Patti Smith brengt hommage aan schrijver W.G. Sebald

Door Reinjan Mulder

Patti Smith, gefotografeerd door Robert Maplethorpe

Patti Smith, gefotografeerd door Robert Mapplethorpe

ALDEBURGH, 24 jan. – De Amerikaanse zangeres Patti Smith bereidt een grootse hommage voor aan de Duits-Engelse schrijver W.G. Sebald. De voorstelling ‘Max – A tribute’ moet een combinatie worden van beeld, zang, muziek en gesproken woord en wordt eind deze maand eenmalig ten uitvoer gebracht in de concertzaal van de Snape Maltings, het centrum van het jaarlijkse Aldeburgh Muziekfestival. Basis voor de avond is het lange prozagedicht Nach der Natur (After Nature), dat Sebald in 1988 publiceerde, zijn allereerste boek.
Door het Snape Muziekcentrum is komend weekend een klein festival rond Sebald georganiseerd. Zo vindt voorafgaand aan het concert de wereld-premiere plaats van Patience (After Sebald), een film van de Engelse filmmaker Grant Gee over het landschap bij W.G. Sebald, in het bijzonder in zijn boek De ringen van Saturnus. Daarna wordt er een literair symposium over Sebalds leven en werk gehouden en er is een excursie gepland naar het door Sebald beschreven schiereiland Orford Ness bij Aldeburgh, waar dertig jaar lang proeven voor de Engelse kernwapens werden gedaan.
De Duitse schrijver W.G. Sebald, ‘Max’ voor zijn vrienden, kwam dit jaar tien jaar geleden tragisch om het leven bij een verkeersongeluk in Poring Land, in de buurt van het Engelse Norwich, waar hij woonde. Hij stond toen op het punt om internationaal door te breken, na lovende woorden van onder anderen de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag. Hij zou zelfs al een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs zijn. In Nederland was onder anderen Michaël Zeeman een vurig pleitbezorger van Sebald.
Sebald, die zijn hele leven in het Duits is blijven schrijven, publiceerde tijdens zijn leven een aantal half-fictieve reisverslagen, essays over literatuur en ballingschap en de kort voor zijn dood verschenen, meer traditionele roman Austerlitz.

Patti Smith (1946) is voor velen nog altijd de dichter en zangeres uit het pre-punk tijdperk, met songs als ‘Because the night’. Het afgelopen jaar debuteerde zij echter als schrijfster, met het openhartige boek Just Kids, over haar wilde jaren met de fotograaf Robert Mapplethorpe. Zij kreeg voor dit met foto’s geïllustreerde boek in 2010 de hoogste Amerikaanse onderscheiding, de National Book Award.
In kleine kring was al langer bekend dat Smith een groot bewonderaar is van Sebalds werk. Zo noemde zij in een lijstje met haar meest favoriete boeken in 2008 tussen titels van schrijvers als Herman Hesse, Joseph Conrad, Herman Melville en Virginia Wollf  ‘alles’ van haar favoriete schrijvers: W.G. Sebald en H.P. Lovecraft.
De komende dagen zal Das Zahngold de voorbreidingen voor de hommage aan W.G. Sebald nauwgezet inde gaten houden. Vanaf  morgen zijn wij dagelijks in Aldeburgh te vinden en zullen wij u zo nodig heet van de naald verslag uitbrengen.

 

 

Geef een reactie