het in en stuurt het naar de krant, die pakt het uit en geeft het aan de literatuurredacteur die het naar de postkamer brengt die het weer in bubbeltjespapier inpakt, en doorstuurt naar de recensent – die in 9 van de 10 gevallen niet thuis is, zodat hij 48 uur later, maar binnen 2 weken, doorregend en wel, in de rij moet gaan staan bij het dichtstbijzijnde TNT-postafhaalpunt – meestal een verre Albert Heijn.
Hoeveel handiger is niet de Boekenbon? Deze past in een gewone enveloppe, porto 44 cent, kan 1 dag later al bij de recensent in de bus vallen, helpt de boekhandel die ons boek in huis haalt aan een menswaardige omzet – en… hij kost maar 15 euro!
Wij van de promotieafdeling van Babel & Voss wilden bij Wat we missen kunnen graag de daad bij het woord voegen. Als er één ding is wat wij missen kunnen als kiespijn, dan is het wel het geldverslindende rondpompen van recensie-exemplaren, waarvan meer dan de helft uiteindelijk voor half geld bij bol.com second hand terecht komt – om daar onze verkoop aan de boekhandel te versjteren.
Natuurlijk, wie garandeert ons dat u deze Boekenbon ook echt voor Wat we missen kunnen gaat gebruiken? Niemand. Maar wij hebben voldoende vertrouwen in u – en ons boek – om dit experiment met u aan te gaan. Waar anders vindt u zoveel goed geschreven, razend interessante stukken over het teveel voor zo weinig geld?

Met vriendelijke groet,
en in afwachting van uw recensie, of wat dan ook,

Uitgeverij Babel & Voss
Afdeling Marketing & Promotie
Van Ostadestraat 89-91
1072 SR Amsterdam
www.babelenvoss.nl

2 Reacties

  1. Geweldig idee! Ook jullie eerste boek als uitgever trouwens. Nou maar hopen dat ze niet een ander boek voor de bon gaan halen…

  2. Arjan Peters was zo netjes om de boekenbon weer ongebruikt aan ons terug te sturen: omdat hij hem al ‘snel uit’ had. Maar vervolgens verscheen er toch een aardige 3 sterren recensie in de Volkskrant…

Geef een reactie