Zahngold gevonden op Birmese dodenakkers

Door onze correspondent

Myanmar, 22 januari – In Myanmar in Birma hebben boeren tijdens het ploegen van het land meer dan duizend jaar oude tanden met gouden vullingen ontdekt. Deskundigen vermoeden dat dit de oudste inlays ter wereld zijn. Volgens oude Chinese geschriften zouden er inderdaad wilde Aziatische stammen zijn geweest die hun tanden met stukjes goud vulden. Zij deden dit echter niet om rotting tegen te gaan of tegen de kiespijn, maar louter voor de sier. Door andere stammen werden de stammen vanwege deze gewoonte wel als ‘Goudtandjes’ aangeduid.

Volgens hedendaagse tandtechnici moeten de dragers van de gouden tanden in Birma hevige pijnen hebben geleden tijdens het vullen van hun tanden met goud. De moderne verdovingstechnieken waren aan het eind van de tiende eeuw nog niet bekend, en ook de snelboor moest nog worden uitgevonden. Wel waren er in gebieden die onder Chinese invloed stonden kruiden bekend die een weldadige, pijn verzachtende werking hadden, hier en daar werd opium gerookt, en ook kwam in het Chinese rijk al acupunctuur voor. Maar wie mooi wilde zijn, moest pijn lijden in Birma.

Geef een reactie