Nu al in 32 landen: Das Zahngold

Door een medewerker
Een jaar na de oprichting van Reinjan Mulder’s Nieuws en Advertentieblad Das Zahngold wordt het internetblad al in ongeveer de helft van de wereld gelezen. Volgens recente tellingen van internetbedrijf Minus 3 zijn er nu 32 landen waar het blad is opgemerkt. Uiteraard wonen de meeste lezers nog in Nederland, op afstand gevolgd door België, maar ook in Engeland, Duitsland en Frankrijk is er aandacht voor de stukken. Opmerkelijk is daarbij dat Das Zahngold vooral in Italië heel erg lang wordt gelezen. Het land staat in de toptien van best bereikte landen slechts op de zevende plaats, maar de Italiaanse lezers lezen gemiddeld 6,01 minuut in de gemiddeld 3,57 artikelen, langer dan waar ook ter wereld en ook in meer artikelen daar waar ook ter wereld. Niet bekend is overigens of dit lezen alleen door Nederlandstaligen geschiedt. Mocht het hier – voor een deel – gaan om mensen die geen Nederlands kennen, dan zou het gebruik van woordenboek een goede verklaring kunnen zijn voor dit wereldrecord. Reinjan Mulder: ‘Wij denken bij Italië altijd meteen aan Berlusconi, maar petje af voor de Italianen!’
Regio’s waar Das Zahngold nog niet goed is doorgedrongen zijn het zuidelijk deel van Afrika en de westkust van Latijns Amerika. Hoofdredacteur Reinjan Mulder laat weten de komende tijd dan ook meer stukken te willen plaatsen over juist deze regio’s. ‘Een wereldwijde lezerskring is vanaf het begin ons ideaal geweest. Waarom niet een reportage over Isla Negra. Of een geval van discriminatie in Kenia?’
Van de zoekwoorden waarop Das Zahngold op internet wordt gevonden blijkt vooral ‘Job Lisman’ hoog te scoren: na ‘Reinjan Mulder’ maar nog voor ‘Pascal Mercier’. Deze hoofdredacteur van Bert Bakker/Prometheus kreeg in januari in Amsterdam de ‘Most Shared Connections Award’ uitgereikt. Kennelijk beschikt Lisman op internet over een ongekend grote schare fans. Overwogen wordt dan ook om de komende maanden in het kader van de leesbevordering geregeld meer aandacht aan ‘Job Lisman te gaan besteden.
Stukken die het afgelopen jaar het meest werden gelezen zijn die over de diep throat van NRC Handelsblad bij het Zweedse Nobelprijs Comité en de dood van Michaël Zeeman. Ook de foto-reportages over de Libris Literatuur Prijs in mei konden rekenen op een trouwe lezers- en kijkerskring.
Ongeveer een kwart van de bezoekers kwam speciaal op de site voor informatie over het in april verschenen boek Opnieuw Beginnen van Marli Huijer en Reinjan Mulder. Ook daaraan zal de komende tijd dan ook nog af en toe aandacht worden besteed. Op 28 oktober houdt Marli Huijer bijvoorbeeld weer een lezing over Foucault en ‘Opnieuw Beginnen’ in het Filosofie Café in Haarlem. Waarvan acte!

 

Geef een reactie