Babel & Voss: een nieuwe Nederlandse uitgeverij

Door een medewerker
Picture 8Op 30 september 2010 is Nederland een uitgeverij rijker: Babel & Voss Uitgevers.
Babel & Voss is een initiatief van drie Amsterdammers met een achtergrond in de literatuur en de journalistiek. Daan Heerma van Voss en Daniël van de Meer maakten afgelopen jaar voor De Groene Amsterdammer de interviewreeks ‘De Kloof’ en Reinjan Mulder was jaren literatuurredacteur van NRC Handelsblad en uitgever en redacteur bij De Geus en J.M. Meulenhoff. Daarnaast zijn de drie zelf auteur bij Balans, Nieuw Amsterdam en Atlas. De nieuwe uitgeverij is gevestigd in de Amsterdamse Pijp.
Het eerste boek van Babel & Voss is Wat we missen kunnen. Dit manifest, dat op 30 september in Studio/K wordt gepresenteerd, laat in een notendop zien voor welke richting de nieuwe uitgeverij staat. Het biedt stukken over instellingen, woorden en gebruiken die we volgens de dertig medewerkende auteurs (Jan Jaap van der Wal, Hanna Bervoets, Jonathan van het Reve e.a.) kunnen missen. De onderwerpen variëren van ‘ongelukkige dertigers’ en Het Nieuwe Gelijk tot ‘excellente studenten’ en televisiepresentator Twan Huys.
Hierbij wordt enige zelfkritiek niet uit de weg gegaan. Zo laat Kees van Kooten weten dat hijzelf in dit boek wel gemist kan worden, en keert Arnon Grunberg zich tegen het verschijnsel bloemlezingen. De drie initiatiefnemers noemen Wat we missen kunnen zelf zeker geen bloemlezing: ‘Het is een eenmalig manifest dat de start van een nieuwe uitgeverij markeert die daarna voornamelijk literatuur en serieuze non-fictie gaat brengen. Want wij zien ook heel veel wat we niet kunnen missen. Zo zijn we zeer verheugd over de prachtige vormgeving van ons eerste boek, van Piet Parra, en werden we verrast door een aantal nog onbekende schrijftalenten.’
Het ligt in de bedoeling in 2011 de eerste echte aanbieding van Babel & Voss uit te brengen. Daarin zal plaats zijn voor wetenschapsgeschiedenis, oorspronkelijke en vertaalde literatuur en essayistiek.

Voor nadere informatie: www.babelenvoss.nl.
Babel & Voss Uitgevers, Van Ostadestraat 89-91, 1072 SR Amsterdam.
Babel & Voss wordt in de boekhandel vertegenwoordigd door Gerard Pels Boekdiensten.

 

Geef een reactie