Reinjan Mulder: ‘Iedereen moet een paar keer in zijn leven een nieuw perspectief ontwikkelen’

Door Pierre Spaninks

In ons leven en in ons werk hebben wij voortdurend te maken met vernieuwing, en dat wordt eerder meer dan minder. Mensen en organisaties hebben altijd al veranderingen doorgemaakt, maar nog nooit is het zo snel gegaan als nu. Iedereen moet tegenwoordig wel een paar keer in zijn leven een nieuw perspectief ontwikkelen, stelt Reinjan Mulder vast in een gesprek met Boekcover. Pierre Spaninks interviewde hem voor deze site over het boek Opnieuw beginnen dat hij onlangs samen met de filosofe Marli Huijer schreef (Nieuw Amsterdam Uitgevers, 224 blz., € 16,95). Hieronder een kort fragment uit het interview.

Uw boek is een filosofisch onderzoek naar het verschijnsel ‘opnieuw beginnen’. Hoe kwam u op dat onderwerp?

Het werd Marli twee jaar geleden aangedragen door de redactie van Filosofie Magazine, waarvan zij vast medewerker is. Toen ik haar stuk daarna in het tijdschrift las, zag ik er meteen een boek in voor een wat breder publiek, waaraan ik graag zou willen meeschrijven. Wat ons er vooral aan interesseerde, was dat het begrip ‘opnieuw beginnen’ direct met de begrippen ‘tijd’ en ‘identiteit’ te maken heeft, wat belangrijke filosofische begrippen zijn. We hoopten iets interessants en nieuws te kunnen schrijven wanneer we deze drie begrippen in één boek zouden samenbrengen.

Wat wilde u precies te weten komen over dat opnieuw beginnen?

We wilden om te beginnen weten waarom het zo’n aansprekend begrip is dat in zoveel vormen steeds weer opduikt. Hoe zijn schrijvers er in verschillende tijden mee omgegaan? Daarnaast waren we nieuwsgierig wat het in de praktijk betekende om onder een min of meer nieuwe identiteit verder te leven. Hoe gebeurt dan in de literatuur, en hoe in de werkelijkheid?

Lees verder…

Geef een reactie