November 2015 bij ‘Das Zahngold’, maand van de uitgeverijen: Das Mag, J.M. Meulenhoff en Babel & Voss

Nederland,Amsterdam, 2015 Schrijvers Oost, Meer Oost, uitgegeven door Babel & Voss, gepresenteerd in Linnaeus Boekhandel Foto: Bob Bronshoff

Reinjan Mulder overhandigt de eerste boekjes van ‘Meer Oost’ aan v.l.n.r. Elke Geurts, Henk – The Nits – Hofstede en Herman Koch (foto Bronshoff)

Door onze mediaredactie
In oktober was er onder de lezers van Das Zahngold veel aandacht voor de geschiedenis van Nederlandse uitgeverijen. Het recente stuk over de nieuw opgerichte uitgeverij Das Mag werd binnen 2 weken meer dan 1.100 keer gelezen, en met een lange gemiddelde leestijd: 6:28 minuten. De pagina met nieuws over Babel & Voss kreeg rond de presentatie van Meer Oost, het nieuwe boek met schrijvers uit Amsterdam Oost, veel (754) lezers. Daarnaast waren vier oudere stukken over Uitgeverij Meulenhoff in trek: over het gebrek aan nieuw talent bij uitgeverij Meulenhoff in de jaren negentig, over hoe het beste werk van Jan Wolkers in 2005 voor de uitgeverij behouden bleef (316 keer opgevraagd), over de ondergang van Meulenhoff tussen 2001 en 2011 en de terugblik  bij het vertrek van de omstreden directeur Sander Knol bij Meulenhoff/De Boekerij (met gemiddelde leestijd 10:33 min.!). Tot slot werden ook de interviews met de vroegere AP-topmannen Martin Ros en Theo Sontrop weer veel opgevraagd. Zodat de meest gelezen stukken van de afgelopen maand waren:
1. (-) Das Zahngold feliciteert Das Mag: brief aan mijn oude – en nieuwe – compagnons
2. (2) Babel & Voss: nieuw boek met schrijvers uit Amsterdam Oost

Schrijvers van 'Meer Oost', bij de presentatie in de Linnaeusboekhanel (foto Bob Bronshoff)

Schrijvers van ‘Meer Oost’, bij de presentatie in de Linnaeusboekhanel (foto Bob Bronshoff)

3. (-) Kort Amerikaans: Hoe Jan Wolkers in 2005 voor uitgeverij Meulenhoff behouden bleef
4. (-) De ondergang van J.M. Meulenhoff (2): het verdwijnen van Hollands Maandblad als fuik voor nieuw talent
5. (1) Bij de dood van Joost Zwagerman – de cultuurkritiek van Gimmick!
6. (3) Hoe de Oba Oba Light werd
7. (-) Wo will ich hin? – Op roeiles bij de Ruderakademie Ratzeburg
8. (7) Marli Huijer en Reinjan Mulder over hun boek Opnieuw Beginnen
9. (re) ‘Vallen op iemand die klopt’ – Cees Nootebooms roman Rituelen revisited
10. (re) Sandra van Beek over Piet Mulder, schilder van het Betuwse landschap

DE LEESPAARDEN
Kijken we welke vaak (> 29 keer) gelezen stukken in november 2015 het langst werden gelezen, dan scoren het hoogst:
1. (re) De twee bureaus van prof. J.H. van ’t Hoff (gemiddeld 16:59 min.)
2. (-) De cultuur van leugens– Interview met Dubravka Ugresic (16:14 min.)
3. (re) ‘Iedereen zat te suffen‘ – Interview met Theo Sontrop (15:16)
4. (re) Tien jaar uitgeverij Augustus – De ondergang van J.M. Meulenhoff (1) (11:13)
5. (re) De ondergang van J.M. Meulenhoff (3): Knollen voor citroenen – bij het vertrek van directeur Sander Knol (10:33)
6. (4) Op bezoek in Huize ’t Vogelwater – Bij de 75e verjaardag van dichter Elly de Waard (9:44)
7.  (3) De ondergang van het Gymnasium in Tiel (8:29)
8. (re) Noodgreep werd sensatie – The making of Connie Palmen (6:59)
9. (re) Bij de dood van Joost Zwagerman – de cultuurkritiek in Gimmick! (6:53)
10. (-) Das Zahngold feliciteert Das Mag (6:28)

GimmickfotoRecensies zijn in beide overzichten buiten beschouwing gelaten. In die categorie werd in november het meest gevraagd naar de stukken over Connie Palmen (De wetten), Jona Oberski (Kinderjaren), Doeschka Meijsing (Robinson), Leon de Winter (Supertex) en Jan Wolkers (Brandende Liefde).
Opvallend was in november dat de stukken in Das Zahngold over het geheel genomen duidelijk langer gelezen zwerden dan eerder dit jaar. Met name door de grote aandacht voor Das Mag (gemiddeld 6:28 min.) en Joost Zwagerman (6:53 min.) steeg van oktober op november de totale gemiddelde leestijd met ruim 20%: van 2:27 naar 2:57 minuten.

Bron: Byte en Google Analytics. N=3.908 (pagina’s Google), 7.643 (bezoekers Byte) en 3.901 (unieke bezoekers Byte). De volgorde van de meest gelezen stukken is primair op Google Analytics gebaseerd, met twee correcties o.g.v. Byte. De absolute aantallen verwijzen steeds naar de Byte Statistics.
Bij de Leespaarden zijn, om vertekeningen te voorkomen, alleen de (38) stukken meegeteld die gemiddeld minstens eens per dag (>29) zijn bekeken. Een stuk dat al op de lijst meest gelezen stukken van de afgelopen 2 jaar staat, rechts op de pagina (over Nanne Tepper) en vier pure recensies (van Jona Oberski’s ‘Kinderjaren’, Jan Wolkers’ Brandende liefde, Connie Palmen’s ‘De Wetten’ en J.L. Carr’s ‘Een maand op het land’) zijn evenmin meegeteld. Doel van de Leespaarden is te attenderen op soms minder populaire maar wel intensief gelezen grote stukken uit ‘Das Zahngold’.

Geef een reactie