Libris Prijs winnaar valt tegen

Door Carl Hulscher

Het boek dat dit jaar de Libris Literatuur Prijs heeft gewonnen, waarvan wij de titel hier kiesheidshalve niet kunnen noemen, blijkt een enorme ‘zeperd’. Boekhandelaren die andere jaren altijd goed ‘binnenliepen’ met de winnaar, of dit nu Meijsing (bis), Bernlef of Grunberg was, zitten nu letterlijk met hun ‘handen’ in het haar. Geen enkele koper blijkt tot nu toe verder in het boek te zijn gekomen dan bladzijde 34.
‘Zoiets blijft nooit lang geheim’, aldus een bekende hoofdstedelijke boekverkoper. ‘Gelukkig heb ik al meteen een recht van retour bedongen, maar dan nog, het is toch veel leuker als je af en toe tevreden gezichten in je winkel ziet. Andere jaren verkocht ik wel eens veertig of vijftig Libris-winnaars, maar nu ben ik er pas vijf kwijt, en daarvan is voor zover ik weet nog geen enkel exemplaar uitgelezen.’
In het boek van Verhulst, waarvan wij de titel hier kiesheidshalve niet kunnen noemen, wordt de geschiedenis van de mens verteld vanaf de schepping, of wat daar voor door gaat. ‘De Bijbel doet hetzelfde maar is wel honderd keer beter’, aldus een van de immens teleurgestelde aanwezigen op het Libris Literatuur Prijs Diner in het Amsterdamse Amstel Hotel.

Pijnlijke momenten. V.l.n.r. Majoor Niels en uitgever Oscar van Gelderen

Pijnlijke momenten. V.l.n.r. Majoor Niels en uitgever Oscar van Gelderen

Op de foto ziet u hoe aan de tafel van Arnon Grunberg het bekend worden van de Vlaamse winnaar werd verwerkt. Naast Majoor Niels, de in blinkend wit gestoken plaatsbekleder van Arnon Grunberg, Grunbergs uitgever Oscar van Gelderen.

Geef een reactie