Reinjan Mulder bij de opening van de tentoonstelling ‘Objectief Oost’: ‘Ik heb school gemaakt’

‘Zo moet Picasso zich gevoeld hebben. toen hij zag dat ook anderen kubistisch gingen schilderen.’

Afgelopen donderdag werd in het Stadsloket, het voormalige Stadsdeelkantoor van Amsterdam Oost, de tentoonstelling ‘Objectief Oost’ geopend, 128 bijzondere foto’s van Oost. De foto’s zijn door 14 amateur fotografen gemaakt, exact op de 32 kruispunten van een grof raster dat over het stadsdeel was gelegd, naar een idee dat Reinjan Mulder in 1974 ontwikkelde. Bij de opening zei Reinjan Mulder onder meer:

‘U zult het misschien niet beseffen, maar deze dag is voor mij een heel bijzondere dag. Ik heb in mijn leven veel verschillende hoedanigheden gehad, en één van die hoedanigheden was beeldend kunstenaar, maar in die functie heb ik vandaag eindelijk een belangrijke mijlpaal bereikt. In het leven van de beeldend kunstenaar zijn, als het meezit, drie hoogtepunten aan te wijzen. Het eerste hoogtepunt is als hij of zij wordt opgenomen in een gezaghebbend overzichtswerk. Mij overkwam dat tot mijn genoegen een aantal jaar geleden, toen vijf foto’s van mij werden opgenomen in het schitterende historische overzicht Modern Times – Photography in the 20the Century van Mattie Boom en Hans Rooseboom.
De tweede mijlpaal is als je een expositie krijgt in een vooraanstaand nationaal museum. Dat overkwam mij vorig jaar met de tentoonstelling ‘Objectief Nederland’, die drie maanden lang in het Rijksmuseum te zien was.
Maar het mooiste is toch wel als je ook nog die derde mijlpaal weet te bereiken: dat je school maakt. Pas toen Picasso en Braque zagen dat ze niet alleen een aantal prachtige kubistisch werken hadden gemaakt, maar dat er zelfs een ‘school’ was ontstaan van kubistische schilders, wisten ze dat ze geslaagd waren in hun missie – zoals ook Georges Seurat met grote tevredenheid moet hebben geconstateerd dat er na verloop van tijd een hele generatie pointillisten in zijn voetspoor was getreden.

Vandaag ben ook ik tot mijn grote geluk tot dit illustere gezelschap kunstenaars die school maken toegetreden. Met het project ‘Objectief Oost’ heeft een groep actieve fotografen in Amsterdam Oost afgelopen jaar een prachtig en veelzeggend portret van Amsterdam Oost gemaakt, geheel volgens de methode die ik in 1974 voor Nederland heb ontwikkeld.
U begrijpt nu misschien wat een groot compliment dat voor mij is. Wat ik op dit moment voel, moet – ongeveer – hetzelfde zijn als wat er door Pablo Picasso is gegaan toen hij zag dat er opeens meer schilders kubistisch werk gingen maken. Ditzelfde wat ik nu meemaak, moet ooit ook Kandinsky hebben ervaren, toen hij aan de wanden van de musea en de galeries plotseling steeds meer abstracte schilderijen zag hangen.
Hij had had school gemaakt!

Gelukkig is het werk dat u hier zo meteen kunt bekijken, ook nog eens heel goed gelukt. Het was daarnet echt een groot genoegen om hier al een door de tentoonstelling te lopen. Wat u daar straks allemaal ook kunt zien, ga ik nu niet verklappen, maar ik wil al wel vast een paar opvallende resultaten vermelden. Zo blijkt dat Amsterdam Oost voor maar liefst 38% uit water bestaat. Ik woon nu al tien jaar in Oost en heb er al heel wat gefietst en gewandeld, maar ik had me dat nog nooit gerealiseerd.
Wat een water!

Kaart van Amsterdam Oost, met op de 32 kruispunten de plekken waar gefotografeerd is

Zoals ik ook buitengewoon verrast werd door het vele groen dat er nog altijd in Amsterdam Oost te zien is. Het Oosterpark, de Oostbegraafplaats, de Weesperzijde, de volkstuinen, de weiden langs de Amstel, de dijk langs het Amsterdam Rijnkanaal, het Flevopark: als het een gewoon fotoproject geweest zou zijn, zou je denken dat de fotoclub van het Geheugen van Oost kennelijk erg van groen houdt, maar het is geen gewoon project, het is een project dat strikt de objectieve methode volgt die ik indertijd heb ontwikkelen.
Het is dus allemaal niet alleen heel mooi hier in Oost, maar het is ook nog eens allemaal echt waar: als je een ruime steekproef neemt van alle punten in Amsterdam Oost, dan wordt onomstotelijk duidelijk hoeveel ruimte en hoeveel groen er in ons mooie stadsdeel nog te zien is.

Als bedenker van de methode objectieve fotografie kan ik u inmiddels plechtig verklaren dat u allen hier met vlag en wimpel voor het praktijkexamen Objectieve Fotografie geslaagd bent.
Of u ook allemaal de theorie van het objectief fotograferen al volledig beheerst, kan ik nu nog niet zeggen. Daarom heb ik besloten om eerst alle deelnemers aan het project als dank voor al uw mooie werk het theorieboek Objectief Nederland aan te bieden, dat vorig bij de tentoonstelling in het Rijksmuseum verscheen. In de hoop dat we in de toekomst, als pioniers van het genre, nog eens wat langer door kunnen praten over de gedachte achter de objectieve fotografie.
In ieder geval hartelijk allemaal gefeliciteerd met uw tentoonstelling, die ik hierbij graag plechtig voor geopend verklaar!’

De tentoonstelling Objectief Oost in het Stadsdeelkantoor duurt nog 1 januari 2018. Geopend op werkdagen van 9 to 20 uur. Toegang vrij. 

Eén reactie

  1. Alles op de tentoonstelling is nu ook te bekijken op de website http://www.geheugenvanoost.nl onder de rubriek “objectief oost”.
    Het stadsdeelkantoor is tegenwoordig geopend tot 20.00 uur

Geef een reactie