Crisis rond uitgeverij Atlas/Contact zorgt voor run op Meulenhoff Kronieken – meest gelezen in juli

Lege directiezetel uit het oude Meulenhoff-gebouw

Door onze mediaredactie
De plotselinge crisis rond uitgeverij Atlas/Contact moet begin juli voor veel lezers aanleiding zijn geweest zich te verdiepen in eerdere crises rond opstappende uitgevers. Wat zijn de risico’s wanneer een concern de wensen van zijn uitgevers negeert? En als zij vertrekken, gaan er dan auteurs met hen mee? De kronieken over de troebelen rond uitgeverij Meulenhoff op Das Zahngold, waar dezelfde vragen speelden, werden bijna van de ene dag op de andere honderden keren opgevraagd. Werden ze in juni nog 37 keer gelezen, gemiddeld eens per dag, in juli gebeurde dat 773 keer, een vertwintigvoudiging binnen een maand.
Ook een stuk over een (vorige) crisis bij de Bezige Bij kreeg in die periode veel en langdurig lezers.
Een ander artikel waarnaar deze zomer veel vraag kwam, is het recent bijgewerkte stuk over het fotoproject Objectief Nederland en de ‘herfotografie’ die de Haagse fotografe Cleo Wächter daarvan heeft vervaardigd. Vooruitlopend op de presentatie van dit project tijdens de Landschapstriënnale in Nieuw Vennep, begin september, werd het de afgelopen maanden 319 keer opgevraagd, naast het al langer goed gelezen interview dat de historische breuk tussen W.F. Hermans en zijn bibliograaf Frans Janssen tot gevolg had (470 keer).
Andere stukken die de afgelopen maanden veel gelezen werden, gingen over de omstreden waardering voor Cees Nooteboom’s Het volgende verhaal (196 keer), de zeeschilderijen van Piet Mulder (159), en het tweede deel van Hanny MichaelisOorlogsdagboeken (153).

LEESPAARDEN
Langst – en waarschijnlijk ook het best – gelezen werd in juni en juli de postuum teruggevonden brief van:
1. Patricia de Martelaere over haar boek Het onverwachte antwoord met een gemiddelde leestijd van 13:16 minuten.
Andere lang – en veel (>20) – gelezen stukken (‘leespaarden’) waren:
2.’Pappie hield van kijken…’ Een boottochtje met de dochters van Nescio (gemiddeld 10:47 minuten)
3. De onzekere toekomst van uitgeverij De Bezige Bij (7:58)
4. Wat een tuttigheid – De NRC-recensie van Lulu Wang’s Het lelietheater revisited (7:28)
5. Bij de P.C. Hoofdprijs 2013 – Interview met A.F.Th van der Heijden over zijn cyclus De tandeloze tijd (7:09)
6. Tessa de Loo over het onverteerbare succes van De Tweeling (6:42)
7. De ondergang van het Stedelijk Gymnasium in Tiel
8. Interview met Hugo Claus over Het verdriet van België (6:06)
9. ‘De prullenmand van meneer Reve hoeven we niet’ – Interview met de antiquaren Max en Wilma Schuhmacher (5:51)
10. De Meulenhoff Kronieken (5:31)
Bij de recensies is te zien dat schoolvakanties zijn begonnen. Naar de bekende boeken voor de lijst (Jona Oberski, Tim Krabbé, Harry Mulish) was minder vraag. Des te meer interesse was er voor het dit jaar verschenen Hanny Michaelis’ Oorlogsdagboeken deel II (153 keer), Connie Palmen’s De wetten (151 keer) en het dit voorjaar verschenen vriendenboek na het overlijden van Wim Brands (96 keer).
Langst gelezen recensies waren die van Adriaan van Dis’ Het beloofde land (gemiddeld 8:57 minuten), Jona’ Oberski’s Kinderjaren (7:40 minuten), Anna Enquist’s Het meesterstuk (7:28) en Harry Mulisch‘ De ontdekking van de hemel (7:25).

Bron: Byte Statistics. N=20.564 (bezoekers) en 138.192 (pagina’s). Voor de gemiddelde leestijd is gebruik gemaakt van Google Statistics, waar om vertekening te voorkomen alleen gekeken is naar bezoeken die meer dan 20 keer gemeten zijn.   

Geef een reactie