Jury Socrateswisselbeker 2010: ‘Opnieuw beginnen spreekt iedereen aan’

Uit het juryverslag van de Socrates Wisselbeker 2010:

Programma aankondiging in de Nacht van de Filofsofie

Programma aankondiging in de Nacht van de Filosofie

Marli Huijer en Reinjan Mulder behandelen in hun boek Opnieuw beginnen (Nieuw Amsterdam, 2009) een thema dat iedereen aanspreekt: laten we een streep trekken door ons verleden en een sprong wagen in het onbekende! Nadenken daarover is zelfs aantrekkelijk voor mensen die er niet over peinzen om al hun schepen achter zich te verbranden, maar die liever bij de warme haard boeken blijven lezen: in hun lectuur tonen zich steeds nieuwe toverwerelden.
Opnieuw beginnen is volgens Huijer en Mulder echter nog niet zo gemakkelijk, want het oude ligt steeds op de loer, en hoe ver je ook reist, je komt jezelf in die exotische oorden altijd weer tegen, zij het soms gelukkig in een nieuwe gestalte. Er is ook iets met de tijd, die niet zomaar voortgaat van verleden naar toekomst, maar die op onverwachte momenten terugkrult naar vroeger en de avonturier doet verzinken in weemoed.
Hun betoog larderen de schrijvers met veel verwijzingen naar romans en poëzie, maar het is ook een filosofisch betoog, met beschouwingen over bijvoorbeeld tijd en identiteit, op een onnadrukkelijke manier, zonder loodzware analyses.
De lezer heeft er overigens geen idee van waar Huijer aan het woord is en waar Mulder: een eenheid van stijl kenmerkt dit fraaie boek.

Voorgelezen bij de uitreiking van de Socrates Wisselbeker, tijdens de Nacht voor de Filosofie in april 2010 in Felix Meritis in Amsterdam.

Geef een reactie