Geen Arnon Grunberg – Reinjan Mulder naar Libris-diner

Door onze kunstredactie

Anders dan de schrijver Arnon Grunberg, die heeft laten weten literaire prijsuitreikingen in Nederland te mijden, heeft zijn redacteur Reinjan Mulder besloten op 11 mei a.s. wél naar de uitreiking van de Libris Literatuurprijs in het Amstel Hotel te gaan. Eén van de grote kanshebbers voor de prijs is Grunberg’s roman Onze oom, die afgelopen najaar bij Uitgeverij Lebowski van Oscar van Gelderen (ex-Vassallucci) verscheen.

‘Toen het vorige door mij geredigeerde boek voor de Libris Literatuurprijs genomineerd was, Didar & Farouk van Sana Valiulina, zaten er aan tafel voornamelijk mensen die helemaal niets met het boek te maken hadden gehad. Dat kan toch nooit bedoeling van een prijsuitreiking zijn,’ aldus Mulder. ‘En dat was niet de eerste keer dat er iets mis ging. Bij de nominaties van zijn Gstaad 95-98 moest Arnon Grunberg zelfs persoonlijk ingrijpen om ervoor te zorgen dat ik als zijn redacteur aan tafel kon meeëten. Ik ging toen noodgedwongen als “de nieuwe partner van Arnon” mee. Maar hoeveel schrijvers willen mij nu meteen ook als nieuwe partner hebben? Alsof het redacteurschap van bellettrie geen serieus vak meer is… Wat dat betreft kan iedereen een voorbeeld nemen aan Lebowski, dat netjes een uitnodiging aan mij doorstuurde.’

Free-lance redacteur Mulder, van wie recent de samen met Marli Huijer geschreven essaybundel Opnieuw Beginnen verscheen, wijst erop dat Arnon Grunberg als zijn eigen vertegenwoordiger dit keer waarschijnlijk een hoge beroepsmilitair naar de prijsuitreiking stuurt: ‘In wezen is de moderne freelance-redacteur natuurlijk ook een hoge beroepsmilitair. Wij zijn de majoors van de hedendaagse uitgeverij. De afgelopen jaren zijn wij freelancers  binnen de uitgeverswereld uitgegroeid tot de all-round professionals die tijdelijk worden ingehuurd als zich ergens weer eens  levensgevaarlijke situaties voordoen. Brandhaarden, sluipschutters, bermbommen, burgerlijk verzet. Wij mengen ons dan met helm en scherfvest in het strijdgewoel, om met al onze professionaliteit de strijdende partijen vreedzaam maar toch humanitair uit elkaar te houden.’

In een commentaar zegt Mulder te vrezen dat het hele zogeheten literaire prijzencircus de komende jaren vermoedelijk in toenemende mate door beroeps-eters zal worden overgenomen: ‘De laatste jaren zag je al hoe iemand als Martin Ros tot een van de belangrijkste tv-gasten kon uitgroeien. Heeft die man ooit een grote roman geschreven? Heeft hij ooit een voor een prijs genomineerd boek geredigeerd? Verder zitten er altijd opvallend veel directeuren bij de AKO- en de Libris-diners aan tafel, van wie de meesten werkelijk geen snars van literatuur begrijpen – behalve dan dat het de aandeelhouders geld kan opleveren.’

Alleen debutanten die voor de Libris Literatuurprijs genomineerd zijn, zullen volgens Mulder voorlopig nog elke gelegenheid blijven aangrijpen om zich via rechtstreekse tv-uitzendingen in hun mooiste uitmonstering ‘in de picture te werken’. Reinjan Mulder: ‘Het bal begint, als we niet oppassen, steeds meer een directeuren- en debutantenbal te worden. Vindt u het gek dat Grunberg sinds ik zijn nieuwe partner moest worden nooit meer een boek bij De Geus heeft ondergebracht? Vindt u het gek dat Sana Valliulina kort na dat merkwaardige Libris Literatuurprijs-diner bij uitgeverij Meulenhoff is weggegaan? Ik hoorde laatst dat ze nu bij Prometheus onderdak heeft gevonden. En terecht: zij is een groot talent dat het verdient om samen met haar redacteur een ongedwongen vorkje te kunnen prikken.’

Links

Geef een reactie