Zeven jonge gymnasiasten – een verjaardagsfoto uit 1961

Door Reinjan Mulder
In de jaren vijftig drong ook in Nederland door dat Amerikaanse fotografen hun modellen altijd vroegen om ‘cheese’ te zeggen als ze op de foto gingen. Toen er in 1961 op mijn twaalfde verjaardag een groepsfoto moest worden gemaakt, zei – op Henk na, die later dominee werd – iedereen op een teken van mijn vader dan ook heel braaf ‘cheese’ in koor.
Maar wat mij (tweede rij uiterst links) nu het meeste aan de foto opvalt die toen is gemaakt, is hoeveel jongens uit ons dorp in 1960 naar het 12 kilometer verder gelegen Gymnasium gingen. Van de zes klassevriendjes van het Tiels Gymnasium op mijn feestje kwamen er maar liefst vier (plus ikzelf) bij ons vandaan, Klaas, Anton, Richard en Wim, terwijl van de meisjes – nog – helemaal niemand op het Gymnasium zat. Alleen Brim, midden voor, zou ons jongens één of twee jaar later naar Tiel volgen.
Van die zes gymnasium-vriendjes heb ik er twee nog vorig jaar teruggezien, Klaas en Henk, en is een derde, Richard, in diezelfde periode in Amsterdam overleden, maar van al die zeven meisjes zie ik alleen mijn zusje nog geregeld, en is Roly, het meisje rechtsvoor, al weer veel te lang dood, net als mijn vader, die ons hier nog lachend en wel op de foto zette.

Eén reactie

 1. Beste Reinjan Mulder,
  Fantastisch om te lezen!
  Mijn vader en Oom zaten bij u op school. Vader – Eugene en Oom – Richard. Leuk hem zo met z’n vrienden van vroeger op de foto te zien!
  Later zat ikzelf ook op ’t Vossius.
  En sinds september jl. mijn zoon op ’t gymnasium in Hilversum.
  Mooie herinneringen.
  Met vriendelijke groet,
  Phyllis

Geef een reactie