Michael Zeeman en ik zullen – eindelijk – vrienden zijn!

Gevallen aartsengel

Door Reinjan Mulder
UPDATE – Krijgt u ook altijd bij het aanmelden voor LinkedIn in de rechterbovenhoek een lijstje met namen van ‘people you may know’. Vraag me niet hoe ze het doen, maar op de een of andere manier weet LinkedIn steeds weer te achterhalen wie er eigenlijk in je netwerk zouden moeten zitten, maar daar kennelijk nog steeds niet in zitten. Lange tijd kreedg ik van Facebook bijvoorbeeld geregeld de naam door van de Groen Links senator en advocate Britta Böhler als iemand die mijn vriend zou kunnen worden. Ik weet wie zij is, en ik weet wat ze doet, en misschien weet zij dat van mij ook, maar ‘kennen’… dat is toch net wat anders, volgens mij. Ik had haar bijvoorbeeld nog nooit ontmoet.
Ten einde raad heb ik haar onlangs toch maar eens uitgenodigd als vriend, en, ja hoor, sindsdien zij wij gelieerd. Zij kent mij ook!
Vrienden maken vrienden.
Maar kunnen wij vrienden worden met de doden? Een tijdje geleden schreef ik in Das Zahngold een kort in memoriam voor de recent overleden Michael Zeeman.
Wie schetst mijn verbazing toen ik kort daarop een bericht van LinkedIn kreeg, waarin de arme Michael werd aangeprezen als een van de ‘people you may know’. Word vriend van Michael Zeeman, was het impliciete advies: ‘Voeg Michael toe aan je netwerk’.
Dat hoefde ik me geen twee keer laten zeggen. Ik klikte Michael aan, en wees hem er in het betreffende vakje op dat we elkaar nog kennen uit de tijd dat ik redacteur was van NRC Handelsblad. Onder andere.
Weet je nog, Michael?
Nu maar wachten op de felicitaties die LinkedIn me gaat sturen. wanneer blijkt dat wij elkaar niet alleen kennen, maar elkaar ook, zoals LinkedIn wil, vertrouwen. Eindelijk weer vrienden!

Naschrift 7 september: Het heeft niet zo mogen zijn. Zojuist ontving ik een mail van mzeeman(…), meldende dat Michael Zeeman op 27 juli is gestorven: ‘gelieve zijn adres te schrappen’.
Ik kende zijn adres niet eens.

Geef een reactie