Zahngold-hoofdredacteur Reinjan Mulder viert reeks jubilea

Door een medewerker

UPDATE – De hoofdredacteur van Das Zahngold, Reinjan Mulder, heeft laten doorschemeren dat hij op 11 januari 2009 ‘voor het eerst sinds mensenheugenis’ zijn verjaardag wil vieren. Aanleiding voor zijn besluit, zegt hij, is

6 jubilea

Reinjan Mulder: 6 jubilea

het toevallig samenkomen van een lange reeks jubilea. In 2009 is het tien jaar geleden dat hij als pas begonnen uitgever bij Uitgeverij De Geus zijn eerste en misschien wel beste roman contracteerde: De Geschiedenis van mijn kaalheid van Marek van der Jagt. Dat achter deze naam de auteur Arnon Grunberg schuilging heeft in niet onbelangrijke mate bijgedragen aan de voor een debuut vrij hoge verkoopcijfers van het boek.
Daarnaast is het in 2009 dertig jaar geleden dat hij voor het eerst bij NRC Handelsblad in dienst trad. In januari veertig jaar geleden won hij bovendien voor het eerst een poëziewedstrijd. De ‘Dichtershoek’ van wat toen nog het Algemeen Handelsblad was, had eind 1968 onder het motto ‘De wereld en Wij’ een prijsvraag voor jongeren uitgeschreven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de rubriek, en het gedicht dat Reinjan Mulder toen – op de valreep – inzond, onder het pseudoniem Pieter Agsteribbe, won daar meteen de eerste prijs.
Mulder is daarmee één van de weinige NRC Handelsblad-medewerkers die nog in het oude, Amsterdamse Handelsblad hebben geschreven, al kon niemand toen vermoeden dat de – tijdens het dichten – 19-jarige later nog eens literatuurredacteur van de krant zou worden, om daar bij volgende jubilea zelf prijsjes te kunnen uitdelen.

Piet Mulder, Reinjan leest, olieverf op linnen, 1973 (coll. Letterkundig Museum, Den Haag)

Piet Mulder, Reinjan leest, olieverf op linnen, 1973 (coll. Letterkundig Museum, Den Haag)

Samen met het gegeven dat Reinjan Mulder vijftig jaar geleden voor het eerst op het toneel stond, als ‘uil’ in één van de balletten van zijn moeder, en zestig jaar geleden voor het eerst het woord tot iemand richtte, vormt deze lange reeks wapenfeiten in de ogen van de jubilaris voldoende reden om nu maar eens ‘de bloemetjes buiten te zetten’.

Tijdens het jubileumfeest, op zondagmiddag 11 januari van 4 tot 7 uur in ‘kunstenaars’-societeit De Kring, zal worden opgetreden door Reinjan’s naamgenoot Reinjan Mulder van de a capella formatie Herman in een bakje met Geitenkwark, en zal voor het eerst de Most Shared LinkedIn Connection Award worden uitgereikt aan degeen die de meeste LinkedIn relaties met Reinjan Mulder deelt.
Gedoodverfde winnaar van de prijs is vooralsnog Job Lisman, hoofdredacteur van de hoofdstedelijke uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, die inmiddels 58 relaties met Mulder deelt.
‘Ik ben wie ik ben “met anderen”, en Job Lisman blijkt daarin mijn tweede ik’, aldus de aanstaande jubilaris.

Geef een reactie