Libris Diner (3): Ruud’s blikken

V.l.n.r. Marij Bertram, directeur van Nieuw Amsterdam, Ruud Lubbers, elder statesman, mevrouw Lubbers

V.l.n.r. Marij Bertram, directeur van Nieuw Amsterdam, Ruud Lubbers, elder statesman, mevrouw Lubbers

Door Reinjan Mulder

Ruud Lubbers is niet alleen de langst zittende minister-president van Nederland geweest. Ruud Lubbers was ook altijd erg in literatuur geïnteresseerd. In het jaar dat hij jurylid was van de Libris Literatuur Prijs ging hij zo op in de ingezonden romans, dat hij voor het eerst in de geschiedenis van de Libris Literatuur Prijs tussen de juryvergaderingen door nog met één van de juryleden wilde afspreken om zich extra te laten bijpraten over bepaalde passages in de ingezonden boeken. Sindsdien was hij Ruud Lubbers niet meer. Er gingen vreemde geruchten rond zijn persoon, die verband hielden met het al dan niet afstand houden tot vrouwelijke collega’s. Maar dat is gelukkig ver verleden tijd. Tegenwoordig heeft Ruud Lubbers weer wat meer tijd om goed de nieuwe romans en essaybundels te lezen die hij als oud-juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs  onder ogen krijgt. Hier laat hij zich in het Amstel Hotel door Marij Bertram, directeur van Nieuw Amsterdam geduldig  bijpraten over de bijzondere passages van het boek van haar ster-auteur Rob van Essen. Een juryvoorzitter met een warm kloppend hart voor de literatuur, een man om in de literaire wereld in de gaten te houden.

Geef een reactie