Meer dan 40 miljoen euro zoek bij Nederlandse crematoria

Door Reinjan Mulder

 

Gemeentelijk crematorium Neurenberg

Gemeentelijk crematorium Neurenberg

UPDATE – Door de verzamelde Nederlandse crematoria is de afgelopen twaalf jaar bij een kleine miljoen crematies 1.3 miljoen euro aan edele metalen verzameld. Eén euro vijftig per crematie. Dat blijkt uit mondelinge mededelingen van de crematoria. Onder de edele metalen bevindt zich onder meer ‘Das Zahngold’, goud dat overblijft na het verassen van overledenen bij een crematie. Met het geld zijn volgens het Dr. Vaillantfonds, dat de opbrengsten beheert, nuttige doeleinden bevorderd op het gebeid van de gezondheidszorg.  Zo kreeg het Brandwondencentrum in Beverwijk een gift. In de brand, uit te brand, moeten de crematoria hebben gedacht.

Volgens recente berekeningen van het gemeentelijk crematorium in Neurenberg bevat één overledene naar de huidige goudprijzen gemiddeld 50 euro aan goud en andere kostbare metalen. Volgens NRC Handelsblad van 10 januari wordt dat geld, na ontdekking van een grote fraudezaak, daar nu onder meer besteed aan nieuwe stoelen en betere voetpaden op begraafplaatsen en crematoria.

Een en ander zou betekenen dat er in Nederland, met zijn 72.000 crematies per jaar sinds de oprichting van het Vaillantfonds meer dan 40 miljoen aan Zahngold moet zijn meeverbrand, en dat daarvan slechts 3% volgens de officiële weg is gerecycled. Waar de andere miljoenen zijn gebleven is op dit moment de vraag.

Volgens de woordvoerder van de crematoria wordt er in Nederland zelden goud in asresten gevonden. Het zou in Nederland bij de recycling vooral om grotere stukken metaal gaan, die onder meer voor vliegtuigbouw worden gebruikt.  ‘Ik heb die veertig miljoen hier niet voorbij zien komen’, aldus de woordvoerder in NRC Handelsblad van 13 januari.

Geef een reactie