Libris Diner (2): Charlotte’s valse hoop

Door Reinjan Mulder

V.l.n.r. Robbert Ammerlaan, Arjan Peeters, Suzanne Holtzer, Charlotte Mutsaers, Jan Fontijn.

V.l.n.r. Robbert Ammerlaan, Arjan Peters, Suzanne Holtzer, Charlotte Mutsaers, Jan Fontijn.

Het verschil tussen half tien ’s avonds en half elf ’s avonds is het verschil tussen dag en nacht. Om half tien, wanneer uw verslaggever langs de tafel van Charlotte Mutsaers loopt, is alles nog mogelijk, en om half elf, als juryvoorzitter Ivo Opstelten heeft gesproken, is het uit. Zolang we tenminste niet in de jury zitten. Voor juryleden is de schrijfster Charlotte Mutsaers al om half tien ’s avonds in het Amstel Hotel dezelfde schrijfster als de schrijfster om half elf ’s avonds. Iemand die het net niet heeft gehaald. Dank zij hen. Et tu, Brute… In de harde praktijk van het Libris Diner betekent dit gegeven dat de schrijfster om half tien ’s avonds voor acht van haar negen tafelgenoten in het Amstel hotel een ander is dan voor de negende. Acht leven met haar mee, en de negende lijdt al in stilte. Maar wie is op de foto de negende? Jan Fontijn, naast Charlotte Mutsaers, midden op de foto, is het niet. Hij zit vanavond aan als de man van Charlotte Mutsaers. Arjan Peters, naast hem, helemaal vooraan op de foto, is dit keer ook geen jurylid. Dat is hij, naar hij ons al enkele malen heeft bericht, in het verleden één keer geweest, en dat is hem toen zo slecht bevallen dat hij sindsdien eeuwig ruzie zoekt met zijn mede-juryleden. Opdracht: zoek op de foto naar juryleden die weten dat Charlotte Mutsaers ten onrechte nog alle hoop heeft op het glansrijk winnen van de Libris Literatuur Prijs 2009.

Geef een reactie